Güney Afrika, Türk Yatırımcıları Bekliyor
DEİK, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın başkanlığında 28 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında Türk firma temsilcilerinden oluşan bir heyetle Güney Afrika Cumhuriyeti ve Zimbabve'yi kapsayan bir ziyaret gerçekleştirdi.
Zimbabve Sanayi Konfederasyonu (CZI) Kongresi ve Uluslararası Yatırım Forumu'na katılım gösteren heyet aynı zamanda Karşı Kanat Kuruluşları ile temaslar gerçekleştirerek, iş geliştirme potansiyelini yerinde tespit ve araştırma imkanı buldu.
KAZAN-KAZAN MODELİ
Güney Afrika Cumhuriyeti temasları kapsamında Karşı Kanat Kuruluşu Siyah İş Konseyi (BBC) Başkanı Danisa Baloyi ile bir araya gelen heyet, iş yapma kültürü ve yatırım ortamı hakkında da bilgi edindi. Türkiye'nin Afrika ülkelerine karşı tutumunun "kazan-kazan" ilkesine dayandığını vurgulayan Baloyi, farklı sektörlerden Türk yatırımcılarla buluşmaktan memnun olduklarını dile getirdi.
"İLİŞKİLER ARZULANAN SEVİYEDE DEĞİL"
Heyet daha sonra Gauteng Büyüme ve Kalkınma Ajansı (GGDA) ve DEİK/Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantılarda Güney Afrikalı iş insanlarıyla bir araya gelerek temaslarda bulundu. DTİK tarafından düzenlenen konferansta konuşan Tamer Taşkın, Güney Afrika ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin arzulanan seviyede olmadığına işaret ederek, "Türkiye'nin uzmanlaştığı tekstil, inşaat, yapı malzemeleri, makine, altyapı ve üstyapı, tarım ve birçok alanda Güney Afrika ile ticari ve yatırım alanlarında işbirliği yapabiliriz. Güney Afrika, Türkiye'nin Sahra Altı ülkeler arasında en fazla ticaret yaptığı ülke ve Sahra Altı'nda yapılan ticaretin yaklaşık yüzde 40'ını Güney Afrika oluşturmakta. Güney Afrika ve Türkiye bulundukları bölgelerde güçlü ekonomilere sahip ve önde olan iki ülke" dedi.
HEDEF UZUN VADELİ YATIRIMLAR
DEİK heyeti, daha sonra Zimbabve Sanayi ve Ticaret Bakanı Dr. Mike Bimha'nın ev sahipliğinde 2-4 Ağustos 2017 tarihlerinde düzenlenen Zimbabve Sanayiler Konfederasyonu (CZI) Kongresi ve Uluslararası Yatırım Forumuna da iştirak etti.Konferans çerçevesinde konuşma yapan DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, DEİK Afrika Konseylerinin faaliyetleri, Türkiye'nin Afrika'da uyguladığı 'kazan-kazan' politikası, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkilerinin boyutu ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Taşkın, "Afrika'da uzun vadeli ve verimli bir ortaklık tesis etmek adına faaliyetler düzenlemek ve Zimbabve Sanayiler Konfederasyonu (CZI) gibi lider iş dünyası örgütlerinin işbirliğiyle yürüteceğimiz çalışmalarla şirketlerimizin Afrika'ya açılımlarını teşvik etmek istiyoruz" dedi.
ÇALIŞMALAR SÜRECEK
Panelin ardından T.C. Harare Büyükelçisi Hidayet Eriş'in katılımıyla Zimbabve-Türkiye İş Semineri düzenlendi. Seminer kapsamında DEİK heyeti ile Zimbabveli firmalar arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. DEİK tarafından 2017 yılı Eylül ve Ekim aylarında Güney Afrika'dan gelecek heyet ziyaretleri kapsamında İstanbul ve İzmir'de seminerler ve ikili iş görüşmeleri organize edilmesi öngörülüyor.