Haberler

Güneşin ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı

Güneşin ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Mutfağı kültürlerin harmanlanmasıyla zenginleşen ve tarihin derinliklerinden gelen müthiş bir geçmişe sahip.

Yapı Kredi Yayınları ve Gaziantep Ticaret Odası işbirliği ile çıkarılan "Güneşin ve Ateşin Tadı – Gaziantep Mutfağı" kitabında Gaziantep evlerinde yaşayan, kimi kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerden oluşan 163 tarif bulunuyor. Tarifler, Gaziantep Ticaret Odası tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından seçildi. Komisyon, Gaziantep mutfağı üzerine kitapları olan beş değerli yazardan oluşturuldu.

Derlenen tarifler editörün süzgecinden geçen bilgiler ile zenginleşti, aile yadigârı tarifler ile bilgi ve birikimler harmanlandı. Gaziantep lezzetleri fotoğraflar, çizimler ve tasarım ile rengârenk iştah açıcı bir kitap olarak sofraya kondu. Kitabın editörlüğüne Aylin Öney Tan, tasarım ve çizimlerine Suzan Aral, fotoğraflara ise Tuba Şatana imza attı.

Kitapta mutfak kültürü araştırmalarıyla tanınan ve bu konuda kitaplar hazırlamış yazarlardan alınan tarifler on bölüm halinde sunuldu: "Çorbalar", "Yoğurtlu Yemekler", "Mangaldan - Şişler, Kebaplar", "Kıymalı, Köfteli Tencere Yemekleri, Tavalar, Kebaplar", "Etli Sebzeli, Meyveli Tencere Yemekleri, Tavalar, Yahniler", "Fırından - Lahmacunlar, Börekler", "Dolmalar, Sarmalar", "Pilavlar, Aşlar, Buğulamalar", "Köfteler", "Tatlılar, Helvalar, Sütlüler"… Bunların ardından gelen "Malzemeler, Eşlikçiler", "Gaziantep Mutfak Sözlüğü", "Ölçüler" ve "Kaynakça" bölümleri kitapta tamamlayıcı görevlere sahip.

Gaziantep MutfağıEditör: Aylin Öney Tan

Tarifler: Ayten Köylüoğlu - Sermin Ocak - Özden Sabuncuoğlu -

Ragıp Güzelbey - Gonca Tokuz287 Sayfa, 35 TL Yapı Kredi Yayınları, Gaziantep Ticaret Odası Kırım

Son Haçlı Seferi

Osmanlı İmparatorluğu, İngiltere, Fransa ve Piemonte koalisyonu ile Rusya'yı karşı karşıya getiren Kırım Savaşı'nın devasa çapı ve yol açtığı büyük insan kaybı daha sonraki iki dünya savaşıyla gölgelenmiştir. Üçte ikisi Rus olmak üzere en az 750 bin askerin çarpışmalarda ya da hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiği bu savaş, beraberinde getirdiği sivil kayıplar, katliamlar ve sürgünlerle ilk topyekûn savaştı.

Kırım Savaşı ayrıca yeni sanayi teknolojilerinin, modern tüfeklerin, buharlı gemilerin, demiryolu ve telgraf gibi yeni lojistik ve iletişim biçimlerinin devreye girdiği, savaş muhabirleri ve fotoğrafçıların doğrudan sahnede yer aldığı modern savaşın ilk örneğiydi.

Rusya üzerine çalışmalarıyla tanınan İngiliz tarihçisi Orlando Figes, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Kırım – Son Haçlı Seferleri kitabında Kırım Savaşı'nı, yalnızca katılanlar üzerinde büyük etkiler yapan bir büyük güçler çarpışması olarak değil, ihmal edilen yanıyla bir din savaşı olarak da ele alıyor. Savaşın İngiliz, Fransız, Rus ve Osmanlı kaynaklarının yanı sıra unutulmuş askerlerin, hemşirelerin, gazetecilerin tanıklıklarına da dayanan etkileyici bir anlatımı. KırımSon Haçlı SeferleriOrlando FigesÇeviren: Nurettin Elhüseyni519 Sayfa, 40 TLYapı Kredi Yayınları

Yol Günlüğü

Montaigne, 1580 yılında, 47 yaşındayken, Denemeler'inin ilk kitabını bastırdıktan sonra at sırtında Kuzey Fransa, İsviçre, Almanya (Kutsal Roma Germen İmparatorluğu) ve İtalya'yı kapsayacak uzun bir yolculuğa çıkar. Bu uzun yolculuğun anlatıldığı Yol Günlüğü'nün ilk bölümü Montaigne'in yazmanı, diğer bölümleri ise kendisi tarafından tutulur.

Denemeler'iyle özdeşleşmiş Montaigne, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Yol Günlüğü'nde bu sefer "seyyah" kimliğiyle karşımızda.

Yol Günlüğü

Michel de Montaigne

Çeviren: Ömer Bozkurt

327 Sayfa, 24 TL

Yapı Kredi Yayınları 2012 Temmuz-Ağustos / Kitap-lık 162 bülteniOrtaya karışıkYapı Kredi Yayınları'nın edebiyat dergisi Kitap-lık'ın yaz sayısı roman üstüne bağımsız yazılardan oluşuyor. Bir yanda Demir Özlü'nün otuz yıl önce yazılmış, ilk kez gün ışığına çıkan bir yazısı; bir yanda Bilge Karasu'nun 1954 tarihli Vatan'ın San'at Yaprağı'nda kalmış bir roman görüşü; bir yanda Kaya Tokmakçıoğlu'nun Thomas Mann'ın Doktor Faustus romanı odağında siyaset, müzik, hastalık çözümlemesi; bir yanda Pınar Güner'in Virginia Woolf romancılığını özetleyen genel bir yazısı; öte yandaysa İrfan Karakoç'tan Sulhi Dölek'in Kirpi romanına psikanalitik bir yaklaşım...Ömer Demircan'ın "İkinciyeni Öyküsünde Dil", Ahmet Sait Akçay'ın "Öyküde Müslüman Gerçekçilik Sorunu", Mehmet Yaşın'ın "Avrupa ve İslam Düşüncesi Ötesinde: Aşk Şairi ve Düşünürü Sapfo ile Rumi", Jean-Philippe Toussaint'in "Zidane'ın Hüznü" yazıları bu sayının dikkat çeken başlıkları.

Tuğrul Tanyol, Yüksel Peker, Mehmet Can Doğan, Gürgenç Korkmazel, Ali Özgür Özkarcı, Anita Sezgener ve Senem Gökel şiirleriyle; Kerem Işık, Serhat Çelikel, Melida Tüzünoğlu, Ozan Çınar ve Engin Özkol öyküleriyle Kitap-lık'talar.Kitap-lık iyi edebiyatın ve nitelikli okurun adresi olmayı sürdürüyor. Kitap-lık 162 (Temmuz-Ağustos 2012) 7,5 TLYapı Kredi Yayınları

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close