Haberler

Güneş Taner: "28 Şubat Tabiiki Darbe Süreciydi"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dolmabahçe Sarayı'nda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş ile birlikte toplanan komisyon üyeleri, 14.00 sıralarında eski bakanlardan Güneş Taner'i dinledi.

Dolmabahçe Sarayı'nda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş ile birlikte toplanan komisyon üyeleri, 14.00 sıralarında eski bakanlardan Güneş Taner'i dinledi.

Güneş Taner çıkışta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, komisyona darbelerle ilgili olarak yapılan araştırmalarda kendi görüşlerini, bilgilerini ve analizlerini aktardığını söyledi. Komisyona, 28 Şubat'tan sonraki dönemde de askeri kanatla olan münasebetleri burada geçen birkaç olayı anlatarak bir bilgi alış verişinde bulunduğunu belirten Taner, "Milletvekillerinin çeşitli konularda sualleri oldu. Bu suallerde benim bilgim tarafında olanları cevapladım. Sonuçta bu komisyon çok doğru bir iş yapmaktadır. Çünkü her ülke kendi tarihiyle yüzleşmelidir ve bundan kendine ders çıkarmalıdır. Bunu anlamak içinde gereken derinliğe inmeli ve akıllarda kalan medyada atılan bazen senaryo bazen gerçek bazen ikisinin ortası hadiselerin gerçek gibi görünüp görünmediğini irdelemekte ve bunu da yaparken vakti zamanında bu mevkilerde bulunan kişilerin deneyiminden faydalanmak güzel bir şeydir. Tahmin ediyorum ki bu araştırmalar bittiği zaman bizden zamanki jenerasyonlara kalacak olan kuvvetli bir data bazı olacaktır" diye konuştu

ZARAR VE FAYDALARI GÖRME AÇISINDAN BİR ÇALIŞMADIR

Taner sözlerini şöyle sürdürdü: "Demokrasi dediğimiz ama Türkiye'de malesef herkesin bu demokrasiyi aynı şekilde aynı boyutta anlamadığı sistemin içerisinde demokrasinin hangi unsurları içerdiğini kimin hakkının başladığı yerde kimim hakkının bittiğini, okullarda anlatılan demokrasi dersinden farklı olarak siyasetin içerisinde Türkiye'yi idare etmek için kuvvetler ayrılığı prensibinin ne olduğunu, bu ayrılıkta kimin nerede kimin sahasına girdiği, etkilediği ve bu etkilemenin de Türkiye'nin yönetimine özellikle demokratik açıdan halkın yönetimine zarar verdiği yada faydaları görme açısından bir çalışmadır. Epey sual sorulmuştur. Sanırım onlar açıklama yapacaklardır. Benimle ilgili benim yaptığım şeylerle ilgili 25 yıldır siyasette olan bir insan olarak o günden bugüne geçen tecrübeler doğrultusunda suallere cevap verdim"

28 ŞUBAT TABİKİ DARBE SÜRECİYDİ

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Taner, " 28 Şubat'ı darbe olarak görüyor musunuz?" sorusuna, " 28 Şubat'ı yapanlar şimdi yapanlar post modern darbe olarak adlandırmışlar. Darbe midir değil midir? Valla eğer devletin yönetimi kanunların kendilerine verdiği yetkileri kullanırken başkaları tarafından herhangi bir müdahale yada tavsiye olunuyorsa o zaman normal bir yönetim değildir. Siyasetin cevap vereceği yer meclistir. Meclis dışında da halktır. Onun dışında bir sorumlunuz yoktur. Yani trafikte kaide vardır. Trafikte sorumluluk kime aittir. Trafik polisi. O zaman trafik polisine hesap vereceksin.O yüzden Devlette görev yapan hatta Türkiye vatandaşı olan herkesin bu ülkedeki anayasadaki kaideler içerisinde bu soruşturmalara, araştırmalara, görüşmelere, bununla ilgili sorgu suale girmesi doğaldır. Kimse kimseden bir üstünlüğü söz konusu değildir. Demokrasinin gerçek anlamda anlayışı böyledir. 28 Şubat süreci tabiiki darbe süreciydi. Adamlar durup dururken şapkasını alıp 'ben buradan gidiyorum' diye gitmeliler ki. Darbe ama nasıl bir darbe süreci. Darbe var, darbecik var. Ama önemli olan şu; Türkiye'nin ileriye bakabilmesi için sorgulama hakkı olması lazım." dedi. Taner, o dönemde baskı görüp görmediğine ilişkin soruya, "Benim karakterim gereği böyle bir şey olmadı. Ben baskı görmedim. Siz bırakırsanız üzerinize basar.Bana kimse baskı yapmadı. Ama yapmak isteyenler olmuş olabilir" cevabını verdi.

YARIN ERDOĞAN TEZİÇ VE NAZLI ILICAK DİNLENECEK

Komisyon sözcüsü AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ise, "Sayın Taner, fiili bir darbe olmadığını ancak 28 Şubat'ın post modern darbe olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Bunun en önemli ayağının asker olduğunu bununla birlikte medyanın, ve dış etkenlerin çok önemli bir yer tuttuğunu askeri önemli kılanda ekonomik göstergeler ve askerin ekonomik durumuyla alakalı olduğunu bunu özellikle ifade etti. Onun özelinde söylediği konularda ilgili ayrıntı vermemiz söz konusu olamaz. Ama şunu ifade edeyim ki, ekonomik yönlerinin neler olduğunu bütün çıplaklığıyla anlattı. Ziyadesinde memnun kaldığımız olumlu bir görüşme oldu. Yarında Erdoğan Teziç bey öğleden sonrada Nazlı Ilıcak hanımefendi gelecek. Şu anda İstanbul ayağında alt komisyon olarak yapacağımız çalışmalar bunlar" dedi.

FOTOĞRAF - İstanbul / Beşiktas

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title