Gündoğdu "'atatürk'ün Uygulaması Geri Gelsin' Diyoruz"
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 19. Milli Eğitim Şurası’nda birçok maddenin hakkettiği değeri bulamadığını, bazıların algı operasyonuyla ters çevrilerek amacının dışına çıkarıldığını söyledi.
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 19. Milli Eğitim Şurası'nda birçok maddenin hakkettiği değeri bulamadığını, bazıların algı operasyonuyla ters çevrilerek amacının dışına çıkarıldığını söyledi.
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kuruluna önerge vereceklerini söyledi. Rakip sendikaların bazılarının, karma eğitime ilişkin önerilerine karşı çıktığını, bazılarının da Atatürk ile ilişkilendirdiğini belirten Gündoğdu, "Biz zaten Atatürk'ün uygulaması geri gelsin diyoruz. 70 yıllık Cumhuriyet tarihinde Çamlıca Kız Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, İzmir Kız Meslek Lisesi gibi kız ve erkek liseleri bulunmaktadır. Anadolu'nun birçok yerinde anne-babalar ya kız çocuklarını okutmamakta ya da kız meslek liselerine göndermektedir. Eğitim-Bir-Sen olarak karma eğitim kaldırılsın diye bir teklif getirmedik. Karma eğitim mecburiyetinin kaldırılarak, kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı eğitim görebileceği okulların da bir seçenek olarak sunulması konusunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Toplumun beklenti ve taleplerine cevap verecek şekilde kız, erkek ve karma olmak üzere farklı uygulama biçimlerinin hayata geçirilmesi için düzenleme yapılmalıdır. 70 yıllık uygulamaya geri dönülsün. Metin Bostancıoğlu'nun getirdiği, 'biçki dikiş kursuna erkek almadan kurs açılamaz' dayatması, bu eğitimden kaldırılsın. Atatürk'ün kurduğu başlattığı, 70 yıllık Cumhuriyet uygulamasına geri dönelim diyoruz" diye konuştu.
"EĞİTİM-BİR-SEN ÖĞRETMENİNİ SATMADI"
Karma eğitim konusunda da bazı önerileri bulunduğunu belirten Gündoğdu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, bu önerileriyle ilgili değerlendirme yaptığını söyledi. Gündoğdu, "Daha önce, Memur-Sen'e, Hak-İş'e 3 ayda bir sataşmayı gelenek haline getirmişti, bu sefer şura önerilerimizden dolayı Eğitim-Bir-Sen'i hedef aldı. Ama bir kez daha yürüyen merdivene ters bindi. Üzülüyorum. İktidara alternatif olması gereken, iktidar ümidini artırması gereken, millete bir seçenek olması gereken, ana muhalefet partisi, bir konfederasyonla değil konfederasyona bağlı 11 sendikadan birine, o sendikaya muhalefet ederek, iktidara geleceğini zannediyor. Bu çok aciz bir yaklaşım. Kurduğu cümle, 'Eğitim-Bir-Sen, öğretmeni satan sendika'. ya okur yazar değiller ya okuduklarını anlayamıyorlar. Eğer Eğitim-Bir-Sen'in toplu sözleşme kararına girselerdi, 123 lira her ay öğretmene zam, 150 lira her ay ek ödeme, ilk 6 ay 75, ikinci 6 ay 150 ondan sonra da devam eden şu anda 150 lira. 5 bin 250 lira da emekli ikramiyesine zam geldiğini ve öğretmenin son 40 yılda aldığı en önemli zam olduğunu görürdü" dedi.
"DİN DERSİ ANAYASA GEREĞİ MATEMATİK VE TÜRKÇE GİBİ MECBURİ BİR DERS"
Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin de din eğitimi özgürlüğünden yararlanması gerektiğini, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin Anayasa gereği matematik, Türkçe gibi mecburi bir ders olduğunu belirten Gündoğdu, "Ama öyle bir algı operasyonu var ki matematik gerekli ders din kültürü zorunlu ders denilerek, bu zorunluluk üzerinden vuruluyor. Halbuki ders kültür dersi, din kültürü konuları içerisinde, Hristiyanlık, Budizm, Yahudilik gibi başka dinler de vardır. Ama genellikle, bu milletin gelenekleri, görenekleri, örfü, adeti ve din bilgisi yer alır. Gayrimüslim öğrenciler de mevzuat gereği, isterlerse muaf tutulurlar. Anayasa'nın o hükmü açık olmasına rağmen 1, 2 ve 3. sınıflarda dikkate alınmıyor olması ciddi bir eksiklikti" diye konuştu.
"ÖZEL İMAM HATİPLER AÇILMALI"
Gündoğdu, ayrıca 'her türlü lise açılabilir ama özel imam hatip açılamaz' yasağının da kaldırılarak özel imam hatiplerin açılmasının önünün açılması gerektiğini dile getirdi.
Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin öğretim programları ve ders çizelgelerinden 'alkollü içki ve kokteyl hazırlama' dersinin çıkarılması gerektiğini belirten Gündoğdu, "Anayasa'nın 58. maddesinde, 'devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır' hükmü yer almaktadır. 18 yaşından küçüklerin alkol satması ve alması yasaktır. Buna karşın 18 yaşından küçük çocuklara alkol içerikli bir dersin öğretiminin yapılması kabul edilemez. Zaman kaybetmeden alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersleri öğretim programlarından çıkarılmalıdır. Ayrıca Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde 10. sınıftan itibaren staj amacıyla tesis ve kurumlara gönderilen öğrencilerin alkollü içki servisi yapılan ya da alkollü içecek hazırlanan bölümlerde staj faaliyeti yapmaları yasaklanmalıdır" ifadelerini kullandı.
Toplantı sürerken kendine iletilen bir notu basın mensuplarıyla paylaşan Gündoğdu, şuraya öneri olarak sundukları otelcilik meslek liselerinde alkollü içeceklerle ilgili önergelerinin oy çokluğuyla reddedildiğini dile getirdi. Gündoğdu, "Evet, demokratik bir şura. Baskıların altında oy çokluğuyla alkol servisinin çocuklara yaptırılmaması önerisi kabul görmüyor" dedi. Gündoğdu, "Gölgesiz, demokratik, özgür iradeyle oy verilebildiği, bakan ve yetkililerinin de eğitimin her konusunun tartışmaya açılmasını kendileri için zenginlik gördüğü gelecek şuralar diliyorum" diyerek basın toplantısını sonlandırdı. - ANTALYA