Güncel Ortadoğu Konularına Farklı Bir bakış
Açısı Sunan Yusuf Yılmaz'ın 'İran Suriye Bölgesel İttifakı' kitabı Matbuat'ta
Ortadoğu siyaseti üzerine araştırma ve yazılarıyla tanınan Yusuf Korkmaz'ın, saha deneyimlerinin yanı sıra Farsça, Arapça ve İngilizce kaynaklara dayalı olarak ortaya koyduğu kitap, özel olarak İran Suriye ittifakının Arap Baharı sürecine yansımasına odaklanıyor.
Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkileri yüksek lisans programından yüksek onur derecesiyle mezun olan Yusuf Korkmaz, tez çalışmasından uyarlanan bu kitabıyla son derece güncel bir dış politika konusunu masaya yatırıyor.
"Şii jeopolitiği" ve "Körfez-Levant" ekseni kavramlarının enine boyuna tartışıldığı kitap, iki ülkenin ortak yanları öne çıkarılan mezheplerinin, ittifakın oluşumundaki yerinin sınırlarını tarihi ve teolojik açılardan saptamaya çalışıyor.
Kitabı benzer çalışmalardan ayıran iki temel özelliğin; yazarın saha deneyimleri ile Farsça ve Arapça kaynakların önemli bir yer tutması olduğunu ifade eden kitabın editörü ve Matbuat Yayın Grubu'nun Yayın Yönetmeni Onur Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Matbuat Yayın Grubu önemli bulduğu çeviri çalışmalarının yanı sıra nitelikli telif eserlere de bünyesinde yer verecek. Bunun kurgu dışı tarafındaki ilk örneği Yusuf Korkmaz'ın İran Suriye Bölgesel İttifakı kitabı oldu. Kitap güncel Ortadoğu konularından birini anlamada oldukça faydalı bir analiz çerçevesi sunuyor ve bunu zengin bir anekdot setiyle destekliyor. Ortadoğu ile ilgilenen okuyucunun orijinalliğini takdir edeceğini umduğumuz bir kitap bu."