Gümüşhane'nin İlk Ges Santrali Köse İlçesinde Kuruldu
Gümüşhane’nin ilk Güneş Enerji Santrali (GES) Köse ilçesinde 25 dönüm arsa üzerine kuruldu.
Gümüşhane'nin ilk Güneş Enerji Santrali (GES) Köse ilçesinde 25 dönüm arsa üzerine kuruldu. Şehirdeki konutların enerji ihtiyacının yüzde 2,5'unu karşılayan tesis 5 milyon liraya mal oldu.
Yıllık 2 milyon kilowatt/saat enerji üretme kapasiteli ve kurulu gücü 1 megawatt olan tesis 4 ayda tamamlanırken, tesis tüm Gümüşhane'deki konutlarda kullanılan elektriğinin yüzde 2,5'unu üretecek. Köse'deki tesisin kurulmasının ardından GES santralinde Kelkit Belediyesi de ihale aşamasına gelirken, Gümüşhane Belediyesi ve Gümüşhane Üniversitesi de girişimlere başladı.
İş adamı Yusuf Çukutli tarafından ilçeye bağlı Gökçe köyünde bin 670 metre rakımlı arazi üzerinde kurulan tesiste incelemelerde bulunan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen elektrik enerjisinin önemine dikkat çekti.
"Dünya artık fosil yakıttan enerji üretme işinden vazgeçmek durumunda"
Bütün dünyanın artık elektrik enerjisine doğru yöneldiğini belirten Vali Memiş, "Dünya artık fosil yakıttan enerji üretme işinden vazgeçmek durumunda. Çünkü sonu olan bir yakıt türü petrol ve türevleri. Bütün dünya artık elektrik enerjisine doğru gidiyor. Otomobilde de öyle. Bunun dünyada öncülüğünü Tesla yapıyor. Bizim de yerli otomobil projemiz inşallah elektrik enerjisi üzerine olacak. Bu elektrik enerjisinde en büyük doğal güç güneş enerjisi. Gelecekte kullandığımız cihazlar dahi bataryayla değil güneş enerjisiyle çalışacak. Bütün bilim adamları artık bu teknolojiyle uğraşıyor" dedi.
"Kelkit havzasının GES potansiyeli var"
Gümüşhane'de özellikle Kelkit havzasının bu potansiyeli olduğuna dikkat çeken Vali Memiş, "Köse'de, Kelkit'te, Şiran'da ilimiz güneş ışınlarından daha fazla faydalanıyor. Ama bilimsel olarak yapılan verilerde çok daha iyi olan başka iller de var. En fazla Karaman'da yapıldı. Bu çalışmaları Başbakan Yardımcımız Fikri Işık Bey'in Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olduğu dönemden bildiğim bir konu. Biz de özellikle Kelkit havzasında bu özel sektörde Yusuf Bey gibi girişimcilerimizle bu teknolojiyi değerlendirmek istiyoruz. Burası bir başlangıç. Devamı gelecektir" diye konuştu.
"Kelkit Belediyesi ihale aşamasında, Gümüşhane Belediyesi ve Gümüşhane Üniversitesi sırada"
Kelkit Belediyesinin de şu anda 1 megawatt'lık projesinin bittiğini ve yapım ihalesine geçileceğini hatırlatan Vali Memiş, "Kelkit Belediyemiz de kendi enerjisini kendisi üretecek. Gümüşhane Belediyemiz ve üniversitemizin de böyle bir girişimi var. Biz de Gümüşhane İl Özel İdaresi olarak projelendirebiliriz. Kurulan bir şirket vasıtasıyla bu konu üzerinde biz de çalışabiliriz. Eskiden su akar Türk bakar deniliyordu. Artık suyu da güneşi de değerlendiriyoruz. Artık teknolojiyi kullanan bir Türkiye var. Sanayisini, yerli ve milli teknolojiyle yapan bir ülkeyiz. Gençlerimizi teknoloji kullanan değil, üreten bir gençlik olarak yetiştiriyoruz" şeklinde konuştu.
"Gümüşhane'nin yıllık tüketimi yaklaşık 400 milyon kilowatt/saat"
Gümüşhane'nin yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık 400 milyon kilowatt/saat olduğunu kaydeden Çoruh AKSA Gümüşhane İl Müdürü Muhammet Çakmak ise "Yıllık 2 milyon kilowatsaatlik elektrik üretimi Gümüşhane ve ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretimi çok önemli. Dışa bağımlılığımızı azaltmış olacağız" ifadelerini kullandı.
"Yerli üretim paneller kullandık"
Tesisi Makine Mühendisliği Enerji bölümü mezunu oğlunun vesilesiyle kurduğunu kaydeden işletme sahibi Yusuf Çukutli da 4 ayda yapımını tamamladıkları tesiste 2 Şubat tarihinden itibaren geçtiklerini belirterek, "Üretiyor ve şebekeye veriyoruz. Arsayı satın aldık. Paneller güneye meyilli. Yerli üretim paneller kullandık. 1 yılda 2 bin meskenin elektriğini üreteceğiz. Bu da Gümüşhane tüketiminin yıllık yüzde 2,5'una tekabül ediyor. 20-25 yıllık bir ömrü var panellerin" dedi.
Yüksek rakım avantaj
Gümüşhane'de arazinin proje için verimli olduğunu belirten Çukutli, "Güneş enerjisi santrallerinin daha çok yapılması gerektiğini düşünüyorum. Rakım olarak bin 670 metre yükseklikteyiz. Bu cihazların soğuması açısından da bir avantaj oldu" şeklinde konuştu. - GÜMÜŞHANE