Gümüşhane İşgem'in 2.danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı
Gümüşhane’de kendi alanında Türkiye’de ilk olan Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi’nin (İŞGEM) 2.danışma kurulu toplantısı Vali Okay Memiş başkanlığında gerçekleştirildi.
Gümüşhane'de kendi alanında Türkiye'de ilk olan Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi'nin (İŞGEM) 2.danışma kurulu toplantısı Vali Okay Memiş başkanlığında gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının rekabetçi sektörler programı çerçevesinde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından yürütülen 8 milyon avroluk Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi projesinin mevcut durumunun değerlendirildiği toplantıda takım lideri Maximillian Foedinger ve İŞGEM Genel Müdürü Gürbüz Odabaşı son durum hakkında bilgi verdi.
Genel Müdür Odabaşı Torul ilçesine bağlı Harmancık köyü sınırları içerisinde yapılan İŞGEM'in bina inşaatının tamamlandığını Mart ayından itibaren personellerin çalışmaya başlayacağını, Nisan ayında da tesisin faaliyete geçirilmesinin planlandığını söyledi.
İŞGEM'de, iş geliştirme merkezi faaliyetleri, pestil-köme ortak üretim hattı, oluklu mukavvadan koli, lahmacun, pizza kutuları, matbaa ve her türlü kutu, gazete baskısı ve broşür faaliyetlerinin planlandığını ifade eden Odabaşı, İŞGEM'in Gümüşhane'ye sağlayacağı faydaları da maddeler halinde sıraladı.
Kendi alanında kurulan Türkiye'deki ilk İŞGEM'in Gümüşhane İŞGEM olacağını kaydeden Odabaşı, "Gümüşhane İŞGEM Türkiye'de rol model olacak. Başka iller de bu işin peşinde" dedi. Odabaşı, Nisan ayında faaliyete geçecek 20 girişimci de belirlediklerini belirterek, ihtiyaçlar için kaynak temini konusunda katılımcılardan destek istedi.
İŞGEM'in Gümüşhane'ye sağlayacağı faydaları anlatan Odabaşı, "İlimize, kurumsallaşmasını tamamlamış, eğitilmiş, bilinçli yeni girişimciler kazandıracak, üreteceği ürünler ile yerel üretime destek sağlayacak, çalışacak personel vasıtası ile ayrıca istihdamın artmasına destek olacak, matbaa ve ambalaj gibi üretim dallarında ilimizde yeni sektörler oluşacak" diye konuştu.
Toplantıda konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, İŞGEM'in tüm paydaşlar ve kurumlar tarafından sahiplenilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "İŞGEM Gümüşhane merkez ve ilçeleriyle bir bütündür. Biz bu projeye sahip çıkmazsak bu iş yürümeyecek. Türkiye'nin en iyi İŞGEM'ini kuracağız. Bu projenin ilimize kazandırılmasında büyük emeği olan Başbakan Yardımcımız Fikri Işık'a ve eski ve yeni Milletvekillerimize, teşekkürlerimi sunuyorum. Projeye iyi başladık ve iyi gidiyoruz" dedi.
İŞGEM projesiyle Gümüşhane'deki pestil-köme sektörüyle rekabet etmeyeceklerini, bilakis firmaların önünü açacaklarını ifade eden Vali Memiş, "Ticari kaygılarla üretemedikleri katma değeri yüksek ürünleri üreteceğiz. AR-GE'mizle beraber farklı tatlar deneyeceğiz. İnovatif, katma değeri yüksek ürünlerle rol modeli olacağız arkadaşlarımıza. Bu sektörde bir fikrim var diyen, sermayesi olmayan, gayri menkulü bulunmayan arkadaşları oraya buyur edeceğiz. ve burayı iyi bir işletme olarak götüreceğiz" diye konuştu.
Toplantının sonunda Gümüşhane Belediyesi tarafından satın alınan Tekke köyünde atıl durumdaki Gümüşsu fabrikasının da İŞGEM iştirakçisi olma fikri masaya yatırıldı. Gümüşsu fabrikasını İŞGEM'in bünyesine dahil edilmesi ya bir ortaklıkla ya teknik açıdan mümkünse İŞGEM'in binasına taşıma suretiyle ya da olduğu yerde İŞGEM bünyesinde tekrar faaliyete alınmasıyla ilgili olumlu görüş hasıl oldu.
Ramada Otel'de yapılan toplantıya Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekteri Ekrem Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, GTSO Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane İSGEM Genel Müdürü Gürbüz Odabaşı, Gümüşhane İSGEM takım lideri Maximilian Foedinger, DOKA ve KOSGEB yetkilileri katıldı. - GÜMÜŞHANE