Gümüşhane'de Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, kentin biyolojik çeşitliliğinin tanıtılması için akademisyenlerden destek isteyerek, "Gümüşhane yaylalarıyla Türkiye'nin değil, dünyanın en güzel coğrafyalarından biridir.
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, kentin biyolojik çeşitliliğinin tanıtılması için akademisyenlerden destek isteyerek, "Gümüşhane yaylalarıyla Türkiye'nin değil, dünyanın en güzel coğrafyalarından biridir." dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü ile Gümüşhane Şube Müdürlüğünce bir otelde "Gümüşhane İlinin Karasal Biyolojik Çeşitlilik ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi"nin çalıştay ve izleme eğitimi toplantısı gerçekleştirildi.
Vali Okay Memiş, toplantıda yaptığı konuşmada, küçük ölçekli Gümüşhane'nin topoğrafya bakımından büyük ölçekli bir il olduğunu belirtti.
Kentteki biyolojik çeşitliliği turizme kazandırma noktasında özellikle akademisyenlerden destek beklediğini dile getiren Memiş, "Tanıtıma, turizme, ekonomiye artı değer olarak dönüşmesinde büyük yarar var. Gümüşhane yaylalarıyla Türkiye'nin değil, dünyanın en güzel coğrafyalarından biridir." diye konuştu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdür Vekili Hasan Terzioğlu, projeyle Gümüşhane'nin biyolojik çeşitlilik atlasının hazırlanacağını söyledi.
Projenin 25 Eylül 2014'te başladığını ve 25 Eylül 2016'da tamamlanmasının planlandığını ifade eden Terzioğlu, şunları ifade etti:
"Çalışmaları 9 kişilik uzman ekip ve 2 kişilik destek ekibi gerçekleştiriyor. Çalışmaların sonunda Gümüşhane'nin endemik olan ve olmayanlar olmak üzere damarlı bitki türleri, tohumsuz bitki türleri, memeli, kuş, balık, sürüngen, çift yaşar ve omurgasız hayvan türleri tespit edilecek."
- "Gümüşhane çok zengin bir flora yapısına sahip"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fergan Karaer, Gümüşhane'nin çok zengin flora yapısına sahip olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:
"253 endemik bitki çeşidiyle Gümüşhane, Karadeniz'in en zengin ili. Gümüşhane'de 11 ekosistem, 18 habitat belirledik. Türkiye'deki 24 çeşit kuşburnunun 13'ü Gümüşhane'de bulunuyor. Gümüşhane adeta bir botanik bahçe. Gümüşhane florasında 124 familyada 2 bin 856 çeşit bitki bulunuyor. Bunlardan 253'ü endemik bitki türü, 9'u ise nadir bitki türü. Endemik türler ve alanlar korunmalı."
Doç. Dr. Atilla Arslan, Dr. Atilla Barış Albayrak, Yrd. Doç. Dr. Serkan Gül ile Yrd. Doç. Dr. Özden Fakıoğlu da toplantıda birer sunum yaptı.
Toplantıya Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Köse Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat, kurum çalışanları, akademisyenler ve proje paydaşları katıldı.
Katılımcılar, iki gün sürecek toplantı sonunda Limni Gölü ve Süleymaniye Mahallesi'nde izleme çalışması gerçekleştirecek.