"GülüMSeten Turne" Trabzon'da
MS (Multipl Skleroz) hastalığına dikkati çekmek ve MS'li bireylere yol arkadaşlığı yapmak üzere Novartis'in, Türkiye MS Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği "GülüMSeten Turne" projesi için ilgililer Trabzon'a geldi.
MS (Multipl Skleroz) hastalığına dikkati çekmek ve MS'li bireylere yol arkadaşlığı yapmak üzere Novartis'in, Türkiye MS Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği "GülüMSeten Turne" projesi için ilgililer Trabzon'a geldi.
Oyuncular Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur, psikolog Serap Duygulu, beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli ve sosyal güvenlik uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç'ın katılımıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, Klinik MS Derneği ve KTÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cavit Boz MS hastalığı hakkında bilgi verdi.
Boz, Türkiye'de yaklaşık 40 bin MS'li birey olduğunu tahmin ettiklerini vurgulayarak, "Hastalıkla ilgili farkındalık ve bilinç yeterli değil. Bu yüzden MS'li bireylerin yol arkadaşı olduğumuzu göstermek ve bu hastalıkla ilgili en doğru bilgileri ulaştırmak amacıyla bu projeyi gerçekleştirdik" dedi.
Prof. Dr. Cavit Boz, beyin ve omurilik hastalığı olan MS'in, genellikle 20-40 yaşları arasında görüldüğünü kaydederek, "Hastalık, sinir sistemini etkilediğinden, kişinin görme, konuşma ve hareket etme gibi işlevlerini, dolayısıyla yaşamını derinden etkileyebilir. Hastalık, göz bozukluğu, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen veya tamamen felç olması, ellerin titremesi, sendeleme veya denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkar. Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve aynı kişide zaman zaman değişebilir" diye konuştu.
Tamamen ücretsiz ve halkın katılımına açık olarak gerçekleştirilen ''GülüMSeten Turne', Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, İstanbul, Malatya, Elazığ, Hatay, Edirne ve Konya ile devam edecek.
Oyuncu Dolunay Soysert ise MS hastalığını duyduğunu ama hastalıkla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını, hastalığa karşı insanların bilinç seviyesini artırmaktan dolayı mutlu olacağı için projede yer aldığını kaydetti.
Özgür Ozan ise turne kapsamında oynayacakları skeçlerle MS hastalığı ile nasıl mücadele edilebileceğine yönelik bilgiler verdiklerini ifade ederek, "İnsanlara bu hastalığı gülümseterek anlatmaya çalışıyoruz. Bu hastalıkla nasıl yaşayabileceklerini skeçlerle ortaya koymayı hedefliyoruz" dedi.
Ferdi Akarnur da turne kapsamında skeçlerde MS hastalarına hastalıklarıyla yaşamayı öğreteceklerini dile getirdi.
Sahnelenecek oyunlarda psikolog Serap Duygulu, sosyal güvenlik uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç ile beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli de yer alarak, konularıyla ilgili bilgiler verdi.