Haberler

'Gülümseten Turne" Hatay'da

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir ilaç firmasının, MS hastalığına dikkat çekmek için Türkiye MS Derneği ile hayata geçirdiği "GülüMSeten Turne" projesinde yılın son durağı Hatay oldu.

Novartis'in, Multipl Skleroz (MS) hastalığına dikkati çekmek için Türkiye MS Derneği ile uyguladığı "GülüMSeten Turne" projesinde yılın son durağı Hatay oldu.

Oyuncular Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur'un katılımıyla Antakya'da bir otelde düzenlenen toplantıda, Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Duman, hastalık hakkında bilgi verdi.

Duman, sağlık konusunda bilgilenmenin ne kadar önemli olduğunu, bazen kötü örneklerle ve bazende yaşayarak öğrenildiğini belirtti.

MS hastalığının toplumda çok az yanlışlarla bilinen bir hastalık olduğunu ve bu konuda bilinirlik düzeyinin artırılması için çalışma yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Duman, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 40 binden fazla MS hastası olduğu düşünülüyor. Dünyada Türkiye bu hastalığın görülmesinde orta derecededir. Ülkemizde yeni vakaların ortaya çıkmasıyla giderek hastalığın sanıldığı kadar az olmadığı görülüyor. Hatay'da bin civarında MS hastasının olduğunu düşünüyoruz. MS hastalığı çok farklı belirtilerle ortaya çıkıyor. Bir hastada belirtiler başka bir hastada tamamen farklı olabiliyor ve belirgin bir başlayış şekli yoktur. Örneğin bir hastada görme kaybıyla başlarken, başka bir hastada kolda kuvvetsizlik, duyu bozuklukları ve hareketsizlikle başlayabiliyor. Hastada bu durum bir süre yok olduğu için ihmal ediliyor ve böylece geç tanı konulabiliyor"

Duman, hastalığın 15-50 yaş arasında görüldüğünü, tedavisinin çaresiz olmadığını, erken teşhis ve etkili tedavinin önemli olduğunu kaydetti.

Sanatçı Soysert de herkesin başına gelebilme ihtimali olabilen ve tam olarak kimlerin potansiyel MS hastası olduğunun bilinmediği bir tablo ile karşı karşı kalındığını belirtti.

MS hastalarının çevresindeki insanların desteğe çok ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Soysert, "Hastalığın ilk duyulduğunda herkes için çok trajedik bir durum gibi görünen bu tablo bir süre sonra sizi gülümsetmeye ve hatta iyi karşılamaya başlatmalı ki hayatımıza doğru devam edebilelim. Hastalığın toplumda daha da bilinmesi için bu proje başladı ve bu turnede bu amaçla yer aldık. Hastalıktan kurtulmanın ilk formülü gülümsemektir" diye konuştu.

Sanatçı Ozan ise turne kapsamında, 11 ilde oyun sergilediklerini ve önümüzdeki yılda da 9 ilde daha oyun sahneleyeceklerini kaydetti.

Ozan, gittikleri her ilde daha da bilinçlenmiş bir toplumla karşılaştıklarını ve hastalara ulaşarak hayatlarında karşılaştıkları zorluk ve sorunları nasıl aşabileceklerini anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Sanatçı Akarnur da projeyle MS hastalarını mutlu etmeye, hastaların bildiği sorunlarını espriyle anlattıklarını ifade etti.

Akarnur, sahneledikleri oyunun MS hastaların çok hoşuna gittiğini ve oyundan çok güleç, mutlu ve iyi bir şekilde ayrıldıklarını belirtti. - Hatay

Kaynak: AA / Güncel
title
Close