Gülsün Erbil'den "Sufi'nin Mistik Sayıları" sergisi
Gülsün Erbil'in, "46=4+6=10=1 Sufi'nin Mistik Sayıları" isimli sergisi 2 Haziran 2014 tarihinde sanatseverler ile buluşuyor.
46 yıldır yurtiçi ve yurtdışında sergiler açan Gülsün Erbil'in uzun süre ilgilendiği Sufizm'e saygı duruşunu yansıtan eserler Bursa Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergilenecek.
Modern sanatın kavramlarını yepyeni ve özgün söylemleriyle birleştirerek çağının önemli temsilcilerinden biri haline gelen Gülsün Erbil, "46=4+6=10=1 Sufi'nin Mistik Sayıları" isimli sergisini sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Bursa Güzel Sanatlar Galerisi'nde 2 Haziran pazartesi günü açılacak sergide Erbil'e ait 30 eser bulunuyor. Sergi 12 Haziran 2014 tarihine kadar gezilebilecek.
İlk sergisini de 1968 yılında Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açan ressam Gülsün Erbil, daha öncede toplumsal olgulardan etkilenerek; "Pazaryerleri ve Toplumsal Patlamalar" serilerini; optik yanılsamaları inceleyerek "Görsel Bulmacalar" serisini sanatseverler ile buluşturmuştu. 1977'den itibaren de Sufizm'den ve 13. yüzyılda yaşayan Mevlana felsefesinden esinlenerek "Mistik Döngü" serisi ile yaratıcılığının sürekliliğini ve özgünlüğünü sanatseverlerle paylaşan Erbil, uzun süre ilgilendiği Sufizm'e duyduğu saygıyı yansıtan "46=4+6=10=1 Sufi'nin Mistik Sayıları" isimli sergiyi hazırladı.
Yapıtlarının temelini iç dünyanın diş dünyaya aktarımından ortaya çıkan dışavurumsal bir "öz"ün oluşturduğunu belirten Gülsün Erbil, "Bireyin kendini anlaması için öncelikle kendi içine bakması gerekiyor" dedi. Türk çağdaş sanatını temsil etme ve yükseltme sorumluluğu ile bugüne kadar birçok sergi açtığını belirten Erbil, Bursalı sanatseverler ile yeniden buluşacak olmanın heyecanını yaşadığını dile getirdi.
SANAT ANA
1977 yılından itibaren kavramsal soyut resimler yapmakta olan ve çoğunlukta yağlıboya tekniğini kullanan sanatçı farklı disiplinleri de sanatına katmış; seramik, mozaik, vitray, video, tekstil ve baskı tekniklerinden faydalanarak eserlerini zenginleştirmiştir. Disiplinlerarası bu yaklaşımları kavramsal altyapısı güçlü olan yapıtlarının uluslararası platformda da takdir görmesine yardımcı olmuştur. 1970'ten bu yana birçok ödül alan sanatçının; İngiltere'nin en büyük mozaik dış cephe pano çalışması, Bodrum Bienali, Ekim Geçidi sergileri, İstanbul Seramar Sanat Galerisi, Galeri X (NewYorkCity, Harlem), Harlem Bienali, İstanbul Bienali, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi Derneği gibi önemli projelerde de imzası bulunmaktadır. Yurtdışında bulunduğu dönemlerde aktif olarak ilgilendiği sanatla geniş bir çevre edinen Erbil, Amerika'da "Art Mama", İngiltere'de "The Mother of Art" ve Türkiye'de Anadolu kelimesinin kökeninden esinlenilerek "Sanat Ana" olarak anılmaktadır.