Guardian: O Bir Hayalet mi? Hayır, Türkiye'nin Başbakanı
Başbakan'ın İzmir aday tanıtım toplantısındaki hologram görüntüsü için Guardian, "O bir hayalet mi? Hayır, o Türkiye'nin Başbakanı" yorumunu yaptı.
Gazetenin günlük olaylara komik soru ve cevapların verildiği 'passnotes' sayfasındaki ' Recep Tayyip Erdoğan : Aslında bütünüyle orada değil' başlıklı yazı, Başbakan'ın toplantıya üç boyutlu ekrandan katılmasını mizahi üslupla şöyle değerlendirdi:
Adı: Recep Tayyip Erdoğan
Yaşı: 59
O bir hayalet mi?: Hayır, yaşıyor. Gerçekte Türkiye Başbakanı
Peki saklanıyor mu?: Hayır, sadece meşgul. Erdoğan, geçtiğimiz pazar partisinin düzenlediği toplantıya katılamadı bu yüzden alternatif bir yol denedi.
Temsilci mi gönderdi: Hayır, Kendinin dev bir hologramını gönderdi.
Uyduyorsun: Hiç de değil. Erdoğan'ın duvara yansıtılmış resmi tezahürat yapan destekçilerine, 'hain şebekelerin hazırladığı saldırıların gölgesinde bir seçime gidiyoruz' şeklinde sesleniyordu.
Komik, bu tam bir hayaletin söylemesini bekleyebileceğin şifreli ve kafaya takılacak bir şey: Erdoğan'ın hükümeti şu anda zarar veren bir yolsuzluk skandalına saplanmış vaziyette. Üç bakan istifa etti. Ancak Erdoğan bir devlet bankasının dahil olduğu suçların soruşturulması konusunda ' iç ve dış karanlık gruplar' ve devletin içindeki 'paralel yapılanmayı' suçluyor.
Ne demek bu?: Aslında kendisinin iktidar içindeki karanlık güçlerin kurbanı olduğunu söylüyor.
Dev bir hologram için bu biraz fazla. Tarihte bu tuhaf şeyi yapan ilk kişi o mu?: Politikacı olarak bile ilk değil. Gujarat (Batı Hindistan'da bir devlet) Başbakanı Narendra Modi, 2012 yılındaki seçim kampanyasında konuşmasını çeken resmini 53 farklı merkeze aynı anda ışınlamıştı. Bununla kendisi Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer aldı.
Kazandı mı?: Evet. Aynı yıl holografi ünlü bir şekilde bir kez daha kullanıldı. Merhum rap müzikçisi Tupac'ın görüntüsü, birlikte performans sergilediği Snoop Dogg'un yanında sahneye yansıtıldı. Prens Charles bile bir keresinde Dünya Gelecek Enerji Zirvesi'nde sanal olarak görünmek için hologram kullandı.
Bu teknolojinin ürpertici olmayan bir uygulaması var mı?: Hayır, şimdiye kadar yok.
Nasıl çalışıyor?: Oldukça basit: Üç boyutlu bir görüntü iki boyutlu olarak özel bir şeffaf folyonun üzerine yansıtılıyor. Sonuç gerçek bir hologram değil ama uzayda bir figür illüzyonu yaratıyor. Anlamadım?: Ben de. Başkasına sormanda sakınca var mı?
Bunu söyle: 'Sizi burada görmek harika başbakanım'
Ama bunu söyleme:'Elinizi sıkabilir miyim"
Erdoğan'ın hologramdan konuşma görüntüsünün de paylaşıldığı yazı, sosyal medyada büyük ilgi topladı.