Gribin "Doğal Ilacı" Soğan Kebabı
Gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan soğan kebabı, gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi dolayısıyla bu dönemlerde daha yoğun talep görüyor.
ADSIZ GÜNEBAKAN - Gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan soğan kebabı, gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi dolayısıyla bu dönemlerde daha yoğun talep görüyor.
Mutfağındaki lezzeti ve çeşitliliğiyle meşhur, UNESCO tarafından da gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep'in önemli lezzetlerinden biri olan soğan kebabı, mevsim geçişlerinde en çok tercih edilen yemekler arasında yer alıyor.
Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara karşı iyi geldiği bilinen soğanla yapılan kebap, görüntüsü ve lezzetiyle yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi diyetisyeni Demet Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğanın bol miktarda A, B, C vitamini, fosfor, iyot ve kükürt gibi faydalı maddeler içerdiğini söyledi.
Soğanın doğal antibiyotik olduğuna işaret eden Taş, "Soğanın cilt hastalıklarına ve romatizmaya iyi gelmesinin yanında bolca idrar söktürdüğü ve vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı attığı biliniyor. Pankreası çalıştırarak insülin ifrazatını arttırmakta ve kanda şeker seviyesini düşürmektedir. Yapılan araştırmalarda fazla soğan yenen ülkelerde kanserin nadir olarak görüldüğü belirlendi." dedi.
Soğanın bağırsak kurtlarını dökme özelliği de bulunduğunu aktaran Taş, "Soğanın bedenin savunma sistemini güçlendirdiği için özellikle soğuk havalarda tüketilmesi önemlidir." diye konuştu.
"Mevsim itibarıyla talep yoğun"
Babasından devraldığı mesleği 40 yıldır sürdüren kebapçı ustası Beyhan Ölçal da Gaziantep'in yemeklerinin, hem mideye hem de göze hitap ettiğini belirtti.
Gaziantep'in gastronomi kenti seçilmesinde tüm esnafın payı olduğunu ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin büyük katkı sağladığını vurgulayan Ölçal, Gazianteplilerin yemeyi, misafir ağırlamasını çok sevdiğini ve sofrasının zengin olduğunu dile getirdi.
Soğan kebabının da özellikle bu mevsimde yöre halkı ve gelen turistler için vazgeçilmez bir lezzet olduğunu ifade eden Ölçal, şunları kaydetti:
"Soğan kebabı hem bağışıklık sistemini geliştirmesiyle hem de gribe karşı koruyucu özelliğiyle bilinir. Bu nedenle kış aylarının yaklaşmasıyla ilgi görüyor. İlaç gibi gelen soğan kebabı iki türlü yapılır. Tepsiye dizip nar ekşili sosuyla fırında pişirerek yapılabilir ya da şişe saplayıp mangalda pişirerek yapılabilir. Koyunun bel boşluğundaki etle yapılır. Çünkü buradaki ette sinir olmaz. Bu nedenle en lezzetli et burada bulunur. Zırhta çekerek kıyma haline getirdiğimiz eti, bıçakla ikiye ayırdığımız küçük soğanların arasına yerleştiririz. Tepsiye dizeriz. Sonra karabiber, nar ekşisi ve biraz suyla sos yapıp üzerine dökeriz. Pişmeden önce ekleriz ki etin suyuyla özdeşleşsin. Gaziantep'te mevsim itibarıyla soğan kebabına talep yoğun."