Greenpeace Sinop Burçlarında
Greenpeace Çernobil Felaketinin Yıldönümünde Sinop'ta Eylem Yaptı.
Greenpeace Çernobil felaketinin yıldönümünde Sinop'ta eylem yaptı. 5 kişi gözaltına alındı. Sinop'un nükleer santral istemediği vurgulandı
SİNOP'ta Çernobil faciasının 24'ncü yıl dönümü sebebiyle Greenpeace üyeleri eylem yaptı. 5 Greenpeace üyesi 50 metre yüksekliğindeki Sinop Kalesi'nde halatlarla aşağıya doğru asılarak "Sinop Nükleer İstemiyor" pankartı açtı. İzinsiz pankart açtıkları gerekçesiyle 5 kişi gözaltına alındı. Haklarında Kabahatler Kanunu'na göre işlem yapıldı. Kaleye asılan pankart ise polis tarafından aşağıya indirilerek kaldırıldı. Greenpeace Akdeniz Enerji kampanyası Sorumlusu Korol Diker, Çernobil yüzünden 600 bin insanın radyasyona maruz kaldığını ve 90 bin ölüm beklendiğini vurguladı.
Greenpeace'in efsanevi "Gökkuşağı Savaşçısı" gemisi dün geldikleri Gerze İlçesi'nden bugün Sinop'a gelerek Sinop Limanı'na demirledi. Gemiyle birlikte kente 14 ülkeden yaklaşık 40 çevreci geldi. Greenpeace üyeleri, Çernobil felaketinin 24'ncü yıldönümü sebebiyle iskele Meydanı'ndaki tarihi Sinop Kalesi'ne halatlarla aşağıya sarkarak, "Çernobil'i unutmadık ve Sinop nükleer istemiyor" yazılı iki pankart astı. Greenpeace üyelerinin eylemi üzerine Sinop Kalesi çevresinde polis geniş güvenlik önlemi aldı.
SİNOP HALKINA DESTEK VERMEK İÇİN KENTE GELDİK
Sinop'a kurulmak istenen 3 termik ve 1 nükleer santralleri protesto eden grup adına basın açıklaması yapan Greenpeace Akdeniz Enerji kampanyası Sorumlusu Korol Diker, Çernobil felaketinin 24'ncü yıl dönümünde Sinop halkının hükümetin nükleer enerji planlarına karşı başlattığı siyah bayrak eylemine destek vermek için buraya geldiklerini belirterek, "Çernobil felaketi Karadeniz'e kıyısı olan hemen bütün ülkeleri etkiledi. Felaket sonucunda 600 bin insan çok ciddi şekilde radyasyona maruz kaldı. 90 bin ölüm bekleniyor. Bu felaketin toplam maliyeti 360 milyar Euro. Sinoplularında bu riskle yaşamak istememesi kadar doğal bir şey olamaz" dedi.
Karadeniz ve Sinop'ta Çernobil felaketinin etkilerinin çok trajik olduğunu belirten Diker, "Türk Tabipler Birliği'nin Hopa Araştırması gösterdi ki, Karadeniz'de kanser oranlarında çok ciddi artışlar yaşanıyor. Sinop'ta da Çernobil felaketi çok ciddi etkilere sahipken daha kurulmamış nükleer santraller bile Sinop'u olumsuz yönde etkiliyor. Sinop'un her tür kaynağı varken maalesef üretimin yapılmadığı, işsizliğin arttığı, göçün yaşandığı ve kalkınmada son sıralarda bırakıldığı bir kentle karşı karşıyayız. Bunun tek sorumlusu hükümettir. Bunun tek sorumlusu hükümetin kirli enerji politikalarıdır" diye konuştu.
HİÇBİR YERDE NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYORUZ
Sinop Çevre Platformu Sözcüsü Metin Gürbüz'de yaptığı konuşmada "Ben yaptım oldu bitti anlayışıyla" nükleer santraller yapılmasını kabul etmeyeceklerini dile getirerek "İhalede olsa kabul edilemez. Biz ne Mersin Akkuya ne Sinop İnce Burun' da ne de dünyanın herhangi bir yerinde nükleer santral istemiyoruz. Her zaman karşı çıkmaya devam edeceğiz" dedi.
5 GREENPEACE ÜYESİNE KİŞİ BAŞI 165 TL PARA CEZASI KESİLDİ
Yapılan basın açıklamalarının ardından polis, Sinop Kalesi'ne pankart açan 5 Greenpeace üyesini gözaltına aldı. Pankart ise kaleden indirilerek kaldırıldı. Gözaltına alınanlar hakkında izinsiz pankart açmak suçundan Kabahatler Kanunu'na göre işlem yapıldığı ve kişi başı 165 TL para cezası kesildiği belirtildi.
İZİN ALMIŞTIK
Gözaltına alınmaya tepki gösteren Sinop Çevre Platformu Sözcüsü Metin Gürbüz, eylem kapsamında her türlü pankart asılması için Valilikten gerekli izinleri aldıklarını belirterek, "Sinop Kalesi'de izin aldığımız yerlerden biridir.Pankartın 27 Nisan'a kadar burada kalması gerekiyordu" diye konuştu.