Haberler

Grafikli - Kuzey Sina'daki Saldırılar ve Mısırlı Hristiyanların Durumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'ın Kuzey Sina vilayetinde meydana gelen saldırılar nedeniyle "can güvenliği" endişesi taşıyan Hristiyan aileler bölgeden ayrılmaya devam ediyor.

AYDOĞAN KALABALIK - Mısır'ın Kuzey Sina vilayetinde meydana gelen saldırılar nedeniyle "can güvenliği" endişesi taşıyan Hristiyan aileler bölgeden ayrılmaya devam ediyor.

Kuzey Sina vilayeti Sosyal Dayanışma Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Ariş'ten göç eden Hristiyan aile sayısının 258'e yükseldiği belirtildi.

Söz konusu ailelerin Kahire, İsmailiye, Dekahliye, Port Said, Asyot, Kalyubiye, Minye, Suhac, Giza, Feyyum, Şarkiye, Garbiye ve Beni Suveyf vilayetlerine yerleştirildiği kaydedilen açıklamada, bu ailelerin bilgilerinin Sosyal Dayanışma Bakanlığı veri bankasına kaydedildiği bilgisine yer verildi.

Öte yandan Ortodoks Kilisesi Kriz Komisyonu Başkanı Anba Bimin de daha önce yaptığı basın açıklamasında, Ariş'ten İsmailiye'ye göç eden aile sayısını 160 olarak duyurmuştu. Ariş'te halen 270 Hristiyan aile bulunduğunu kaydeden Bimin, 400 civarında ailenin ise nerede olduğunu bilmediklerini söylemişti.

Ariş'te son iki hafta içinde 7 Kıpti Hristiyan'ın terör örgütü DEAŞ tarafından öldürülmesinin ardından burada yaşayan Hristiyanlar kentten göç etmeye başlamıştı.

- Mısır'daki Hristiyan nüfus

Hristiyan nüfusun büyük çoğunluğunun Ortodoks Kıpti Kilisesi'ne tabi olduğu Mısır'da, İskenderiye Rum Patrikhanesi ile Latin ve Maruni kiliselerine bağlı Hristiyanlar da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır döneminde 1966'da yapılan ve Kıpti Kilisesi tarafından da kabul gören nüfus sayımı verilerine göre, o dönem 29 milyon olan ülke nüfusunun 2 milyonunu yani yaklaşık yüzde 7'sini Hristiyanlar oluşturuyordu.

Enver Sedat döneminde 1976'da yapılan sayımda ise 10 yıl içinde ülke nüfusunun 6 milyon artarak 35 milyona çıktığı, buna karşılık Hristiyan nüfusta ise sadece 200 bin artış olduğu görülmüştü.

Hüsnü Mübarek döneminde 1986'da yapılan sayım sonucunda Mısır'ın toplam nüfusu 48 milyon, ülkedeki Hristiyan nüfus ise 2,8 milyon olarak açıklanırken, ülke nüfusunun 80 milyona kadar yükseldiği 2000'li yılların ortalarında Hristiyanların 4,5-5 milyon civarında olduğu kabul edilmekteydi.

Bağımsız bazı uluslararası kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ise "Hristiyan nüfusun açıklanandan çok daha fazla olduğunu, Sedat ve Mübarek rejimlerinin siyasal ve toplumsal nedenlerle gerçeği açıklamadığını" ileri sürüyor.

- Devrimden sonra Hristiyan nüfus

Mısır'da otuz yıllık Mübarek dönemine son veren 25 Ocak Devrimi'nden sonra da Hristiyan nüfus ile ilgili verilerde fazla değişiklik görülmedi.

İstatistik Ajansı 2012'de ülkede 5 milyon 130 bin Hristiyan'ın yaşadığını duyurdu. Ancak Kilise söz konusu verilere itiraz etti ve Hristiyan nüfusun 15 milyon civarında olduğunu öne sürdü.

İngiliz İstihbarat Servisi tarafından 2015'te yayımlanan "Dünya Gerçekleri" adlı kitapta ve ABD Dışişleri Bakanlığının 2007'deki "Dini Özgürlükler" başlıklı raporunda da Mısır'daki Hristiyanlar ile ilgili veriler yer aldı.

Bu iki kaynakta Mısır'daki Hristiyan nüfusun tahminen 6 ila 11 milyon olduğu, buna göre Mısır'daki Hristiyanların toplam nüfusa oranının yüzde 8 ile 15 arasında değiştiği belirtildi.

- Hristiyanların yaşadığı bölgeler

Mısır'ın bütün kentlerinde dağınık şekilde yaşayan Hristiyanlar, başkent Kahire'nin daha çok Şobra ve Helvan bölgeleri ile "Said Mısır" olarak bilinen Asyot, Luksor ve Asvan gibi güney kentlerinde gözle görülür bir nüfus olarak dikkati çekiyor. Ülkenin güney kentlerinde önemli sayıda Hristiyan köy bulunuyor.

Hristiyan nüfusun en az olduğu bölgenin ise Sina Yarımadası'nın kuzey bölümü ile Ariş kenti olduğu belirtiliyor. Kuzey Sina'da son gelişmeler öncesinde toplam 500 ila 700 ailenin yaşadığı tahmin ediliyordu.

25 Ocak Devrimi'nden sonra ciddi oranda Hristiyan göçü

Mısır'da Hristiyanlar, "kritik alanlarda yüksek mevkilere getirilmemeleri ve ülkede kilise yapımının zorlaştırılmasından" şikayetlerini dillendiriyor. Mübarek döneminde Hristiyanlar özellikle valilik ve üniversite rektörlüğü gibi makamlara atanmadıklarını sıklıkla gündeme getirmişlerdi.

Mısır'da 25 Ocak Devrimi'nden sonra ciddi oranda Hristiyan göçü yaşandı. Özellikle de ABD ve Kanada gibi ülkeler Mısırlı Hristiyanlara kapılarını açtı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muhammed Mursi'ye karşı Mübarek'in adayı olarak bilinen Ahmed Şefik'e destek veren ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) mesafeli duran Kilise, halihazırdaki Mısır yönetimini destekliyor.

Kıpti olarak da isimlendirilen Mısırlı Hristiyanlar, genelde kiliseye son derece bağlı ve dindar insanlar olarak biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık belediye başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title