Gözeli Havzası Güneş Enerji Santrali'nin Temeli Atıldı
DİSKİ Genel Müdürlüğü'ne ait tesislerin enerji ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefleyen 600 Kw'lık Gözeli Havzası Güneş Enerji Santrali Projesi'nin temeli atıldı.
Bölgedeki doğal enerji kaynağı potansiyelinin ortaya çıkarılarak farkındalık yaratılması, yeşil enerji bölgelerinin oluşturulması, çevre dostu teknolojilerin artırılması ve DİSKİ Genel Müdürlüğü'ne ait tesislerin enerji ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefleyen 600 Kw'lık Gözeli Havzası Güneş Enerji Santrali Projesi'nin temel atma töreni yapıldı. Törene, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Birsen Kaya Akat, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, HDP milletvekili adayı Sibel Yiğitalp, meclis üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
2 Milyon 74 Bin TL'ye Mal Olacak
Açılış konuşmasını yapan DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, 600 Kw'lık Gözeli Havzası Güneş Enerji Santrali Projesi'nin 11 dönüm üzerinde kurulu olup, 2 bin 400 panelden oluştuğunu söyledi. Proje 2 milyon 74 bin TL'ye mal olacağını söyleyen Karatekin, işin bitim tarihinin 6 Temmuz 2015 olarak öngörüldüğünü söyledi. Karatekin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Proje kapsamında günde 2700 Kw saat, yıllık 985 megawat saat enerji üretimi sahip olarak tasarlanmıştır. Projenin DİSKİ Genel Müdürlüğü'ne katkısı 355 bin TL'dir. Projeyle buradaki tesislerimizin enerji ihtiyaçlarının yarısını karşılamayı hedeflemekteyiz. Sistem kendisini 5 yıl 8 ay içerisinde amorti edecek şekilde dizayn edilmiştir."
'Enerjimizi Doğal Kaynaklardan Karşılayacağız'
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ise, 1999 yılından beri Büyükşehir Belediyesi'nin sürdürmeye çalıştığı halkçı, katılımcı, demokratik ve ekolojik belediyecilik anlayışında önemli bir aşamaya geldiklerini söyledi. Anlı, artık sadece şehir merkezlerinde değil, köylerde ve mezralarda her türlü hizmeti vermeye çalıştıklarını ifade etti.
Ekolojik belediyeciliğin önemli bir adımı olarak Gözeli Havzası'ndaki tesislerde harcanan enerjinin çok büyük kısmını güneşten alınan enerji ile karşılayacaklarını kaydeden Anlı, 15 gün önce de Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda yılda 800 megawatlık enerji santralini devreye aldıklarını hatırlattı. Anlı, bundan böyle bütün enerji ihtiyaçlarının, başta güneş ve rüzgar enerjisi olmak üzere, doğal kaynaklardan karşılayacaklarını ifade etti.
'Bu Kadim Şehir Öncülük Görevini Yapıyor'
Anlı şöyle devam etti: "Bizim güneşimiz öyle bir güneştir ki herkesi, her kesimi eşit bir şekilde aydınlatıyor. Eşit bir şekilde ısıtıyor. Bizim güneşimiz geleceğimizi aydınlatıyor. Bugüne dek maalesef doğal kaynaklarımızı kullanmakta yetersiz kaldık. Bu sadece bölgemizin değil, bütün bir ülkenin, bütün bir dünyanın sorunuydu. Değerli halkımız birbirine sevgi, hürmet, saygı, kardeşçe, dostça yaklaşırsa bu güzel coğrafyayı cennet yapmamak için hiçbir engel yok. Yeter ki birbirimize inanalım, yeter ki birbirimize güvenelim. Bu türden tesisler sadece Diyarbakır için değil Türkiye ve dünya için örnek tesislerdir. Bu kadim şehir öncülük görevini yapıyor. Rojava'ya da, Başur'a da, Rojhilat'a da, kısacası bu coğrafyaya öncülük misyonu oynamaya devam edecek."
HDP Diyarbakır milletvekili adayı Sibel Yiğitalp de projenin, HDP'nin "Doğaya, güneşe, toprağına sahip çık" şiarına uygun olduğunu ifade etti.
Tüm Bölgeye Yayılmalı
DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek ise, bu projenin kendileri gibi doğa savunucusu bir partinin ileriki günlerde hayata geçirmek istedikleri politikalara uygun olduğunu söyledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının halkın hizmetine sunulmasının son drece önemli olduğunu ifade eden Şimşek, bu türden projelerin tüm bölgeye yayılması gerektiğini kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından butonlara basılarak proje başlatıldı, ilk çimento döküldü. Program halayların çekilmesi ile son buldu.