Haberler

Görme Engelliler, Uluslararası Braille Kur'an Konferansında Buluştu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Braille Kur'an Konferansı Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi'nde başladı.

Uluslararası Braille Kur'an Konferansı Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi'nde başladı. Konferansın açılışına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Türkiye Beyazay Derneği Başkanı AK Parti Milletvekili Lokman Ayva, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ve görme engelliler katıldı.

Endonezya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, Malezya, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan, İran, Ürdün, Filistin ve İngiltere'den 40 görme engellinin katıldığı konferansta kabartma Kur'an–ı Kerim'in standartları belirlenecek ve evrensel bir kabartma Kur'an–ı Kerim yazım sisteminin oluşturulması için çalışılacak.

"AMAÇ, HER ENGELLİNİN OKUYABİLECEĞİ STANDART BİR KUR'AN OLUŞTURMAK"

Konferansın açılışında bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Bizim medeniyet anlayışımıza göre insanların ne hayırlısı Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir. En hayırlı olanlar bunlar olarak tanımlanıyor. Sadece engelli olmayanlara değil engelli olan her bir Müslüman'a öğrenecek öğretecek imkanları sağlamak da hepimizin birinci derecede görevi. Burada amaç, engelli kardeşlerimizin karşılaştıkları ülkelere göre farklı Kur'an uygulamalarını sona erdirerek dünyanın neresinde olursa olsun her engellinin okuyabileceği standartta tek bir Kur'an oluşturmak. Doğru ve hayırlı bir iş bu" dedi.

Bekir Bozdağ, "Bu işi çözmek bu meseleyi dert edinmek gönülden bu meseleye sahip çıkanlarla olacaktır. Ben bu vesileyle dünyanın değişik ülkelerinden gelen bu işe gönülden sahip çıkan kişilere sivil toplum örgütlerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum onlar bu farkındalığı yaratıyorlar. Onlar bu konudaki sahiplenme bilincini ileri noktalara taşıyacaklardır. Umarım bu konferans sonucunda ortak bir alfabe ortak bir yol haritası ortak bir Kur'an ortaya çıkarmayı başarırız. İslam ortak bir dindir. Öyleyse kabartma Kur'an'ın her yerde olması bu dinin evrenselliğinin gereğidir. Müslümanlar olarak da bizler bu çalışmayı hayata geçirmekle yükümlüyüz" diye konuştu.

"BİZ ONLARA GİTMEDİK. BU BİZİM EN BÜYÜK EKSİKLİKLERİMİZDENDİR"

Bozdağ, "Herkes bize gelsin diye beklersek hata ederiz. Önemli olan gönül dünyamızdaki fikri engelleri ortadan kaldırıp kendi kalbimizdeki körlükleri dilimizdeki haksızlık karşısında susmayı ortadan kaldırıp hak bildiğimiz yolda koşmak ve bize ihtiyaç duyan herkesin ihtiyacını gidermeyi vazife edinmektir. Bugüne kadar engelli kardeşlerimiz toplum olarak bizim oluşturduğumuz zorlukları aşarak bize gelmeye çalıştılar. Biz onlara gitmedik bu bizim en büyük eksikliklerimizdendir. Bu konularda ciddi adımlar attık. Engellilerin devletten yalvar yakar olduğu dönemleri çıkardık. Bizim hukuk mevzuatımız engelli bir bakışa sahipti kendi hukukumuzun içinde kanunlarımızda yönetmeliklerimizde engelli kardeşlerimizi hafife alan dilim varmıyor ama esasında aşağılayan ifadeler vardı. Özürlü sakat diyorduk şimdi farklı farklı sıfatlar var. Bütün bunları kanunlardan temizleyen adımları attık. Yerine saygıyı esas alan engelli ifadesini koyduk. İlk defa Türkiye Cumhuriyeti devletinde engelli kardeşlerimizle ilgili müstakil kanun çıkardık. Daha önce müstakil bir kanun yoktu. Yine anayasada devrim sayılacak bir adım attık. 12 Eylül 2010' daki değişiklikle engelli vatandaşlarımız lehine yapılacak düzenlemelerin eşitlik ilkesine aykırı olamayacağını koyduk. Bütün engelli kardeşlerimize bütün insanlarımıza devlet ve hükümet olarak engelli insanlarımız lehine pozitif ayrımcılık yapacak adımlar atacağız ve ' Bu anayasaya aykırıdır ' diyerek bazı konular Anayasa Mahkemesine götürülemeyecek. Bu bir zihniyet değişiminin, zihniyetin engelsiz bakışa dönüşmesinin anayasa değişikliğiyle taçlanmasıdır" dedi.

"ENGELSİZ CAMİLER TÜM VATANDAŞLAR İÇİN KOLAYLIK GETİRECEK"

Engelsiz camiler ile ilgili de konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Avluda kullanılan hissedilebilir karolar ve duvara monte yön bulmayı sağlayan tutmaç ile görme engelliler rahatça görebilecekler. Tüm avlu düz ve engelsiz merdivenler alçak olarak yapılacaktır. Camilerimizde özel asansör sistemi yapılacaktır. Tarihi camilerde tarihi yapıya dokunmadan merdiven basamaklarına monte edilen güvenlikli taşıma sistemi oluşturulacak. Tekerlekli sandalye kullanan cemaat camiye tekerlekli sandalyeden inmeden gelecek ve araçlarıyla saf tutacaktır. Engelsiz camiler tüm vatandaşlar için kolaylıklar getirecektir . Her türlü engelli kardeşimizi camiye taşıyabilecek imkanları araştırıp hayata geçirmek bizim vazifemizdir. Camilerimizde kabartma Kur'an ve Kur'an meali yazılmış ne kadar dini kitap varsa ihtiyaç varsa o kadar olacaktır. Engelli bir kardeşimiz eğer görme engelliyse Kur'an okumak istediğinde onu bulamıyor. Biz bunu yaygınlaştıracağız. Camilerde görme engelli vatandaşlarımız Braille Kur'an ve Kur'an mealini bulabileceklerdir. Oradan alıp okuyabileceklerdir. Zannedersem bazı camilerimizde bu uygulama var. Bunu yaygınlaştırma noktasında Diyanet İşleri Başkanlığımızın çalışmalarını sürdürmektedir" diye konuştu.

"MESAJLARIN DOĞRU VERİLMESİ İÇİN, EĞİTİM ORTAMI OLUŞTURULMASI GEREKİYOR"

Konferansın açılışında bir konuşma yapan Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva ise "Dünyanın her yerinden birçok kişi Müslüman olmak istiyor bunlar arasında özürlüler de var. Özürlülere bu mesajların doğru verilmesi için eğitim ortamının oluşturulması gerekiyor. Umarım bu ortam çeşitli çalışmalarla hazırlanacak" dedi. Türkiye Uluslararası Braille Kur'an Konferansı İcra Kurulu Başkanı Selahattin Aydın de, " Uluslararası Braille Kur'an konferansı 12 ülkeyi, bir araya getiriyor. Bu konferansın gerçekleşmesi için yürüttüğümüz çalışmalar sırasında çok güzel izlenimler edindik. Bu izlenimler konferansın doğru olduğu hissini bize verdi" dedi.

Konuşmaların ardından Sultanahmet Camii müezzinlerinden İbrahim Altıntaş Abese Suresini okudu.

(BB) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close