Gorbaçov (2/son): Rusya Siyasi ve Barışçıl Çözümlerden Yana
SSCB'nin son Devlet Başkanı Gorbaçov, Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendirirken "Zor kullanımı, silahlar bir kenara bırakılmalı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) dağılmadan önceki son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov,"...
SSCB'nin son Devlet Başkanı Gorbaçov, Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendirirken "Zor kullanımı, silahlar bir kenara bırakılmalı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) dağılmadan önceki son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendirirken "Zor kullanımı, silahlar bir kenara bırakılmalı. Batı ülkelerine ki bunun içerisine ABD de dahil bunu söylemek istiyorum. Sabır anlamında bu sorunların çözülmesi için gerekli diplomatik ve siyasi sabır anlamında bu iradeyi göstermek durumundalar" çağrısında bulundu. Gorbaçov, Rusya'nın da siyasi, barışçıl çözümlerden yana olduğunu söyledi.
"Yeni Politika Forumu" tarafından İstanbul Hilton Oteli'nde düzenlenen "Ortadoğu ve Akdeniz'in Geleceği" konulu toplantıda konuşan Gorbaçov, Ortadoğu'nun bölge olarak geleneksel ölçeğinin dışına çıkarak Afganistan, Pakistan gibi biraz daha geniş bir ölçeğe yayıldığı noktada pek çok kişinin radarına daha çok girdiğini söyleyerek, şöyle devam etti:
"Burada bir kıtalara yayılan etki söz konusu. Biz bunları analiz ettik, ediyoruz ve bu süreçleri dikkate almak zorundayız. Tüm değişiklikler, tüm düzelemeler, durumlar ya da bölgeler arası geçişleri doğru bir şekilde analiz etmek durumundayız. Çünkü artık bunlar farklı bir statü kazanmış durumda."
Ortadoğu'da olanların aynı zamanda dinsel faktörlerin de hayata artan tesirinin bir tezahürü olduğunu belirten Gorbaçov, özellikle İslam dünyasına işaret ederek Orta Çağ'dan bu yana tüm küresel değişimlere dünya tarihine etki yapmış insanların marjinalize olduğunu ve itildiğini söyledi.
Gorbaçov, "Olmaması gereken birçok şey yaptılar ve İslam dünyasının ve Müslüman vatandaşların kültürel değerlerini tarumar ettiler. Söylediğim gibi bu süreç çok zor değişiklikleri oldu ve bedellerini çok ağır ödedik ödemeye devam ediyoruz" dedi.
-"ORTADOĞU'DA BARIŞ GÖRMEK İSTİYORUZ"
Gorboçav, "Küresel işbirliği bizim karşı karşıya olduğumuz zannedersen en zorluk ve başarmamız gereken nokta. Biz Rusya olarak Ortadoğu'ya baktığımızda ne görmek istiyoruz? Barış görmek istiyoruz. Ortadoğu bizim komşumuz ve tabi ki Filistin konusunu konuşmamız gerekli Ortadoğu'ya baktığımızda. Bazı gelişmeler ve ilerlemeler olduğunu görüyoruz bu mutluluk verici. Bazı adımlar atıldı. Filistin'in BM'de tanınması küçük ama önemli bir adım" dedi.
Gorbaçov ayrıca, "Zor kullanımı, silahlar bir kenara bırakılmalı. Çünkü silahlarla sorunların çözülmesi mümkün değil. Batı ülkelerine ki bunun içerisine ABD de dahil bunu söylemek istiyorum. Sabır anlamında bu sorunların çözülmesi için gerekli diplomatik ve siyasi sabır anlamında bu iradeyi göstermek durumundalar. Rusya siyasi, barışçıl çözümlerden yana ve bu ihtilafların tarafları olanlar anlamalıdır ki bu tür ihtilaflarda kazanan taraf olmayacaklardır" diye konuştu.
-"SURİYE'DEKİ SAVAŞ TÜM BÖLGEYE SIÇRAYABİLİR"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Anavatan Partisi eski lideri Mesut Yılmaz da "Eğer Suriye'de yaşanan gelişmeler bir savaşa dönüşürse bunun maalesef tüm bölgeye sıçraması tehlikesi mevcut" uyarısını yaparak, toplantıda Arap Baharı ve Libya'nın VE BM'in rolünün de ele alınacağını bildirdi.
Yılmaz, Ortadoğu'daki gelişmelerin benzerinin 1980'li yıllarda daha büyük bir coğrafyada yaşandığını anımsatarak bu değişimlerin kansız şekilde gelişmesinde en büyük payın Gorbaçov'a ait olduğunu söyledi.
-"DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK ÖZLEMİ ARTIYOR"-
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, "Kuzey Afrika ve Orta Doğu'daki toplumsal hareketler, sadece enerji alanlarının yeniden dizayn edilmesi olarak algılanamaz. İnsanlık aleminin demokrasiye ve özgürlüğe olan özlemi her geçen gün artarak devam edecektir. Dün Mısır'da Tahrir Meydanı'nı dolduran halk, özgürlük ve demokrasi istiyordu. Bugün de Mısır'da rejim değişti. Aynı Tahrir Meydanı'nda halk yine demokrasi ve özgürlük istiyor" dedi.
Sarıgül, dünyadaki teknolojik gelişmelerin insanları birbirine yaklaştırdığını, olumlu gelişmeler yaşandığını ancak barış ve huzuru tehdit eden "küresel eşitsizlik" kavramının ortaya çıktığını ifade ederek, "Yeryüzünün sadece bir tarafının gelişmiş olması küresel bir dünya için yeterli değildir. Yeryüzünde giderek nüfus artıyor ve yeryüzü kaynaklarını hep birlikte daha özenli kullanmak durumundayız. Bu kaynakları kullanırken gelecekte yaşamımızı devam ettirecek bir düzeni mutlaka kurmalıyız" dedi. (ANKA/SON)
(AT/OE) - Ankara