Google Ömer Hayyam'ı Doodle Yaptı! Ömer Hayyam Kimdir?
Google, İranlı şair, filozof ve matematikçi Ömer Hayyam'ı doğumunun 971. yılında unutmadı ve Ömer Hayyam'ı doodle yaptı. Peki, Ömer Hayyam kimdir?
Dünyaca ünlü arama motoru, 971. doğum günü nedeniyle Ömer Hayyam'ı doodle haline getirdi. Kullanıcılar doğumunun 971. yılında Ömer Hayyam'ın kim olduğunu merak ediyor. Peki, Ömer Hayyam kimdir? Ömer Hayyam hayatı, biyografisi…
ÖMER HAYYAM KİMDİR?
Şair Hayyam, 18 Mayıs 1048'de İran'ın Nişabur kentinde dünyaya geldi. Bir çadırcının oğlu olan Ömer Hayyam, acem dilinde çadırcı anlamına gelen soyadını babasının mesleğinden aldı.
BİNOM AÇILIMINI KULLANAN İLK BİLİM İNSANI
Matematik, fizik, astronomi ve tıp gibi rasyonel ilimler dışında müzik ve şiirle de yakından ilgilendi. Üçüncü dereceden bilinmeyen denklemlerle ilgili yazdığı bir eserinde bilinmeyen rakamın yerine Arapça'da "şey" anlamına gelen kelimeyi kullanmıştır. Daha sonra bu eseri diğer dillere çevrilirken İspanyolcaya "Xay" olarak geçmiştir. Daha sonra bu kelime ilk harfine indirgenerek bilinmeyen rakamın simgesi "x" olarak kullanılmaya başlamıştır. Binom Açılımını ilk kullanan bilim insanıdır. Hayyam, genelde şiirlerindeki eğlence düşkünlüğünün belirgin olmasından dolayı Rubaileri ile ünlenmiştir.
CELALİ TAKVİMİNİ HAZIRLADI
Miladi ve Hicri takvimlerin yanı sıra Celali Takvimi'ni hazırladı. Okullarda Pascal Üçgeni, Fransız matematikçi Blaise Pascal'ın soyadıyla öğretilen kavram, Ömer Hayyam tarafından oluşturuldu. Matematik, astronomi konularında dünyanın önde gelen bilim insanlarındandır. Pek çok Rubai ünü sebebiyle Hayyam'ınkilerine karıştırılmıştır, bilindiği kadarıyla Rûbailerinin sayısı 158'dir. Fakat kendisine mâl edilenler binin üzerindedir.
ÖMER HAYYAM SÖZLERİ
*Akıl bu kadehi övdükçe över; alnından sevgiyle öptükçe öper; zaman usta'ysa bu canım nesneyi hem yapar hem kırıp bin parça eder.
*Akılla bir konuşmam oldu dün gece, sana soracaklarım var dedim ? Sen ki her bilginin temelisin, bana yol göstermelisin. Yaşamaktan bezdim, ne yapsam..? Bir kaç yıl daha katlan dedi. Nedir dedim bu yaşamak ? Bir düş dedi ; bir kaç görüntü. Evi barkı olmak nedir dedim..? Biraz keyfetmek için, yıllar yılı dert çekmek dedi. Bu zorbalar ne biçim adamlar dedim ? Kurt, köpek, çakal, makal, dedi. Ne dersin bu adamlara dedim..? Yüreksizler, kafasızlar, soysuzlar, dedi. Benim bu deli gönlüm dedim, ne zaman akıllanacak ? Biraz daha kulağı burkulunca dedi. Hayyam' ın bu sözlerine ne dersin dedim..? Dizmiş alt alta sözleri ; hoşbeş etmiş derim dedi.
*Aklı olan paraya değer vermez,
Ama parasız dünya da çekilmez;
Eli boş menekşe boynunu büker,
Gül altın kasede gülmezlik etmez.
*Aşk ki gerçek değilse, tutkusu olmaz. Ateşi köze döner, kokusu olmaz. Aşık olan gün, gece, ay ve yıl yanar; güneş, ışık, rahat ve uykusu olmaz.
*Bahtımın kökü yeşerip dal budak da verse eğretidir bu ömür diye giydiğin elbise; mıhları gevşek bir gölgeliktir beden çadırı, pek dayanma sakın ne kadar sağlam da görünse.
*Ben olmayınca bu güller, bu serviler yok.
Kızıl dudaklar, mis kokulu şaraplar yok.
Sabahlar, akşamlar, sevinçler tasalar yok.
Ben düşündükçe var dünya, ben yok o da yok.
*Benim halimden haber sorarsan, bir çift sözüm var sana, yürekten: sevginle gireceğim toprağa, sevginle çıkacağım topraktan.
*Bilmem, tanrım, beni yaratırken neydi niyetin, bana cenneti mi, cehennemi mi nasip ettin; bir kadeh, bir güzel, bir çalgı bir de yeşil çimen bunlar benim olsun, veresiye cennet de senin.
*Bir elde kadeh, bir elde kuran; bir helaldir işimiz, bir haram. Şu yarım yamalak dünyada ne tam kafiriz, ne tam müslüman.