Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Google Aradığını Türkiye'de Buldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Teknoloji devleri artık dünyanın dört bir yanını karış karış tarayarak kendi stratejilerine uygun startupları (girişim şirketlerini) satın alıyor.

Teknoloji devleri artık dünyanın dört bir yanını karış karış tarayarak kendi stratejilerine uygun startupları (girişim şirketlerini) satın alıyor. Örneğin Ukrayna'da kurulan video filtre uygulaması 'MSQRD'i Facebook'un veya Singapur merkezli iş dünyası için chat uygulaması Pie'ı Google'ın satın alması örnek olarak sayılabilir. Şimdi ise benzer bir örnek Türkiye'den geldi. Bilkent Üniversitesi'nde iki arkadaş olan Alper Turgut ve İsmail Haritaoğlu'nun 2008 yılında kurduğu Anvato, geçtiğimiz hafta Google tarafından satın alındı. Böylelikle Google, tarihinde ilk kez Türkiye'de kurulan bir şirketi almış oldu.

TEK YATIRIMLA 8 YIL

Anvato, medya şirketlerine video altyapısı sunuyor. İlk temelleri Ankara'da atılan şirketin kurucuları, geliştirdikleri servisin global pazarlara çıkabilmesi için yurtdışına açılma kararı veriyor. Bunun için de akla gelen ilk nokta ABD'nin San Francisco şehrindeki Silikon Vadisi. Buraya bir ofis açan kurucular, daha ilk yıllarında Oxantium Ventures adındaki fon şirketinden 2.5 milyon dolar yatırım alıyor. Bu yatırımla ekiplerini genişleten Anvato, bulut servislerindeki açığa yönelik çözümler üretmeye başlıyor. Şu anda ise Anvato, medya şirketlerinin video içeriklerini Google'un bulut platformuna taşımasını kolaylaştırıyor ve 'İsveç çakısı' gibi birçok hizmet sunuyor. Bunların başında video yayınlama ve dağıtım geliyor. Medya şirketlerinin ürettiği içerikler, akıllı telefon ve tablet, bilgisayar ve Apple TV gibi farklı formatlara tek bir hareketle uygun hale getiriliyor. Buna ek olarak Anvato, reklam ve gelir tarafındaki işlerini üstleniyor. Ticarileştirme tarafında da reklam alanı yayınlamaktan aboneliğe kadar farklı seçenekler sunuyor. Anvato'nun müşterileri arasında ise NBCUniversal, MSNBC, CBS ve Fox Sports gibi dünya çapında önemli medya kanalları yer alıyor.

DOĞRU SERVİS AVANTAJI

Daha sonra startupların finansal yönetimi konusunda tecrübeli isimlerden biri olan Barış Aksoy, şirketin yönetimine giriyor. San Francisco'da birçok fon ve şirketle görüşen Anvato ekibi, Google'dan gelen teklifi kabul ediyor. Satın alma anlaşmasının miktarı ise Google'ın kuralları çerçevesinde açıklanmıyor. Ancak Barış Aksoy, rakamın tahmin edilenlerin çok üzerinde olduğunu ifade ediyor.

Aksoy'a göre Google'ın Anvato'yu satın alması iki noktadan çok önemli. Şirket kuruluşundan sonra sadece 2.5 milyon yatırım alarak nakit akışını devam ettirdiğine dikkat çeken Aksoy, "Anvato, yaklaşık 8 yıl boyunca hiçbir yatırım almadan Google'a satışı gerçekleşti. Bu durum dünyadaki startuplar arasında çok fazla görülen bir durum değil. Anvato, kurulduğundan bu yana ticarete odaklanan bir yapısı var" dedi. Bu satın alma anlaşmasının dünyada teknoloji geliştiren şirketleri arasında bir demokratikleşmenin başladığını da gösterdiği Aksoy'un aktardıkları arasında. Aksoy konu hakkında şunları söylüyor: "Eskiden ABD'li şirketler genel ABD içindeki startupları satın alarak ilerliyorlardı. Ancak artık, tüm teknoloji devleri dünyayı tarıyor ve kendi stratejilerine en uygun şirketleri satın alıyor. Son dönemlerden bunun örnekleri görülmeye başlandı. Facebook'un satın aldığı video filtre uygulaması MSQRD bunlardan biri. Şimdi ise Anvato örneği de eklendi. Bir teknoloji şirketinin satın alması için artık ABD'de de olmak veya ofis açmak gerekmiyor. Doğru servis ve iş modeli olduğunda Türkiye'de veya başka bir yerde olmanız farketmeden sizi satın alıyorlar."

Kaynak: Hürriyet / Güncel
title