Gönüllü Olarak Köyde Okuma-yazma Öğretiyor
Giresun’un İnişdibi köyünde gönüllü genç kız, okuma-yazma bilmeyen köylü kadınlara okuma yazma öğretti.
Giresun'un İnişdibi köyünde gönüllü genç kız, okuma-yazma bilmeyen köylü kadınlara okuma yazma öğretti.
Çalıştığı İnişdibi beldesinin kapatılmasıyla işsiz kalan Emine Aksoy, gönüllü olarak köyde okuma-yazması bulunmayan kadınlara okuma yazma öğretmeyi başardı. Yaklaşık üç aydır sürdürdüğü çalışma sonunca köydeki bir çok kadına okuma, yazma ve hatta hesap yapmayı dahi öğretmeyi başaran gönüllü öğretmen Ayşe Aksoy, kendilerine daha iyi imkanlar sağlanması halinde genç kızlara da biçki-dikiş gibi el işleri öğretmeyi istediğini söyledi.
Tamamen gönüllü olarak sürdürdüğü eğitimle ilgili bilgi veren Aksoy, "Cumhuriyet Üniversitesi'nde yüksekokul okudum. İnişdibi beldesinde çalışmaya başladım. Ancak belde kapatılınca işsiz kaldım. Köyde yaşamaya karar verdiğim için muhtar adayı dahi oldum. Fakat az bir oyla kaybettim. Köyde yapılacak başka işim de olmadığı için gönüllü olarak böyle bir eğitim çalışmasına başladım. Köyümüzde yaşları 40 ile 70 arasında değişen okuma yazması bulunmayan kadınlara okuma yazma dersi vermeye başladım. Üç ay gibi bir süre olmasına rağmen birçok şey öğrendiler. Bu işi büyüm bir mutlulukla yapıyorum. İçlerinde benim annem de olmak üzere hepsi çocuklarını okutmuş. Çoğunun üniversiteye gönderdiği çocukları var. Ama hiç biri okuma yazma bilmiyorlar. Bende bunu düşünerek böyle bir gönüllü eğitime başladım. Başardığımı da düşünüyorum. İmkan verilse genç kızlara da el işleri kursu vermek isterim" dedi.
OKUMAYI ÖĞRENİP, DİPLOMA ALMAK İSTİYORLAR
Gönüllü öğretmenin annesi Ayşe Aksoy ise, "Çocuklarımızı üniversitelere gönderdik ama biz okuyamadık. Şimdi kızımın bana ve köyümüzdeki kadınlara okuma yazma öğretmesi mutluluk verici. Eskiden çocuklarımız bakımından köy işlerinde fırsat bulup okuyamıyorduk. Şimdi vaktimiz var ve öğreniyoruz. Buradaki bütün kursiyerler azmettik okuyup diploma almak istiyoruz. Okuma yazmayı iyice öğrendiğimizde milli eğitime gidip diploma talebinde bulunacağım. Bu yaştan sonra da olsa diplomam olsun istiyorum" dedi.
Kursun en yaşlılarından olan 70 yaşındaki Nuray Yılmaz da, "Çocuklarımın, torunlarımın hepsi okudu. Ama biz okumayı bilmiyorduk. Bu yaştan sonra gelip okuma yazma öğrenmek istedim. Şimdi bir şeyler yapabiliyorum. Kursa geldiğim için bu yaşta okuma öğrenebildiğim için mutluyum" diye konuştu. - GİRESUN