"Gönül Elçileri Projesi"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yurtlarda kalan çocukların sayısına ilişkin açıklama yaptı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yurtlarda kalan çocukların sayısına atıfta bulunarak, "Bizim 14 bin fidanımız var. Bu fidanlar ağaç olacak, orman olacak bu ülkeye, vatana, millete faydalı evlatlar olacak" dedi.
Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen "Gönül Elçileri Projesi"nin, 81 il valisinin eşlerinin katılımıyla ATO Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ilk toplantısında konuştu.
Yola, "herkes mutlu olmadıkça mutlu olamayız, herkes huzurlu olmadıkça huzurlu olamayız, herkes güçlü olmadıkça güçlü olamayız" anlayışıyla çıktıklarını belirten Bakan Şahin, bölgesi, etnik kökeni ne olursa olsun herkese ellerini ve gönüllerini açarak hareket ettiklerini bildirdi.
"İnsanı yaşatmak" felsefesiyle çalıştıklarını dile getiren Şahin, "Nasıl bir Türkiye, nasıl bir dünya, nasıl bir gelecek, nasıl bir insanlık istiyoruz sorusunun cevabı aslında sizin dışınızdaki insanlar için bugün ne yaptığınızla örtüşüyor" diye konuştu. Herkesin mutlu olduğu bir Türkiye için bireylerin kendi sorumlulukları kapsamında görevlerini yerine getirmesinin gerekliliğini ifade eden Şahin paylaşmayı, sevmeyi, empati kurmayı, örnek olabilmeyi, özendirebilmeyi, sabredebilmeyi bilen herkesin gönüllü olabileceğini söyledi.
İnsanlık için gönüllerinde yer açanların gönüllülük yapabileceğini vurgulayan Bakan Şahin, 'ne zaman biçeceğim diyenlerin değil sürekli ekenlerin' gönüllü olabileceğini belirtti.
Gönüllülük esasına önem veren bir medeniyetten gelindiğini ifade eden Şahin, vakıf kültürünü hatırlattı.
Modernliğin ve gelişmişliğin ölçüsünün, sivil toplum kuruluşlarının ve alanda görev yapan gönüllülerin sayısıyla ilgili olduğunu bildiren Bakan Şahin,
"Zamanını, enerjisini, yüreğini, sabrını, empatisini bu ülke için, bu ülkenin çocukları için, bu ülkenin geleceği için, insanlık için verebilecek olanlara ihtiyacımız var" diye konuştu.
-"Makamla sınav en büyük sınavlardan"
"Dünya bir sınavsa hepimizin en büyük muradı bu sınavdan başarıyla geçmekse, pekiyi alarak öbür dünyaya gitmekse makamla sınav da en büyük sınavlardan biridir" diyen Şahin, vali eşlerine şöyle hitap etti:
"Makamla sınavda olan bu masadaki arkadaşlarımızın yaptıkları ve yapamadıkları da öbür tarafa giderken götüreceği sermayesidir. O yüzden kendi şehrinde bir çocuk o gün yuva sıcaklığını hissetmeden yatıyorsa, o gün ana sevgisini hissetmeden yatıyorsa bu sorumluluk hepimizin.
Bizim 14 bin fidanımız var. Bu fidanlar ağaç olacak, orman olacak bu ülkeye, vatana, millete faydalı evlatlar olacak. Tek başımıza bunu başaramıyoruz. Altın kafese de koysak o yuva sıcaklığını veremiyoruz. O yüzden sistemimizi sürekli revize ediyoruz. Onların da yuva sıcaklığını hissedeceği verilecek aileleri bulmak, onları bir araya getirmek bizim en büyük görevimiz. İşte orada bu masadakilere çok büyük görevler düşüyor. Bizim alanımız çok duygusal, çok insani ancak bir o kadar da mukaddes bir alan."
Bakan Şahin desteklerinden dolayı Emine Erdoğan'a da teşekkür etti.
-Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Kaya-
Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdulkadir Kaya ise bilimsel araştırmalara göre çocukların en iyi kendi ailelerinin yanında bakıldığını belirtti.
Her çocuğun bir aileye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kaya, "Devletin koruması altındaki 14 bin çocuğumuz da bir aileyi hak ediyor. Koruyucu aile uygulaması da bu anlayıştan doğdu" dedi.
Çocuklara aile ortamına en yakın hizmetin verilmesi için çalıştıklarını dile getiren Kaya, "2014 yılı sonu itibarıyla koğuş sisteminde kalan hiçbir çocuğumuz kalmayacak" diye konuştu.
Koruyucu aile kapsamındaki çocukların hukuken değil fiilen ailenin çocuğu olacağını anlatan Kaya, uygulamanın yurt genelinde yaygınlaştırılması için çalıştıklarını söyledi. Kaya, uygulamaya yönelik katılımcılara bilgi verdi.
Tanıtım filminin de izlendiği toplantı soru-cevap bölümüyle basına kapalı devam etti.
-Projenin getirdikleri-
Proje toplumsal faaliyetlerde gönüllü sayısını artırmayı, gönüllülüğü yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
İki yıl devam edecek Gönül Elçileri Projesi, farklı alt projelerden oluşuyor. İlk altı ay koruyucu aile hizmeti, diğer aylarda ise "kaliteli yaşlanma ve kuşaklar arası uyum", "engelli ve hizmetlere erişim", "aile ve yoksulluk", "kadın ve güçlenme" konuları hayata geçirilecek.
Proje kapsamında her ilde vali eşlerinin başkanlığında "Gönül Elçileri Çalışma Ekibi" oluşturulacak. Bu ekip, gönüllülük esasının yaygınlaştırılması, daha erişilebilir gönüllülük faaliyetlerinin duyurulması, gönüllü olmak isteyenlerin toplum hizmetlerine entegrasyonunu sağlayacak.
Gönül elçisi olmak isteyenler aile ve sosyal politikalar il müdürlükleriyle www.gonulelcileri.gov.tr adreslerinden başvuru yapabilecek.
Muhabir: Sarp Özer-Eda Ünlü Özen
Yayıncı: Eda Ay - ANKARA