'göl Yoksa Burdur da Yok'
Burdur Gölü'nün su seviyesindeki düşüşe dikkati çekmek amacıyla Doğa Derneği gönülleri tarafından çekilen 'Göl Yoksa Burdur da Yok' belgeselinin galası yapıldı.
Burdur Gölü'nün su seviyesindeki düşüşe dikkati çekmek amacıyla Doğa Derneği gönülleri tarafından çekilen 'Göl Yoksa Burdur da Yok' belgeselinin galası yapıldı.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu'ndaki galaya Burdur Valisi Süleyman Tapsız, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Belediye Başkanı AK Partili Sebahattin Akkaya ve doğaseverler katıldı. Gala, ünlü şarkıcı Tarkan'ın, Doğa Derneği'nin yürüttüğü mücadeleye destek vermek amacıyla bestelediği ve Orhan Gencebay'ın da sazı ve sesiyle Tarkan'a eşlik ettiği ve doğanın yok olmasına işaret edilen 'Uyan' adlı şarkının klibinin izlenmesiyle başladı.
Galanın açılışında konuşan Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Burdurluların gölü kirlilikten kurtardığını, ancak bu kez de çekilmenin ortaya çıktığını söyledi. Eken, "Suyun yok olması dünyanın meselesi durumunda. Yaşam için toprak neyse su da aynı şekilde önemli" dedi.
2040'DA KOCAMAN BİR ÇUKUR OLACAK
Burdur Gölü'nün çok enteresan olduğunu belirten Eken, "Burdur Gölü sodalı ve acı bir göl. Sadece buharlaşmayla kaybolan bir göl değil. 1987 yılından sonra göl sürekli küçülüyor. Bu küçülme yağışa bağlı değil. Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte çekilme başladı. Gölü besleyen kaynaklar gölet ve barajlarla engellendi. Burdurlular gölün çekilmesinin sebeplerini çok iyi biliyor. Çekilme önlenemezse 2040 yılında Burdur Gölü'nün olduğu bölgede kocaman bir çukur oluşacak" diye konuştu.
GÖL FERYAT ETTİ, GÖRMEDİK
Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya da yıllardır gölün kirlenmesini sadece izlediklerini belirterek, şunları söyledi:
"Göl feryat etti. Gözlerimiz görmedi, kulaklarımız duymadı. Burdur, Sulak Alanlar Yönetmeliği nedeniyle çok bedeller ödedi. Özellikle sanayileşmede çok gerilerde kaldık. Peki gölümüzü koruyabildik mi? Hayır. Sanayi atıkları, evsel atıklar doğrudan göle gitti. Yani elbirliğiyle gölümüzü can çekişir hale getirdik. 'İmdat' dedi maalesef duymadık. Oysa Burdur Gölü, Burdur için hayat demek. Ama ne yazık ki bu kıymeti bilemedik. Artık gölümüzü kurtarmak için konuşmaktan öte fiiliyata geçmek gerektiğini düşünüyorum. Gölümüz çöl olmasın. Amik, Avlan, Karagöl'ün akıbetine uğramasın."
DOĞA ANITINI KAYBEDEBİLİRİZ
Burdur Valisi Süleyman Tapsız ise Burdur Gölü'nün 12 Mayıs 1971 tarihindeki depremden sonra giderek çekilmeye başladığına işaret etti. Tapsız, 1971 Mayıs ayında göl seviyesinin 857 metre iken, günümüzde 845 metrenin altına düştüğünü vurguladı. Vali Tapsız, şöyle konuştu:
"Göl alanı 1980'li yıllarda 200 kilometrekarenin üzerinde iken, günümüzde 150 kilometrekarenin altına düşmüştür. Ne yazık ki bu durum giderek daha kötü bir noktaya doğru da yol almaktadır. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde suyu, kendine özgü canlıları ve su sporları açısından jeolojik geçmişimizin bize armağanı olan bir doğa anıtını kaybetme riskiyle karşı karşıyayız."
Konuşmaların ardından Doğa Derneği gönülleri tarafından hazırlanan "Göl Yoksa Burdur da Yok" belgeseli izlendi. - Burdur