Gökova Körfezi'nin İmara Açıldığı İddiaları
AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Gökova Körfezi'nin imara açıldığı iddialarına ilişkin, sit alanlarının daraltıldığı, doğal alanların ranta açıldığı şeklindeki tüm ifadelerin siyasi ranta yönelik olduğunu, gerçekleri ifade etmediğini bildirdi.
AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Gökova Körfezi'nin imara açıldığı iddialarına ilişkin, sit alanlarının daraltıldığı, doğal alanların ranta açıldığı şeklindeki tüm ifadelerin siyasi ranta yönelik olduğunu, gerçekleri ifade etmediğini bildirdi.
Milletvekili Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce 2014 yılından itibaren ülkenin bütününde başlatılan doğal sit alanlarının yeniden değerlendirilmesi çalışmalarında kullanılan Uluslararası Doğayı Koruma Birliğine (IUCN) ait yeni sit statülerinin yeterince bilinmediğini vurguladı.
Kesin korunacak hassas alanların 1. derece doğal sit statüsünden daha üst bir koruma statüsü sağladığını aktaran Öztürk, "Birinci derece doğal sit alanlarında tek katlı günübirlik tesis yapma imkanı varken kesin korunacak hassas alanlarda hiçbir inşai izne imkan verilmesi söz konusu değildir. Kesin yapı yasağı vardır. Kesin koruncak hassas alanlarda sadece bilimsel araştırmalara izin verilebilir. Devrilen ağaçların dahi kaldırılmasına izin verilemez. Kesin korunacak hassas alandaki özel mülk sahiplerinin mülklerine herhangi bir tasarruf imkanı almadığından devlet tarafından kamulaştırma zorunluluğu getirilmiştir." ifadelerini kullandı.
Öztürk, nitelikli doğal koruma alanlarında, taş, toprak, kum dahi alınamayacağını, toprak, çöp, taş, tuğla, mermer, kum ve maden ocağı açılamayacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Görüldüğü gibi tamamen eski 1. derece doğal sit alanı özelliklerine haizdir. Kesin korunacak hassas alanlar eski 1., 2., 3. derece doğal sit statüsünün üzerinde bir koruma statüsü içermektedir. Eski 1. derece doğal sit statüsünün karşılığı, nitelikli doğal koruma statüsüdür. Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı statüsü eski 2. ve 3. derece doğal sit statüsüne karşılık gelmekte, düşük yoğunluklu inşaata izin vermektedir. Bu genel ilkeler açısından değerlendirildiğinde Muğla Gökova bölgesinde eski 1., 2. ve 3. derece doğal sit alanlarının toplamı 36 bin 282 hektardır. Bu alanın 35 bin 528 hektar alan kısmı 1. derece, 754 hektarlık kısmı 3. derecedir. Yeni yapılan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporları doğrultusunda doğal sit alanı olarak belirlenen alanın toplamı 44 bin 21 hektardır. Bu alanın 14 bin 991 hektarlık kısmı kesin korunacak hassas alandır. Yani 1. derecenin de üstünde koruma statüsü verilmiştir. 26 bin 979 hektarlık kısmı nitelikli doğal koruma alanı olarak tescil edilmiştir. Yani eski 36 bin 282 hektarlık toplam sit alanından daha büyük bir alana 1. derece ve üstü doğal sit statüsü verilmiştir."
Basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını anlatan Öztürk, "Sadece mevcut yerleşim yeri olan 2 bin 51 hektar alan sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak tescil edilmiştir. Bütün bunlara rağmen sit alanlarının daraltıldığı, doğal alanların ranta açıldığı şeklindeki tüm ifadeler siyasi ranta yöneliktir. Gerçekleri ifade etmemektedir." görüşlerine yer verdi.