Göçmenlerin Çevreye Duyarsızlığı Önyargı Çıktı
Almanya'da göçmenlerin çevre bilinci ve duyarlılığı konusunda ilk kez yapılan araştırma, göçmenlerin çevreye duyarsız olduğu yönündeki önyargıyı boşa çıkarttı.
Almanya'da göçmenlerin çevre bilinci ve duyarlılığı konusunda ilk kez yapılan araştırma, göçmenlerin çevreye duyarsız olduğu yönündeki önyargıyı boşa çıkarttı. Ulaşım, beslenme ve enerji kullanımının karşılaştırıldığı araştırmaya göre,göçmenlerin pahalı ve emisyon hacmi büyük araçlar kullandığı görüşü gerçeği yansıtmıyor.
ALMANYA'da ilk kez göçmenlerin çevre bilinci ve duyarlılığı konusu bilimsel olarak ele alındı. Dortmund Üniversitesi Uygulamalı Sosyal Bilimler Yüksekokulu ve Heidelberg Üniversitesi İfeu Enstitüsü tarafından Niasan 2011 ile Şubat 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmaya göre,çevre bilinci konusunda göçmenlerle Almanlar arasında sanılanın aksine büyük farklar olmadığı ortaya çıktı.
Göçmenlerin duyarsız olduğu önyargı
Prof. Dr. Marcel Hunecke ve Prof. Dr. Ahmet Toprak başkanlığında Dortmund, Berlin, Münih ve Baden-Würtemberg'te 16-75 yaş arasındaki Türk ve Rus kökenli 1600 kişi ve 400 Alman'ın katıldığı araştrma, göçmenlerin Almanlara oranla çevreye duyarsız olduğu yönündeki görüşün doğru olmadığını ortaya koydu.
Almanlar daha çok kirletiyor
Ulaşım, beslenme ve enerji kullanımının karşılaştırıldığı araştırmaya göre,göçmenlerin pahalı ve emisyon hacmi büyük araçlar kullandığı ve çevre kirliliğine yol açtığı görüşü de gerçeği yansıtmıyor. Araştırma, Almanların göçmenlere göre biraz daha duyarlı olduğunu ortaya koymasına karşın,yoğun olarak araç kullandıkları için çevreye göçmenlerden daha çok zarar verdiğini gösteriyor. Almanlarda araç kullanım oranı yüzde 70 iken, bu oran Ruslarda yüzde 46, Türklerde ise yüzde 41 düzeyinde bulunuyor. Uçakla yolculukta ise Türkler ile Ruslar yıllık ortalama 2.6 kez uçarken, Almanlar 3.3 kezle başı çekiyor. Toplu ualşım araçlarını yüzde 82 ile en çok Ruslar tercih ederken,Almanlar'ın yüzde 78'i, Türkler ise yüzde 52'si toplu taşım araçlarını kullanıyor.
Araştırmaya katılanlar arasında Temiz Enerji (Ökostrom) kullananlar ise Almanlar'da yüzde 6.5, Ruslar'da 2.8, Türkler'de yüzde 1.3 düzeyinde.Bio ürün kullanımında ise gruplar arasında fark yok. Türkler'de en az bir kez bio ürün alanların oranı yüzde 83, Almanlar'da yüzde 79, Ruslar'da ise yüzde 77.
Önyargılar boşa çıktı
Araştırma öncesinde Almanların göçmenlere oranla çevreye daha duyarlı olduğu varsayımıyla hareket ettiklerini belirten Prof. Dr. Ahmet Toprak,sonuçların kendisini şaşırttığını söyledi. 'Çevreye duyarlılık konusunda her üç grup arasında büyük fark olmadığınıgördük' diyen Toprak, şunları söyledi:
'Araştırma öncesinde benim özellikle Türklerin çok araba kullanacaklarının çıkacağı yönünde beklentim vardı.Bu sonuç ortaya çıkmadı. En az araba kullanan grup Türkler oldu. Göçmenlerin çevreye duyarsız odukları yönündeki beklenti doğru değil. Genel olarak bakacak olursak, her üç grubun da çevreye yeteri kadar duyarlılık göstermediğini görüyoruz.Çevre için aktif olanların sayısı çok az. Araştırmayla bir çok önyargı kırıldı.Göçmenlerin duyarsız olduğu, ya da Almanların daha duyarlı olacağı beklentisi boşa çıktı.'