Göç Yolunda Doğum Sancısıyla Gelen Yeni Yaşam
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : -İmece İnisiyatifi'nin Çeşme'deki yardım çalışmalarından detaylar, -Derneğin yardım malzemelerinin bulunduğu depoda kıyafetlerin tasnif edilmesi, -Aileden ve yeni doğan bebekten detaylar, -Cevat Hüseyni, Azade Hüseyni ve Birnur Eser ile röp. - Çeşme'den Yunan adasına geçmek üzereyken doğum sancısı çeken Afgan kadın, İzmirli bir annenin bu yolculuğa izin vermeyip hastaneye götürmesi üzerine doğum yaptı Afgan aile, kendilerine evini açan ve her türlü zorluklarında yanlarında olan Türk annenin ismini çocuklarına verdi Azade Hüseyni: "Ailemizden görmediğimiz yardımı Türkiye'de gördük" Birnur Eser: "Benim yanımda kalmalarını çok arzu ediyorum.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
-İmece İnisiyatifi'nin Çeşme'deki yardım çalışmalarından detaylar,
-Derneğin yardım malzemelerinin bulunduğu depoda kıyafetlerin tasnif edilmesi,
-Aileden ve yeni doğan bebekten detaylar,
-Cevat Hüseyni, Azade Hüseyni ve Birnur Eser ile röp. - Çeşme'den Yunan adasına geçmek üzereyken doğum sancısı çeken Afgan kadın, İzmirli bir annenin bu yolculuğa izin vermeyip hastaneye götürmesi üzerine doğum yaptı
Afgan aile, kendilerine evini açan ve her türlü zorluklarında yanlarında olan Türk annenin ismini çocuklarına verdi
Azade Hüseyni: "Ailemizden görmediğimiz yardımı Türkiye'de gördük"
Birnur Eser: "Benim yanımda kalmalarını çok arzu ediyorum. 3 çocuğum vardı şu an 5 oldu, 2 torunum vardı şimdi 4 oldu"
RAMAZAN ERCAN - Ülkelerinden daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa'ya geçmek için binlerce kilometre yol kateden Afgan ailenin hayatı, çıktıkları umuda yolculukta tanıştıkları hayırsever bir annenin gösterdiği fedakarlıklar sayesinde değişti.
Çeşme'den Yunan adalarına lastik şişme botla geçmek üzereyken doğum sancısı çeken Afgan kadın, kendilerine yardım eden İzmirli bir annenin bu yolculuğa izin vermeyip hastaneye götürmesi üzerine doğum yaptı.
Afgan aile, kendilerine evini açan ve her türlü zorluklarında yanlarında olan Türk annenin ismini çocuklarına verdi, Avrupa'ya niyet ettikleri umut yolculuğunu Türkiye'de sonlandırdı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Cevat Hüseyni (24), 5 aylık hamile olan eşi Azade Hüseyni (22) ve 4 yaşındaki oğlu Muhammed Hüseyni ile birlikte ülkesindeki iç karışıklıklar, işsizlik gibi nedenlerle Avrupa'ya geçmek için umuda yolculuğa çıktı.
Pakistan'da yakalandıktan sonra sınırdışı edilen aile ikinci kez çıktıkları göç yolunda bu kez İran'da yakalanarak ülkelerine gönderildi. Umuda yolculuğu tekrar deneyen aile, kaçak yollardan İstanbul'a oradan da Ege Denizi'ni kullanarak Yunan adalarına geçmek için Çeşme'ye geldi.
-3 ayları yolda geçti
Yaklaşık 3 ay süren yolculuğun ardından Çeşme'de umutlarına yaklaşan ailenin hayatı, lastik şişme botla Sakız Adası'na geçecekleri gün değişti.
İzmir'de gönüllülerin sığınmacılara yardım etmek için oluşturduğu Çeşme İmece İnisiyatifi üyelerinden Birnur Eser, Azade Hüseyni'nin doğum sancısı çektiğini farketmesi üzerine genç çiftin bu halde yolculuk yapmasına müsade etmedi. Baba Cevat Hüseyni'nin gitme ısrarlarına direnen Eser, genç kadını Çeşme Devlet Hastanesi'ne götürdü.
-Evini Afgan aileye açtı
Doğumun yaklaştığının söylenmesi üzerine Eser, genç çifti ve çocuklarını evine yerleştirdi. Afgan ailenin zor günlerinde büyük fedakarlıklar gösteren Eser ile aile arasında yaşanan duygusal bağ, doğum sonrasında da devam etti.
Sağlıklı bir kız bebek dünyaya getiren Azade Hüseyni, kendisine hastanede yardımcı olan Çeşme Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Merve Yaşar ile Birnur Eser'in ismini kızına verdi.
Merve Nur ismi verilen bebekleriyle birlikte yaklaşık 1,5 aydır Eser'in evinde yaşamaya devam eden Afgan ailenin yapılan girişimler sonucunda kayıtları yapıldı, kimlikleri çıkarıldı.
Afgan aile, Avrupa'ya niyet ederek çıktıkları yolculuk sonrasında gördükleri fedakarlıklar ve ilginin sonunda Türkiye'ye yerleşme kararı aldı.
-"Ailemizden görmediğimiz yardımı burada gördük"
Cevat Hüseyni AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukları için iyi bir gelecek kurmak adına Afganistan'tan yola çıktıklarını, yaşadıkları türlü zorlukların ardından Yunan adalarına geçmek üzere Çeşme'ye vardıklarını anlattı.
Ceplerindeki son parayla Avrupa'ya geçecekken eşinin doğum sancıları üzerine Birnur Eser'in gitmelerine izin vermeyerek evini açtığını ifda eden Hüseyni, "Türkiye'de insanlar bize hep yardım etti. Burada herşeyimizi karşıladılar, bizimle ilgilendiler. Eşim doğum yaptı. Birnur hanım evini açtı. Kendi ailemiz bize bunları yapmadı. Ailemizden görmediğimiz yardımı Türkiye'de gördük, hala da yapıyorlar" dedi.
Azade Hüseyni ise anne dediği ve kızına ismini verdiği Birnur Eser'in yardımlarını asla unutmayacağını belirtti. Kendi ülkesinde bu kadar rahat etmediklerini dile getiren Azade Hüseyni, "Artık burada kalmak istiyoruz. Tek isteğimiz çocuklarımızın sağlıklı, mutlu olması" diye konuştu.
-"3 çocuğum vardı 5 oldu"
Birnur Eser ise Çeşme İmece İnisiyatifi olarak Çiftlikköy'deki sığınmacılara çeşitli gıda ve yardım malzemesi dağıttıklarını, Azade Hüseyni'nin hamilelik halinin o an dikkatini çektiğini anlattı.
Ailenin o gün Sakız Adası'na gitmek üzere yola çıkacağını ancak Azade'nin doğum sancıları nedeniyle buna müsaade etmediğini ifade eden Eser, şöyle konuştu:
"Biraz zor oldu ama ikna ettik. Kızımızı hastaneye götürdük. Doktorumuz doğumun sağlıklı olabilmesi için yakın bir yerde olmalarını istedi. Gidecek yerleri yoktu. Onları soğukta dışarıda bırakamazdım ve içim el vermedi. Kendi evime götürdüm. Ondan sonra yanımda oldular. Azade, sağlıklı bir çocuk dünyaya getirdi. Çeşme Devlet Hastanesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çok yardımcı oldular. Bu kardeşlerimizin kimlikleri yoktu, onlara kimlik çıkarıldı. İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü yetkilileri buraya kadar gelerek kayıtlarını yaptılar. Sigorta işlemleri başladı.
Çeşme'de benim yanımda kalmalarını çok arzu ediyorum. 3 çocuğum vardı şu an 5 oldu, 2 torunum vardı şimdi 4 torunum oldu. İleriye dönük bütün yasal süreçler tamamlanıp çalışma izni alındığında istihdam sağlayacağız. O gün gelene kadar hep bizim himayemizde olacaklar."