Gmis 10. Olağan Genel Kurulu
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, 2014 yılının çalışma hayatıyla ilgili kara bir yıl olduğunu savunarak, Zonguldak’ta 50 yıllık kömür rezervi olduğunu ifade etti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, 2014 yılının çalışma hayatıyla ilgili kara bir yıl olduğunu savunarak, Zonguldak'ta 50 yıllık kömür rezervi olduğunu ifade etti.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) 10. Olağan Genel Kurulu, sendikanın Şemsi Denizer Toplantı Salonu'nda başladı. Genel kurula Türk-İş'e bağlı Sendikaların genel başkanları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, milletvekili aday adayları, stk temsilcileri ve madenciler katıldı.
Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu salonda, 4 yıldır GMİS Genel Başkanlığı görevini sürdüren Eyüp Alabaş'ın çalışmaları sine-vizyon gösterimi ile salondakilere izletildi. Görüntülerin izlendiği sırada salondaki bazı kişiler tepki gösterdi. Kısa süreli yaşanan gerginliğin ardından GMİS Genel Başkanı ve Genel Başkan Adayı Eyüp Alabaş, çalışmaların kendi şahsi faaliyetleri olmadığını belirterek, "Bu yapılan çalışmalar Eyüp Alabaş'ın şahsi çalışmaları değil. 4 yıl önce aynı bu genel kurul, GMİS Genel Başkanı olarak sizleri temsilen Türkiye çapında ve madencilik sektöründe bizlere verilen görev süresi içerisinde Türkiye'de ve Zonguldak'ta ne gibi çalışmalar yaptık. Bunları gösterdik. Bunun dışında şahsi bir görüntü izlemediniz" dedi.
Genel Kurulda divan başkanlığına Yol İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar'ın seçilmesi ve divan heyetinin oluşturulmasıyla birlikte açılış konuşmaları yapıldı. Madene işçi alınması gerektiğini ifade eden GMİS Genel Başkanı ve Genel Başkan Adayı Eyüp Alabaş, "TTK Genel Müdürlüğü 2011 yılından bu yana ilgili bakanlıklara işçi alımı talebinde bulunuyor. Haklı gerekçelerini anlatıyor. Ama işçi alınmıyor ve çalışanlar emekli olmaya devam ediyor. Yani üretim düşüyor. Zarar artıyor. Bu ortamı oluşturan ve bu kurumdan birinci derece sorumlu olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; TTK zarar ediyor diye kamuoyuna hedef gösteriyor.
Enerji Bakanlığı'nın yetersiz kaldığını ve mutlaka bir maden bakanlığının kurulması gerektiğini söylediğimizde bizi hedef tahtasına koyuyorlar. MTA desteklenmeli Türkiye'de madenciliğin okulu olan TTK geliştirilmeli ve madenlerimize devlet olarak sahip çıkmalıyız dediğimizde; birileri sendikayı korkutmanın hesabını yapmaya başlıyorlar. Biz sendikacıların korkmaya hakkı yoktur. Korkuyorsak bu işi yapmayalım diyen Şemsi Denizer'i unutmadık ve unutturmayacağız" diye konuştu.
"ÇALIŞMA HAYATINDA ÖLÜMLER DEVAM EDİYOR"
Hükümetin politikalarını eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, şöyle dedi:
"Dün gece saat 00.00 civarında uzun zamandır uğraştığımız, CHP olarak katkı verdiğimiz en son konuşmayı da Zonguldak Milletvekilimiz Ali İhsan Köktürk yaptı. Haftalık 37.5 saate düşen çalışma ve 2 güne çıkan tatil Türkiye çalışma hayatı içerisinde bir devrimdir. Emeğin yanında olan bir siyasi parti olarak bu işe katkı verdiğimiz için sizin kongrenizde sizinle beraber olduğumuz için bir kez daha mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Özellikle çalışma hayatıyla ilgili 2014 yılı kara bir yıldı. Emeğe değer verilmeyen sadece işçiyi müşteri gibi gören vatandaşı müşteri gibi gören bir anlayışın sonucunda çalışma hayatında yaşanan ızdraplar ve ölümler devam ediyor. Büyümeden söz ederler. Büyüme nedir; İnsanların refah bir toplum içerisinde yaşamasına katkı sağlar. AK Parti çıkıyor hep büyümeden bahsediyor. 12 yıllık iktidarları döneminde ne kadar büyüdüğümüzden bahsediyor. Ben size bir soru soracağım. Allah rızası için 12 yıl boyunca bırakın bin kişi, bırakın iki bin kişi, on kişinin çalışacağı bacası tüten bir fabrikanın bacası AK Parti iktidarı tarafından açılmış mıdır? Açılmamıştır. 1950'den 2002'ye kadar Türkiye'nin büyüme hızı ortalama yüzde 5. Peki çok büyüdük diye övünen, her yıl 'şu kadar büyüdük' diyen AK Parti iktidarında 2014 yılında yüzde 2.9 büyümüşüz ve 13 yılda sadece yüzde 4.1 büyüme ortalaması yakalamışız. 1950 ile 2002 arasında Türkiye büyümeyi 12 yılda her şeyin süt liman olduğu bir ortamda bu büyümeyi gerçekleştirmemiştir. Zonguldak'ta 1 milyar 317 milyon kömür rezervi var. 50 yıllık kömür ihtiyacımız var. Peki yurt dışından sadece 2014 yılında ithal ettiğimiz kömür 30 milyon ton. 2002 yılında TKİ'de çalışan işçi sayısı yaklaşık 16 bin, bu gün yaklaşık 9 bin civarında. Kömür ithal ettiğimiz ülkelerin işsizliğini çözmek için mi hükümetler göreve geliyor. Burada madende çalışan arkadaşlarımız 16 bin 17 bin kişi olsa madenden kazandıkları o para; bakkala gidiyor, çocukların okul masraflarına karşılanıyor. O para ekonomiye tekrar geri dönüyor. Bir canlılık getiriyor. O paradan dolayı esnaflarda istihdam oluşturuluyor. O paraların hepsi devlete geri dönüyor. Bu şekilde kömür işletmeleri zarar ediyor demek ahmaklıktır."
Genel kurul konuşmaların ardından devam etti. - ZONGULDAK