Global Issues Network Konferansı İlk Defa Türkiye'de
Haber.Taner YENER Kamera.
Haber: Taner YENER Kamera: Özgür ARSLAN/İSTANBUL,(DHA) Lüksemburg başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenmekte olan, küresel sorunların tartışıldığı GIN (Global İssues Network) konferansı ilk defa İstanbul'da İTÜ Ayazağa kampüsünde gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrencilerin katıldığı konferansın, 'Farkındalıktan öteye gitmekö temasından yola çıkarak ilham verici, bilgilendirici, yararlı ve aynı zamanda eğlenceli olması amaçlanıyor.
DÜNYANIN SORUNLARIYLA YAKINDAN İLGİLİLER
İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Özel Dr. Natuk Birkan İlköğretim Okulu'nda dün başlayan ve 3 gün sürecek GIN (Global İssues Network) konferansında bugün Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım öğrencilerle buluştu. Sivil toplumdaki yirmi yılı aşan deneyimlerini "Bana Yönetim Kurulunu Söyle, Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim" adlı kitabında anlatan Erdal Yıldırım, şunları söyledi. Öğrencilerle üçüncü sektörün yani vakıflar ve derneklerden oluşan yada sivil toplum örgütlerinin dünyada gelmiş olduğu nokta ile ilgili konuştuğunu belirten Yıldırım, 'Geleceği baktığımızda nasıl bir sivil toplum göreceğiz bunun üzerinde biraz konuştuk biraz tartıştık. Arkadaşlar hepsi çok genç, ama hepsi dünyanın sorunlarıyla yakından ilgililer. Bilmiyorum onların için faydalı olduğunu ümit ediyorum. Sivil toplum dünyada gittikçe önemi artan bir kavram. Önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Daha bu yaşta gençlerin bu konuyla ilgilenmiş olmaları bizim gibi bu sektörde çalışan açısından da çok önemli" dedi. Sunumla ilgili ise Yıldırım, 'Bu aslında dünya ekonomik forumunun yapmış olduğu bir çalışmaydı ikinci bölümün sunumu. Orada dört farklı senaryo üzerinde konuştuk. İçinde aslında çok kötü senaryolarda vardı. Bir taraftan aslında endişelendim bu kadar genç insanlarla konuşurken felaket senaryosu olasılığından bahsetmekten ama sorulardan bir tanesi oydu. 'Ben hangisinin olacağını düşünüyorum' ya da 'Bence hangisi olası' diye. İlginç bir soruydu bende elimden geldiğince dürüst bir şekilde cevap verdim" dedi.
FARKINDALIK VE İLERİ GÖRÜŞLÜLÜK
Organizasyonla ilgili bilgi veren Koç Lisesi öğrencisi İpek Çopuroğlu, 'Lüksemburg olmak üzere dünyanın bir sürü yerinde yapılan küresel sorunlar konferansı yani GIN bugün ikinci günündeyiz. Türkiye'de ilk defa yapıyoruz bu konferansı. Lise seviyesinde öğrencilerin katıldığı küresel sorunları ve onların bakış açılarını tartıştıkları 3 gün süren kısa bir konferans.Bugün bizimle Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu ve Erdal Yıldırım bilgilerini paylaştılar. Şişli Terakki, Hisar Okulları, İTÜ Ekrem Elginkan Lisesi, Bilkent gibi pek çok okuldan katılan öğrencilerin kendileri seçtikleri küresel bir sorun hakkında sunum yaptıkları, daha çok farkındalık ve ileri görüşlülük üzerinde odaklanan bir konferans bu. Koç okulları, İTÜ Ekrem Elginkan Lisesi ve Hisar okullarının ortaklaşa düzenlediği bu konferansı önümüzdeki yılllarda da tekrarlamak istiyoruz" dedi.
ÇOCUK HAKLARIYLA İLGİLİ 40 DAKİKALIK SUNUM YAPTILAR
Konferansta yedi okul arkadaşıyla birlikte 'Çocuk hakları" konusunda 40 dakikalık bir sunum gerçekleştiren Şişli Terakki Vakfı Okulları öğrencisi Bengisu Şimşek, çocuk hakları konusunda insanları bilgilendirmek ve bilincimizi onlara yansıtmak için burada olduklarını söyleyerek, ' Biraz da olsa başkalarının ülkemizde ve dünyada çocuklara yapılan haksızları ve haklarımızın bilincinde olduğumuzu gösterip insanları bu konuda bilgilendirmek istiyoruz. Burada insanlara da kendi bilgilerimizi yansıtacağız. Biz burada ilk başta dünyadan başlayarak sonra ülkemizde, özellikle okulumuz da çok fazla çalışma yapılıyor çocuk hakları konusunda. En çok okulumuzdan bahsedeceğiz. Okulumuzda kısa film olsun, bizim haklarımızı yansıtan bir sürü metinler olsun birçok çalışma var. 'Haklar sahnesi' adında bölüm daha doğrusu projemiz var bu konuda buradakileri bilgilendireceğiz" dedi.
Şimşek, 'Çocuk haklarıyla ilgili en büyük sıkıntı" nedir şeklindeki soruya, 'Benim gördüğüm en büyük sıkıntı sokak çocukları. Yani onların barınma hakkı, en büyük haklardan biri. Korunma hakkı ayrıca, sevgi görememeleri sokak çocuklarının benim gördüğüm en büyük sorunu bu. Okulda 'haklar sahnesi' dediğimiz bölüm bu konuyla ilgili de hem okul içinde hem okul dışında bilinçlendirici çalışmalar yapılıyor. Yine sokak çocuklarının göremedikleri sevgi hakkında. Bizimde bu sunumumuzun içinde buda var tabiki" dedi.
GLOBAL ISSUES NETWORK (GIN) KONFERANSI
GIN, küresel sorunlara karşı duyarlı olan gençlerin, her yıl çeşitli okullarda ve ülkelerde düzenlenen konferanslar aracılığıyla bir araya gelmesini sağlar.Bu konferanslarda katılan okullar konferansın teması hakkında sunum yaparlar, diğer okulların yaptıkları sunumları dinlerler ve paylaşılması gereken fikirleri, anlatılması gereken hikayeleri olan ya da değişim için harekete geçen konuşmacıları dinleme ve tanışma fırsatı bulurlar. Küresel sorunlara sürdürülebilir çözümler üretmek amacıyla gençleri yerel ve küresel çapta iş birliği içerisine sokabilme misyonuyla düzenlenen bu konferanslar bu yılda İstanbul'da farkındalıktan öteye gitmek teması altında öğrencileri bir araya getiriyor.