Gizli Bilgi, Belge Davasına Devam
İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 357 tutuksuz sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davasına devam edildi.
İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 357 tutuksuz sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davasına devam edildi. Bugünkü duruşmada, mağdur ve tanıkların ifadelerinin alınmasına devam edildi.
TMK 10'uncu maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç'ın 'Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma' suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 2 yıl ile ömür boyu hapis arasında değişen cezalar istenmişti. İddianamede adı geçen 831 mağdurdan, aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından 'Fişlendiği' iddia edilmişti. 'Çete elebaşı' olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verileri kaydetmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek' suçlarından ömür boyu ve 9'ar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise, 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek' suçlamasıyla 2- 6 yıl hapis cezası istenmişti.
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI MÜDAHİL OLDU
TMK 10'uncu maddesiyle görevli İzmir 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16 Nisan 2013 tarihinde görülmeye başlanan davada, bugüne kadar tutuklu 69 kişi tahliye edildi. Daha sonra, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından davanın İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi kararlaştırılmış, 5'i asker 10 tutuklunun da bu mahkemece tahliye edilmesiyle 357 sanıklı davada tutuklu sanık kalmamıştı. 20 Ekim 2014'te görülen duruşmada ise, Milli Savunma Bakanlığının müdahillik talebi, 'suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu' gerekçesiyle kabul edilmişti.
'RUS ARKADAŞLARI VAR' İDDİASINA RED
5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bazı sanıklar ile avukatları katıldı. Bugün yapılan duruşmada dinlenen ve ikinci iddianamede adı mağdurlar arasında geçen Ferhat Ağaçay, iddianamede sanık Filiz Albayrak ile ilgili bölümde, Albayrak'ın kendisiyle ilgili nüfus bilgilerinin yanında 'Rus arkadaşları var' diye ifadenin bulunduğunu hatırlattı. Ağaçay, hayatının hiçbir döneminde böyle arkadaşlarının olmadığını, Filiz Albayrak ve Bilgin Özkaynak'ı da tanımadığını belirterek, şikayetçi olmadığını söyledi.
SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile ifadesi alınan iki mağdur da, şikayetçi olmadıklarını belirti. Sanık Safiye Köten'in evindeki aramayla ilgili tanıklığına başvurulan Çağatay Ünsal, 357 sanıktan hiçbirini tanımadığını, dükkanını kapatmak üzereyken polisin gelerek iki vatandaşın arama esnasında bulunması gerektiğini söylediğini, bunun üzerine eve gittiklerini ifade etti.
'DELİLLER KANUNA UYGUN MU?'
Sanık avukatlarından Aykanat Kaçmaz, aramayı yapan polislerin dijital verileri arayacaklarını ve el koyacaklarını bildiklerini, bu yüzden imaj kopyası almadıklarını, zaten yanlarında ne imaj makinesi ne de bunun için personel götürmediklerini belirterek şunları söyledi:
"Mahkemeden kaç kez talep etmemize rağmen, bugün dahi delil olarak gösterilen Pandora veri tabanını bize vermiyorsunuz. Bu dijital materyallerin kanunen geçerliliği yoktur. Bu deliller dışında başka delil yoksa, bir dakikaya bile beklemeye tahammülümüz yoktur. Mahkemenin öncelikle dijital verilerin kanuna uygun elde edilip elde edilmediği yönünde karar vermesini talep ediyoruz. Bu deliller kanuna uygundur diyorsanız da bunu bilmek istiyoruz."
Mahkeme heyeti, sanıkların evlerindeki aramalara katılan diğer tanıkların dinlenilmesine devam edilmek üzere duruşmaya ara verdi. - İzmir