Girişimcilikte Servis Sırası Kadında"
TEB Genel Müdürü Leblebici: "Son dönemde çok daha fazla kadın girişimci görüyoruz.
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, son dönemde çok daha fazla kadın girişimci gördüklerini belirterek, kadın girişimciler için Türkiye'de daha fazla potansiyel olduğunu söyledi.
Leblebici, TEB'in, Capital ve Ekonomist dergilerinin işbirliği ile düzenlenen "Girişimcilikte Servis Sırası Kadında" panelinde yaptığı konuşmada, son 10 yılda KOBİ bankacılığında isim yaptıklarını belirtti.
Girişimcilere işlerini tutku ile yapmaları tavsiyesinde bulunan Leblebici, "Güçlü yönleriniz ne ise onun üzerine gidin. Başka yönünüzü geliştireceksiniz diye vakit harcamayın" ifadelerini kullandı.
Son dönemde çok daha fazla kadın girişimci gördüklerini belirten Leblebici, kadın girişimciler için Türkiye'de daha fazla potansiyel olduğunu kaydetti.
İş gücüne katılımın maksimum seviyeye çıkarılması gerektiğini vurgulayan Leblebici, şöyle devam etti:
"New York'ta 1 yıllık bir taksicilik tecrübem olmuştu. Ama şunu biliyorum, İstanbul'da yapan dünyanın her yerinde yapar. İstanbul'dan da Türkiye'den de iyi girişimcilerin çıktığını göstermeliyiz. New York'u şöyle kıyaslayabilirim; evet orada, batıda bir şehir var. Dünyanın her tarafından insan gelmiş, yerleşmiş, fikirleri var. Burası da doğunun New York'u. Bakın Türkiye'ye dünyanın her yerinden insanlar gelmiş yerleşmiş ve çok büyük potansiyel barındırıyor."
Seles: "Tekrar dünyaya gelsem tenis oynarım"
TEB BNP Paribas İstanbul Cup kapsamında Türkiye'de bulunan ünlü tenisçi Monica Seles de eline raketi aldığında ailesine daha fazla zaman ayırabilmeyi dilediğini belirterek, erkek kardeşi ve babasıyla birlikte tenis dünyasına girdiğini ve 14 yaşında tam manasıyla bir profesyonel haline geldiğini kaydetti.
Kariyerin iniş ve çıkışları olduğunu, 19 yaşındayken kariyerinin farklı bir yöne doğru gittiğini ifade eden Seles, şunları söyledi:
"2,5 yıl tenis sahalarından uzak kaldım ve ondan sonra geri döndüm. Tenisten emekli olduktan sonra spora geri vermem gereken şeyler olduğunu düşündüm. Pek çok şirketle ortaklıklarım olmuştu. Uzmanlığımı spor ve beslenme alanına nasıl aktarabileceğim üzerine çalıştım. Bir sporcu olarak emekliliğiniz hakkında plan yapıyorsunuz. 6 aylık bir süre alıyor. Çünkü sponsorlarınız var ve pek çok kişi sizin kariyerinize bağlı olarak ilerliyor. Benim için doğal bir geçiş süreci oldu. Çalışırken yılın 11 ayı yollarda oluyorsunuz ve 14 yıl boyunca bunu yapıyorsunuz. Gerçekten çok yorulmuştum, kendi hayatımı yaşamak istiyordum. İçimden ne geliyorsa onu yapmak istiyordum. Sporcu olmanın sonraki iş hayatıma da katkısı oldu. Profesyonel bir tenis oyuncusu olmak çok önemli, kendi markanızı yaratıyorsunuz. Yaşamsal beceri anlamında, değişim ve dönüşüm sürecinde yarar sağladı."
Katılımcılardan birinin "Bir daha dünyaya gelseniz aynı işi yapar mıydınız?" sorusu üzerine Seles, "Ben çok şanslıydım ve özgür düşünen ebeveynim vardı. Eski Yugoslavya'da genç kızlar hobi olarak sporla ilgilenirlerdi. Kızlara kortlarda izin verilmezdi. Ben çok sıkı bir başlangıç yapıp otopark alanlarında ve bulabildiğim her yerde işkolik bir babayla tenis oynamaya çalıştım. Tenisi sevdim ve tekrar dünyaya gelsem bunu yaparım" dedi.
1993'te sakatlandığında bütün kariyerinin değiştiğini spordan 2,5 yıl uzak kaldığını anımsatan Seles, "Kortlara geri döndüğümde aynı oyuncu değildim. Ama kariyerime dönüp baktığımda her maçtan gurur duyuyorum çünkü her maça kendimi yüzde 100 veriyordum" dedi.
Seles, kadının rolünün tenisi daha çekici hale getirdiğini aktararak, bazılarının tenisi bu cazibesinden bazılarının ise başka nedenlerle izlediğini, tenisin kort içinde ve kort dışında başarılı bir spor haline geldiğini dile getirdi.
Diğer konuşmacılar
Big Chef's Kurucu Ortak ve Üst Yöneticisi Gamze Cizreli, yoğun rekabetten sıyrılıp büyümeyi devam ettirme ve karlı bir marka olmanın çok kolay olmadığını belirterek, bütün girişimcilerin buna dikkat etmesi ve amatör ruhun kaybedilmemesi gerektiğini kaydetti.
Cizreli, doğru lokasyon seçimlerinin önemine işaret ederek, ekip olarak inovatif, yaratıcı ve yenilikçiliği devam ettirmeye çalıştıklarını söyledi.
Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton da girişimcilere bazı tavsiyelerde bulunarak, "Çevrenizin lafına güvenmeyin. Aile yapısı ve kişisel yapı çok fark ediyor ama önünüze bir şeyin engel olmasına izin vermeyin. Bir de işe başlamak kolay, devam etmek ve büyütmek zor" dedi.
Katılımcılardan birinin, Türkiye'deki kadın girişimciler ile yurt dışındaki kadın girişimcilerin dinamizmine yönelik sorusu üzerine Alaton, yurt dışındaki kadınlarda da aynı mücadeleyi gördüğünü söyledi.
Alaton, çalışan anne ve ekonomik bağımsızlığın önemine dikkati çekerek, "Çocuğun gurur duysun seninle. Genç jenerasyona çalışan annenin önemini anlatmamız lazım. Okuyup da çalışmamak çok yazık" diye konuştu.
Trendyol Kurucu ve Üst Yöneticisi Demet Mutlu da modayı çok sevdiğini belirterek, "Moda bana iş gibi gelmiyordu. Bunun içinde tüketim ihtiyacı olduğunu gördüm ve buna zaman ayırmalıyım dedim. Girişimcilik tutku meselesi, çalışıyormuş gibi hissetmemek gerekiyor. E-ticarete girdiğimde işim çok da kolay değildi. Sihirli reçetem yok ama ekip çalışması çok önemli" şeklinde konuştu.
Çelebi Havacılık Holding Üst Yöneticisi (CEO) Canan Çelebioğlu ise hiçbir zaman daha zengin olmak için çalışmadığını söyledi.
Yıllarca kazandıkları her şeyi şirkete yatırdıklarını aktaran Çelebioğlu, "Pes etmek hiç bir zaman kabul ettiğimiz bir şey değil. Biz vazgeçebiliriz ama hiçbir zaman pes edemeyiz" şeklinde konuştu.
Simit Sarayı İcra Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu da bu yıl itibariyle 300 mağazaya ulaşacaklarını belirterek, Türkiye'den dünya markası çıkaracaklarına inandıklarını söyledi.
Simitin Türkiye'nin markası olduğunu aktaran Kavukçu, bundan dolayı başarılı olduklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından TEB Genel Müdürü Leblebici, tenisçi Seles'e hediye takdim etti. - İstanbul