Haberler

Girişim: Milyar Dolarlık Şirket - 2

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Girişim: Milyar Dolarlık Şirket Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin ikinci gününde Intel sponsorluğunda gerçekleştirilen 'Girişim: Milyar Dolarlık Şirket' oturumunda Intel Genel Müdürü Burak Aydın moderatör olarak görev aldı.

Girişim: Milyar Dolarlık Şirket

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin ikinci gününde Intel sponsorluğunda gerçekleştirilen 'Girişim: Milyar Dolarlık Şirket' oturumunda Intel Genel Müdürü Burak Aydın moderatör olarak görev aldı. Oturumda Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Mynet Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Ruvix Kurucusu Josep Mambwe, Nord Holding CEO'su Matthias Kues, IG Expansion CEO'su Jose Marin girişimcilik hikayelerini anlattı.

Girişimciliğin önemini anlatan moderatör Burak Aydın, "Girişimcilik, makro ekonominin temellerini oluşturuyor. Amerikan ekonomisinin lokomotifi teknoloji şirketleri ve girişimcilerdir. Dünya ekonomisinin kalbinde girişimcilik yatıyor. Artık Türkiye'de tırmanma değil koşmak, atlamak gerekiyor" dedi.

'Teknoloji sahasına yatırım yapın'

Ruvix Ltd. Kurucusu ve CEO'su Joseph Mambwe, mobil yazılım şirketi olduklarını belirterek, milyar dolarlık şirket olabilmek için teknolojik alana yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Mambwe, "Güzel mobil uygulamalar üretiyoruz. Aynı zamanda yeni nesil mobil uygulamaları geliştirmeye çalışıyoruz. Bugün 14 milyar dolarlık bir şirket haline geldik. Bence sermaye ve yetenek önemli? Mevcut ekosistem Silikon Vadisi'ne dönüşmeye başladı ve farklı ülkelerle çalışabilme şansını elde ettik. Bugün yetenek ve sermayemiz var, yenilikçi şirketler de bunlardan yararlanmaya başladılar. Milyar dolarlık şirket olabilmek için teknoloji sahasına yatırım yapmanız, geleceğin problemlerini şimdiden görebilmemiz lazım. Teknologlar bu sorunları çözecektir. Türkiye'de de milyar dolarlık bir şirket kurmak için teknolojik bir hayal kurmanız gerekecek" diye konuştu.

'Yeteneklere önem verilmeli'

Yeteneklere önem verilmesi gerektiğini söyleyen IG Expansion CEO'su Jose Marin, sermaye konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Marin, "İlk şirketimi kurduğum zaman bu alanda bir şirket yok gibiydi. Piyasada bazı sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliyoruz ama gelişen pazarlarda sermaye toplama konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Gelişen pazarlarda en büyük güçlük sermayeye erişim noktasında? Bu nedenle büyük düşünen insanları bulmamız gerekiyor. Bu insanları bulabilirsek dünyayı değiştirebiliriz. Bizim yeteneğe erişmemiz, yeteneğin arkasında durmamız lazım. Türkiye büyük bir piyasa, ama her zaman 'milyar dolarlık şirket kurabilecek miyiz' diye düşünmek gerekiyor. Türkiye çok cazip bir pazar? Yenilikçi fikirleri sermaye ile desteklerseniz milyar dolarlık şirket olmanız kaçınılmaz olacaktır" dedi.

Nord Holding CEO'su ve Alman Sermaye İştirak Şirketler Birliği Başkanı Matthias Kues, Türkiye'nin genç nüfusuyla oldukça şanslı bir ülke olduğunu söyledi. Kues, Türkiye'de genç nüfusun desteklenmesi durumunda milyar dolarlık şirketlerin de ortaya çıkabileceğini ifade etti.

'İki şirket batırdım'

Moderatör Burak Aydın, oturumda Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı'ya "Türkiye'de gelecek 5-10 yılda milyar dolarlık şirket çıkar mı?" sorusunu yöneltti. Aydın'ın sorusuna Sabancı, "Çıkıyor ve daha fazla çıkması lazım. Benim havayolu şirketimin geçmişi 10 yıl. 3 bin 500 çalışanı var. Tarihin en düşük değerinde? 1 milyar dolardan 20 milyon dolar eksik. Ben iki şirket batırdım, ama ondan çok şey öğrendim. Eğer hayal edebilirsek, denemekten, başarısız olmaktan korkmazsak, müşterinin ihtiyacını anlayabilirsek, o zaman milyar dolarlık şirketler çıkar. Girişimciliğin genlerde olmadığını düşünüyorum. Türkiye ekonomisinde de şirketlerin 3'te 2'si aile şirketleri tarafından yönetiliyor. Soy ismi seninle aynı olmayan insanların da olduğu bir havuz yaratabilmek gerekiyor. Bunu yaratabilmek için de esasında kültür olarak paylaşmayı bilmemiz gerekiyor. Şirketin genelinde kim fayda sağlıyorsa onunla çok fazla paylaşmayı bilmediğimizi düşünüyorum. Benimle birlikte çalışan arkadaşlarımın sadece benim kara kaşım kara gözüm için çalışmadığını düşünüyorum. Çocuklarının okul masrafı var, kredileri var. Sadece maddi değil. Bu yetmiyor manevi paylaşımın da yapılması gerekiyor. Çalışma ortamının huzurlu bir ortam olması gerektiğini düşünüyorum. Evdeki huzuru işte bulamazsa o zaman sadece yazıhaneye gelmiş olursun. Birlikte çalıştığınız insanların kıymetini, maddi ve manevi paylaşımı adil bir şekilde yaparak sağlarsınız" diye konuştu.

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise, Türkiye'de global düşünmeye ihtiyacın olduğunu söyledi. Kendilerinden ticaret yapmak amacıyla kredi çeken müşterilerinden örnek veren Leblebici, şunları söyledi:

" Bugün kredi almak için başvuranlara 'Ne yapmak istiyorsunuz' diye soruyoruz. Ticaret yapmak istediklerini söylüyorlar. Müşterilerimizden beklediğimiz global ürün yapmaları... Türkiye'deki firmalar artık yurt dışına açılıyor. Bu nedenle şeffaflığı ön planda tutmamız, kendimizce bir takım prensipler koymamız gerekiyor. Kendi bünyemizdeki girişimcilerimizin ne kadarını alabiliriz diye bakmamız lazım" dedi.

'Gençlerin önü açılmalı'

Mynet Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli'ye ise moderatör Burak Aydın, "Girişimcilerde ne eksik? Neyi tam yapamıyoruz? Türkiye'den milyar dolarlık şirket neden çıkmıyor?" sorusunu yöneltti. Gençlerin önünün açılması gerektiğini söyleyen Kurttepeli, şöyle konuştu:

"Bence soruyu 'Dünyada milyar dolarlık şirket kuran Türkler var mı?' diye soralım. 'Problem Türkler de mi, Türkiye'de mi" diye bakmak gerekiyor. Çünkü yurt dışında milyar dolarlık şirket kuran Türkler var. Başarısızlığımızın nedeni fon sıkıntısı ve ekosistemdeki gelişmemişlik? Bence en büyük nedeni, hayal kurmayı unutmamız. Ben işadamı olarak tek görevimiz olduğunu düşünüyorum. Gençlerin önünü açmak durumundayız. Bunu beceremediğimiz zaman burada debelenmek zorundayız. Ayrıca yapısal büyük farklılıklar da var. Türkiye'de bugün doların durumu ne olacak diye bakarken, dünyada insanlar gelecek 10 yılda ne olacağını düşünüyor."

Güçlü sponsor desteği

Başladığı yıldan bu yana ana sponsorluğunu Çelik Motor Filo Kiralama'nın üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin co-sponsorları arasında Avea, Nef, Samsung, Turkcell ve Vodafone bulunuyor. Citibank, Fatih Belediyesi, Global Liman İşletmeleri, Hafele, Integral Forex, Intel, Microsoft, Nutricia, TEB, UnionPay ve Verifone'un oturum sponsoru olduğu Zirve'de Arzum Okka, Doğa Koleji, TAV Havalimanları destek sponsoru olarak yer aldı. Cnbc-e ve Hürriyet'in medya ortakları arasında yer aldığı Zirve'de, etkinlik sponsorları Denizbank, Finansal Kurumlar Birliği, Garanti Bankası Masters, konaklama sponsoru Ağaoğlu, içecek sponsoru ise Uludağ İçecek oldu.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close