Giresun Üniversitesi'nde Kadın Çalıştayı
konulu çalıştay düzenlendi.
Giresun Üniversitesi tarafından "İş Hayatında Kadın Öyküleri ve Kadına Yönelil Şiddet"
konulu çalıştay düzenlendi.
Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi'nde düzenlenen çalıştayda konuşan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, kadının her daim tartışıldığını ve erkeklerle rakipleştirildiğini söyledi. Prof. Dr. Attar "Asırlardır farklı coğrafyalarda birbirinden çok farklı muamele ve değerlendirmelere muhatap olan kadın bazı toplumlarda kutsal sayılmışken, ne yazık ki bazı coğrafyalarda insan olduğu dahi unutulmuştur. Türkler'de ise kadın devamlı kıymetli görülmüş, erkeğin yanında ikinci bir cins gibi değil onu tamamlayan bir unsur olmuştur. Öyle ki, kadınımız evlatlarına mükemmel bir anne olmanın dışında onların yetişmesinde eğitimci bir role sahip olarak bir nevi öğretmenlik görevi ifa etmiştir" dedi.
Türk toplumunda ailenin temelini kadının oluşturduğuna da dikkat çeken Rektör Attar "Türk toplumunda ailenin temelini teşkil eden kadın, menkıbelerde, destanlarda, öylesine bir yere sahiptir ki neredeyse ilahi bir varlık gibi algılanmıştır. Türk kadını çoğu batı ülkesinden daha önce siyasal haklarını ederek ülkemizde kadına verilen değeri gözler önüne sermiştir.
İşte Giresun Üniversitesi olarak bizler 'sahip çıkmadığımız hiçbir şey bizim değildir' diyor, kültürümüze, değerlerimize sahip çıkıyor ve bu doğrultuda Türk kadınının önemli hizmetlerine katkı sağlamak için elimize taşın altına koyarak; Kadının toplumsal hayatta hak ettiği yere ulaşması ve kadına şiddetin önlenmesi amacıyla Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni (GÜKAM) kurduk" diye konuştu.
Türkiye'nin kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda özellikle son bir yıllık dönemde başta yasa çalışması olmak üzere attığı adımlar ve aldığı önlemlerin BM'nin de gözünden kaçmadığını belirten Attar "Son bir yılda Dışişleri Bakanlığımız ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız tarafından yürütülen yoğun görüşme trafiği BM nezdinde olumlu sonuç verdi. BM, UN WOMEN (BM KADIN) bölge ofisini İstanbul'da açma kararı aldı. Bu kararla Türkiye, Avrupa ve Orta Asya'da yaşanan tüm kadın sorunları ile ilgili konuların merkezi olarak ülkelerarası kadın politikasının oluşturulmasında ekinliğini ve gücünü artıracak ve dolayısıyla ülkemiz büyük bir prestij kazanacaktır. BM'nin Academic Impact girişimine bugüne kadar üye olmuş 1 Ankara ve 3 İstanbul Üniversitesi'den sonra özellikle son 10 ay içerisinde Kadının Topumdaki Yeri
ve şiddetin önlenmesine yönelik Karadeniz bölgesinde öncü çalışmalar gösteren
ve başında bir Kadın Rektörün bulunduğu Giresun Üniversitesi'ni kabul etmiş olması da tesadüf olmasa gerek. Biz de bu bağlamda ilk adımını bu çalıştay ile attığımız kadın politikaların belirlenmesi yolundaki bölgesel gücümüzü, Nisan ayında gerçekleştirmeyi planladığımız Uluslararası Kadın Yöneticiler Sempozyumu ile evrensel bir platforma taşımak için yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Giresun Üniversitesi Kadın Sorunlarında kalıcı, gerçekçi ve evrensel politikalar üreten Bölge Lideri olmak yolunda hızla ilerlemektedir" şeklinde konuştu.
Düzenlenen çalıştaya Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, üniversite akademisyenleri ve öğrenciler katıldı. - GİRESUN