Haberler
CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Asgari ücret için ilk toplantı 10 Aralık'ta

Asgari ücret maratonu başlıyor! İşte merakla beklenen tarih

Türk-İş Başkanı Atalay'dan asgari ücret çıkışı: Ortada dolaşan rakamları kabul etmek mümkün değil

Türk-İş Başkanı Atalay'dan gündem yaratacak asgari ücret çıkışı

Piyasaları alt üst eden sahte dolar skandalı akıllara Saddam'ın yaptığını getirdi

Sahte dolar skandalı akıllara Saddam'ın yaptığını getirdi

Giresun'da "Kronik Böbrek Yetmezliği ve Böbrek Nakli" Konferansı

Giresun'da
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memorial Şişli Hastanesi, "Kronik Böbrek Yetmezliği ve Böbrek Nakli" konulu halk toplantısı düzenledi.

Memorial Şişli Hastanesi, "Kronik Böbrek Yetmezliği ve Böbrek Nakli" konulu halk toplantısı düzenledi.

Giresun Devlet Hastanesi konferans salonunda düzenlenen toplantıda; Prof. Dr. Aydın Türkmen (Memorial Şişli Hastanesi Nefroloji Uzmanı), Doç. Dr. Burak Koçak (Memorial Şişli Hastanesi Böbrek ve Pankreas Nakli Programı Direktörü) ve Mümin Uzunalan (Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü) konuşmacı olarak katılarak, hastalara 'kronik böbrek yetmezliği ve böbrek nakli' hakkında bilgiler verip soruları cevapladı.

Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Programı Medikal Direktörü Prof. Dr. Aydın Türkmen yaptığı konuşmada, kronik böbrek rahatsızlığının oldukça sinsi ilerlediğini söyledi. Türkmen, "Altını çizmemiz gerekiyor. Eğer bir kişide hipertansiyon, tansiyon yüksekliği ve şeker hastalığı varsa, bir süre sonra mutlaka böbrek yetersizliği gelişecek gibi algılamak gerekiyor. Türkiye'de organ nakilli hastalar da dahil 80 binden fazla insan bu şekilde yaşamını sürdürüyor. Tek başına ilaç tedavisi yetmiyor. Diyaliz ve böbrek nakli yapmak zorundayız. Türkiye bu konuda oldukça iyi bir konumda. Çünkü hemen hemen her yerde diyaliz merkezleri yaygınlaşmış durumda. Böylece hastaları diyalize alarak yaşatmamız mümkün oluyor. Verici tek böbrekli kaldıktan sonra ömrünün kısalmaması, başka bir hastalık yaşamamasını ancak garanti edersek böbrek nakli yapıyoruz. Türkiye'de kadavradan böbrek çıkarılırken biliyorsunuz yoğun bakım koşullarında, hastanede hayatını kaybeden hastalardan bahsediyoruz. Bu hastalarla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın son yıllarda oldukça iyi çalışmaları oldu. Yoğun bakım, yatak sayıları arttı. Beyin ölümleri bildirimleri arttı, ama beyin ölümü bildirimlerinde neredeyse dört aileden biri olumlu yanıt veriyor. Bu oranı artırmak gerekiyor" dedi.

Hastalara son olarak önemli bir uyarıda bulunmak istediğini söyleyen Türkmen, "Kadavra listelerinde mutlaka isminizi bulundurun. Çünkü ne zaman çıkacağı belli olmuyor. Uygun bir böbrek çıkabilir ve hayatınızın geri kalan bölümü ondan sonra ciddi anlamda değişebilir buna dikkat etmek lazım. İkincisi ise ailede eğer verici olan birileri varsa, diyalizde çok uzun süre kalmadan nakil olmaya gayret etmeniz lazım, canlı vericiler açısından" diye konuştu.

Memorial Şişli Hastanesi Böbrek ve Pankreas Nakli Programı Direktörü Doç. Dr. Burak Koçak ise konuşmasında, Türkiye'de en sık görülen böbrek hastalığı sebebinin şeker hastalığı olduğunu aktardı. Koçak, şunları kaydetti: "Şeker hastalığı nasıl gözü, kalbi bozuyor; aynı şekilde böbreği de bozuyor. Örnek olarak Türkiye'de 60 bin tane böbrek hastası varsa bunun 15-20 bini şeker hastalığına bağlı böbrek rahatsızlığı geçirmiş insanlar. Aksine şeker hastalarına hemen nakil yapmak lazım. Biz şeker hastalarına hiç diyalize girmeden böbrek nakli olun diyoruz ve çok fayda görüyorlar. Böbrek nakli bir ameliyat. Bir hastanın kalp ameliyatı olması, mide ameliyatı olması ile böbrek nakli olması arasında çok bir fark yok. Bir hasta böbrek naklini bünyesi kaldırabilecek mi? Kalbi, akciğerleri kaldırabilecek mi? Bir ona bakıyoruz. Bir de onun dışında böbrek naklinde kullanılacak ilaçlardan sonra vücudunu nasıl etkiler ona bakıyoruz. Bir hasta normal ameliyat olabilecek bünyesi varsa böbrek nakli de olabilir. Ama genel olarak ameliyat olamayacak, onu kaldıramayacak durumda ise o zaman böbrek nakli de olamaz. Buna hastanın genel durumuna göre karar veriyoruz. Böbrek nakli yaklaşık 4 saat süren bir ameliyat. Hem kolay, hem de büyük bir ameliyat. Kuralları ve yapılması gerekenler belli. Düzgün ve güzel yapılırsa, başarılı bir ameliyattan 4-5 gün sonra hastayı taburcu edebiliyoruz."

"VERİCİ OLDUKTAN SONRA GEBE KALINMAZ DİYE BİR ŞEY YOK"

Koçak, sözlerine şöyle devam etti: "Bir kadın, hasta kız kardeşine böbrek verdikten ve ameliyattan bir yıl sonra hamile kalıp çocuk doğurdu. Verici olduktan sonra gebe kalınmaz diye hiç öyle bir şey yok. Bütün dünyada birçok kadın sevdiklerine böbrek verdikten sonra hamile kalıp doğum yapıyor. Testler doğru yapılırsa tek böbrekli insan rahat yaşayabiliyor."

"ÇOCUK NAKİLLER TÜRKİYE'DE ÇOK GELİŞTİ"

Özellikle son yıllarda çocuk nakillerinin çok geliştiğini vurgulayan Koçak, "Geçen yıl yaptığımız 200 nakilden fazlasının 40 tanesi, çocuklara yapılmış nakiller. O yüzden artık bu da bir engel değil. 9-10 kilo çocuklara bile bu nakiller yapılabiliyor" ifadelerini kullandı. - GİRESUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title