Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Merkel anılarını yazdı! Tahtlar için çok konuşulacak ifadeler

Giresun'da Fırtınanın Yaraları Sarılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun'da dün etkili olan fırtına ve oluşan dev dalgaların neden olduğu hasarı gidermek için başlatılan çalışmalar aralıksız sürüyor.

Giresun'da dün etkili olan fırtına ve oluşan dev dalgaların neden olduğu hasarı gidermek için başlatılan çalışmalar aralıksız sürüyor. Çalışmaları izleyen Giresun Belediye Başkanı CHP'li Kerim Aksu, Karadeniz Sahil Yolu'nun bölgenin koşullarına uygun olmaması nedeniyle benzer olayların daha önceki yıllarda da yaşandığını hatırlatarak, "Karayolları bu hatasını düzeltmeli" dedi.

Mimarlar Odası Giresun Şube Başkanı Serdar Demirkan da, "Bu yol neden yapıldı, yapılmasaydı" tartışmalarının artık neticeyi değiştirmeyeceğini kaydetti, "Enerjimizi boşa sarf etmek yerine bütün kıyı hattı boyunca periyodik olarak bu sıkıntıların yaşandığı noktalara gerekli müdahalelerin yapılmasının gerekliliğini gündeme getirmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Dün sabah saatlerinde başlayan fırtına ve yüksekliği 6 metreyi aşan dalgaların kent merkezinden geçen Karadeniz Sahil Yolu ve çevresinde parçaladığı kaldırımlar ve demir korkuluklar ile büyük zarar verdiği asfalt yolun onarılması için dün akşam başlatılan çalışmalar aralıksız devam ediyor. Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da bu sabah bölgede incelemelerde bulundu, en büyük zararın meydana geldiği Keşap Durağı ile Emniyet Müdürlüğü arasındaki hasarlı bölgeyi gezerek çalışmaları izledi.

KARAYOLLARI BU MÜHENDİSLİK HATASINI DÜZELTMELİ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ve önlem alınmadığı takdirde benzer afetlerin sık sık yaşanacağına işaret eden Başkan Aksu, Çıtlakkale ile Gemilerçekeği arasındaki bölgenin dalgalardan en çok etkilenen kesimi olduğunu söyledi. Giresun'un 1999 ve 2009 yıllarında benzer olaylar yaşadığını hatırlatan Aksu, Karadeniz Sahil Yolu'nun Karadeniz'in koşullarına uygun olmadığını ifade etti. Başkan Kerim Aksu şöyle konuştu:

"Cumhuriyet Parkı bu dalgalardan daha fazla etkileniyor. Konuyu Karayollarına defalarca ilettik. Ama önlem alınmadı. 500 yıllık veriler değişti, iklimler değişti. Belediye olarak yağmur suyu şebekesini elden geçirip, su baskınlarını büyük ölçüde önledik. Karadeniz hırçındır. Bir anda kabarır. Deniz verdiğini er geç alır. Önlem alınmazsa, bunu kaderle açıklayamayız. Giresun insanı vergi veriyor. Hizmet almayı hak ediyor. Can kaybı olmadığına seviniyoruz. O manzaraları gördüğümüzde bunun tesadüf olduğunu söyleyebiliriz. Büyük beton blokları söken dalgalar, otobüs ve kamyonları devirir. Karayolları bu mühendislik hatasını düzeltmeli."

SORUNA MÜDAHALE EDİLMELİ

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Mimarlar Odası Giresun Şubesi Başkanı Serdar Demirkan da, bölgede daha önce de benzer olaylar yaşandığını hatırlattı. Demirkan,  "Kıyı hattı boyunca periyodik olarak bu sıkıntıların yaşandığı noktalara gerekli müdahalelerin yapılması gerekir. Giresun'un coğrafi verilerine bakıldığında oluşan  dalgalar belirli periyotlarla tekerrür ediyor. 5-6 metrelik dalgalar kıyı hattı boyunca bu tür olaylara sebebiyet veriyor. Bu yüzden belli aralıklarla bu sıkıntıları yaşamamız  kaçınılmaz" diye konuştu. Karadeniz otoyolu yapılırken kafalarda oluşan soru işaretlerinin şimdi gerçeğe dönüştüğüne dikkat çeken Demirkan, şöyle devam etti:

"Otoyola değil, otoyol ile deniz arasındaki kıyı hattında alınması gereken önlemlere odaklanmamız gerekiyor. İdareler bu iyileştirmelerde sorumluluk almaktan kaçınmamalı. Yüksek yağış ve rüzgar bu tür olayların en büyük sebebi. Neredeyse her 2 senede bir bu tür sıkıntılara maruz kalıyoruz. Dolgu sahalarındaki işletmelerin kıyı dalgalarından sürekli zarar görmesi sebebiyle daha önce kıyı tahkimat hattında yapılmış ciddi tespitler var. Bu bilirkişi raporlarına dahi yansımış. Dalgaları engelleyecek yeterli kesitin olmadığı da tesbit edilmiş. Sadece otoyol değil, park alanlarındaki işletmeler de tehlike altında. Belli kesimlerde kıyı taban eğimi Karadeniz ortalamasının üzerinde ve fazla dik. Bu da dalganın enerjisini kaybetmemesine sebep veriyor. Gerek rekreasyon alanlarında, gerek otoyol güzergahı boyunca tehlike arz eden noktalar tespit edilip, kıyı hattında yapılan tahkimat ve dolgu çalışmalarında iyileştirme yapmak mecburiyetini kabul etmeliyiz. 'Bu yol neden yapıldı, yapılmasaydı' gibi neticeyi değiştirmeyecek konulara odaklanıp enerjimizi boşa sarf etmek yerine, bütün kıyı hattı boyunca periyodik olarak bu sıkıntıların yaşandığı noktalara gerekli müdahalelerin yapılması gerekliliğini gündeme getirmeliyiz. " - Giresun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title