Giresun - Aydın Ve Sanatçılar, Kürt Fındık İşçilerine Destek İçin Yürüdü
"karadeniz'in Aydınlık Yüzleri Konuşuyor" Çağrısıyla Bir Araya Gelen Aydın ve Sanatçılar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Her Yıl Doğu Karadeniz'e Fındık Toplamaya Gelen İşçilere Yönelik Olumsuz Tavra Tepki Amacıyla Yürüyüş Yaptı.
"Karadeniz'in Aydınlık Yüzleri Konuşuyor" çağrısıyla bir araya gelen aydın ve sanatçılar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan her yıl Doğu Karadeniz'e fındık toplamaya gelen işçilere yönelik olumsuz tavra tepki amacıyla yürüyüş yaptı.
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun Ziraat Odası Şube Başkanı Özer Akbaşlı, aydın ve sanatçılar Ayla Yılmaz, Niyazi Koyuncu, Karmate, Marsis, Mehmet Gümüş, Şakir Sağlam, Toprak Sağlam, Selma Koçiva, eylem öncesi Cumhuriyet Parkı'ndaki bir lokantada biraraya geldiler. Karadeniz'de bir kaos ve kavga ortamı yaratılmak istenildiğini ifade eden Belediye Başkanı Kerim Aksu, "Buna maalesef bazı idarecilerin de önayak olduğunu görüyoruz. Giresun'da bu zamana kadar böyle bir olay olmadı, bundan sonra da olmayacak. Birkaç kişinin açıklaması tüm Karadeniz'i bağlamaz. Buradaki insanlar herkesi sever. O insanlar ekmek kazanmaya gelirler. Ekmek için gelenlerle hiçbir Karadenizlinin sorunu olmaz. Gürcistan'dan işçi getirme fikri çok yanlış" diye konuştu.
Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı da yaptığı konuşmada "Bu sene rekolte 63 bin ton ve bu da 189 milyon kilo toplanacak fındık demektir. Bir işçinin günlük 100 kilo fındık toplayacağını hesap edersek bu sene 2 bin 363 işçi çalıştırmalıyız. 15 yıldır da çalıştırıyoruz. Hasat sonunda da birlikte parti yapıyoruz. Bugüne kadar hiçbir problemimiz olmadı. Anne kucağında gelenler şimdi fındık topluyor. Onlarla iç içe yaşıyoruz" dedi.
Grup daha sonra Debboy mevkiine geçti ve burada biraraya gelen yaklaşık 150 kişi Gazi Caddesi boyunca yürüyerek Atapark'a geldi. Polisin zaman zaman engellediği grup fındık işçileri için destek sloganları attı. "Karadeniz'in Aydın Yüzleri" adına yapılan açıklamayı Niyazi Koyuncu okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Son aylarda Karadeniz'de yaşanan ve kamuoyuna yansıyan haberlerden dolayı kaygılıyız. Mevsimlik tarım işçisi olarak yıllardır bölgemize gelen işçilere, Kürt kimliklerinden dolayı ambargo uygulanması iddiaları Karadenizlileri kaygılandırıyor. Gerekçesi ne olursa olsun, insanların çalışma hakkı ve seyahat özgürlüğünün engellenmesi, insanlık onurunu aşağılayan uygulamalara tabi tutulmaları hukuksuzdur ve insan haklarına aykırıdır. Yaratılmaya çalışılan bu düşmanlık havası Karadeniz'in kardeşlik ruhuna aykırıdır. Karadeniz coğrafyası farklı kültürleri ve kimlikleriyle bir kültürler mozaiğidir. Kürt, Türk, Laz her kim olursa olsun ya da hangi dil ve dinden olursa olsun, insanların onuru, emeği ve ekmeğiyle oynanmasını asla kabul edemeyiz. Geçim derdiyle kilometrelerce yol katederek bölgemize gelen Kürt emekçileriyle emeğimizi de, ekmeğimizi de bölüşmeye her daim hazırız. Fındık bahçelerimiz de yüreklerimiz de açıktır. Toprağımız bereketlidir, her şeyi yetiştirmek ve herkesi kucaklamak mümkündür. Bu topraklarda sadece düşmanlık tohumları kök salamaz."
Topluluk daha sonra hep birlikte Giresun türküsü okuduktan sonra dağıldı.