"Girdap Operasyonu" Davasında Karara Doğru
"Girdap Operasyonu" kapsamında açılan ve Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği Genel Başkanı Taner Ünal'ın da arasında bulunduğu 19 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özgür,...
"Girdap Operasyonu" kapsamında açılan ve Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği Genel Başkanı Taner Ünal'ın da arasında bulunduğu 19 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özgür, sanıkların "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üyesi olmak veya örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına işlenen suça iştirak" suçlamalarından cezalandırılmalarını istedi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Yasin Alparslan ile bazı sanık avukatları katıldı.
Savcı Özgür, soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığını bildirerek, esas hakkındaki görüşünü açıkladı.
Görüşte, sanıklardan Taner Ünal, Ahmet Cinali, Vehbi Şanlı ve Savaş Karabali'nin, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği yapılanması içinde Nisan 2006'dan itibaren TCK'da tanımlandığı şekilde, "suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları ve yönettikleri" savunuldu.
Sanıklar Halit Bozdağ Güngör, Mesut Sezer, Fatih Koçak, Levent Bakıray, Yasin Alparslan, İlhami Demirtaş, Ferhat Şahin, Veli Baz, Hüseyin Ten, Osman Aydoğmuş, Salih Zeki Balaban, Mehmet Esen ve Recep Köse'nin örgüt üyesi oldukları ileri sürülen görüşte, sanıklar arasında hiyerarşik bir yapılanma olduğu ve örgüt içinde yöneticilere "komutanım" diye hitap edildiği anlatıldı.
Sanıklardan Mehmet Doğan ve Ahmet Yüksel'in ise örgüte üye olmamakla birlikte, örgütün maddi gelir amacıyla yaptığı izinsiz kazı ve kültür varlığı ticaretine iştirak ettikleri savunuldu.
Görüşte, "suç örgütünün, işlenmesi amaçlanan suçlar açısından araç niteliğinde olduğu" ifade edilerek, "örgütün toplum düzeni, kamu güvenliği ve barışını tehlikeye soktuğu; vatan, millet, bayrak ve Mustafa Kemal Atatürk sevgisini menfaatleri için kullandığı" kaydedildi.
Sanıklardan ele geçen sahte belge, kimlik ve mühürler, 6136 sayılı Yasa kapsamında değerlendirilen silahlar, kazı planı ve tarihi eserlerle ilgili notların aktarıldığı görüşte, örgüt elebaşlarının talimatıyla bazı örgüt üyelerinin, sit alanlarındaki kültür varlıklarını çıkarmak amacıyla kazılar ile kültür varlıklarının ticaretini yaptıkları bildirildi.
Bu kazılardan Silifke'nin Örenköy Maraklı Obası'nda yapılanının somut olarak belirlendiği belirtilen görüşte, sanıkların bir kısmının, bazı kişilere karşı hürriyeti yoksun kılma ve nitelikli yağma gibi suçları işledikleri de iddia edildi.
Görüşte, "suç örgütünün kurucusu ve yöneticisi olmakla suçlanan sanık Taner Ünal'ın, bu suçlamanın yanında örgüt kapsamında işlenen diğer suçlardan da sorumlu tutulması" ve 22 yıl 9 aydan 64 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
Sanıklardan Ahmet Cinali'nin de suç örgütü kurucusu ve yöneticisi olmanın yanında örgüt kapsamında işlenen diğer suçlardan da cezalandırılması istenen görüşte, "ilkokul mezunu olan Ahmet Cinali'ye örgüt mensuplarının 'Komutanım' diye hitap ettikleri, talimatlarını aynen yerine getirdikleri" ileri sürüldü.
Görüşte, 19 sanığın da "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üyesi olmak veya örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına işlenen suça iştirak" suçundan cezalandırılmaları istendi. Sanıklara, bu suçlamaların yanı sıra Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, nitelikli yağma, mühürde sahtecilik, resmi belgede sahtecilik, el bombası ve ruhsatsız tabanca bulundurmak gibi çeşitli suçlamalarda da bulunuldu.
-Birleşen dosya yönünden beraat talebi-
Esas hakkındaki görüşte, sanıklardan 7'si hakkında ihaleye fesat karıştırmak, kamu görevini usulsüz üstlenmek, resmi belgede sahtecilik, askerlikle ilgili sahte rapor aldırmak gibi suçlardan ayrıca açılan ve mahkemenin
"Girdap Operasyonu" davasıyla birleştirilmesine karar verdiği dava kapsamındaki suçlamalar yönünden ise beraat talep edildi.
Görüşte, sanıkların bu suçları işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, inandırıcı delil bulunmadığı kaydedildi.
Duruşma, sanıklar ve avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verilerek, ertelendi.
Muhabir: Barış Kılıç - Mehmet Tosun
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA