Gilaboru'ya Olan İlgi Arttı
C vitamini deposu, kuvvetli bir antioksidan olan Gilaboru'ya olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Gilaboru, özellikle kış aylarında yoğun olarak tüketiliyor.
Kayseri ve yöresinde yetişen, C vitamini deposu, kuvvetli bir antioksidan olan gilaborunun faydaları saymakla bitmiyor.Bui günlerde bağ ve bahçelerden toplanan gilaboru sıkılıp içilmeye başladı.
ÜZÜMÜ ANDIRIYOR
Kansere iyi gelen, böbrek ve safra kesesi taşlarını yok eden, sadece meyvesi değil şifalı olan gilaboru bitkisinin ağaç kabukları da kaynatılıp içilmesi ile kas krampları, spazmlarının büyük oranda rahatlatıldığı biliniyor. Sonbahar mevsiminde hasadı yapılan ve içilen aynı zamanda salamuraya yatırılarak da bekletilen gilaboruu meyvesi sıkılarak, misafirlere ikram edilmeye başlandı. Kayseri ve çevresinde sıklıkla yetişen ve üzüm meyvesini andıran 30-40 meyve tanesi bir salkım oluşturan gilaboru Kayseri ve çevresinde "gilabuoru, gilaburu ve gülebru olarak" adlandırılıyor.
RENGİNE DİKKAT ETMEK GEREK
Manav Atilla Yıldız,Gilaboru bitkisinin şekeri de düşürdüğünü belirterek, " Ekim ayı gelmesi ile beraber Gilaboru artık toplatıldı. Şu an tezgahtaki yerini aldı. Şu anda bir batman olarak bilinen 8 kiloluk gilaborunun fiyatı 25 Lira, 20 lira arasında değişiyor.Satarken de alırken de bir batman diye alıp satıyoruz. Vatandaşın gilaburu alırken nelere dikkat etmeli? Rengine dikkat etmeli. Vatandaş alırken kapagı açıp bakmalı. Meyve canlı canlı ve kırmızı olması gerekir. Yoksa bir önceki seneden kalmış gilaburu olabiliyor. Onların içerisine gıda boyası atıldığı zaman da kırmızılaşır. Vatandaşımızın dikkat etmesi, gerekir. Vatandaşımız alırken bidonun azgını açıp eli ile bakması lazım. Deforme olunca salamura özelliğini yitiriyor. Gilaburunun anavatanı Kayseridir. Kayseri'den dışarıya satıyoruz. Batıdan İstanbul ve İzmir e gönderebiliyoruz. "diyor.