Haberler

Gıdanın Geleceği Bu Platformda!

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası ve Sürdürülebilirlik Akademisi öncülüğünde, "Gıda Platformu" kuruldu.

Nüfus artışı ve hızlı sanayileşme, dünyamızdaki kaynakları tüketirken, şehirlere kayan nüfusun yeterli beslenebilmesi için 2050 yılında, gıda üretiminin %60 oranında arttırılması gerekiyor.

Türkiye'de iklim değişikliği, biyo-çeşitlilik, su, kaynak yönetimi, gıda güvenliği, erişim ve alışkanlıklar gibi tehditler ve ihtiyaçların sonucu olarak, Sürdürülebilirlik Akademisi ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) öncülüğünde, Sürdürülebilir Gıda Platformu (SGP) kuruldu.

"Gerekli önlemler alınmaz ise gıda üretebilme kapasitemiz riske girecek, biyo çeşitlilik kaybolacaktır"

Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa, her yıl düzenledikleri konferanslarda sürdürülebilir gıdaya dikkat çektiklerini söyleyerek şöyle konuştu; "Gezegenimizin mevcut kaynakları sonsuza kadar harcama şansı ve lüksü yok. Gerekli önlemler alınmaz ise gıda üretebilme kapasitemiz riske girecek, biyo çeşitlilik kaybolacaktır. Bu tehditler ve ihtiyaçların sonucu olarak Sürdürülebilirlik Akademisi ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) öncülüğünde Sürdürülebilir Gıda Platformu (SGP) kurulmuştur. Sektörün yapısını esas alan ve tüm paydaşlar ile işbirliği yapacak olan, sürdürülebilir gıda ekseninde gelişim modelleri ortaya koyan, bu gelişime yön veren, değişim için yol haritaları oluşturan tüm kurumları, "Sürdürülebilir Gıda Platformuna" üye olmaya davet ediyoruz."

Konu ile ilgili bilgi veren TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Necdet BUZBAŞ; "İklim değişikliği, şu an kamu sağlığını, gıda ve su güvenliğini etkilemektedir. Hepimiz sorunun bir parçasıyız ve hepimiz çözümün bir parçası olmalıyız. Günümüzde şirketler, 21'nci yüzyılın daha önce bahsettiğimiz gerçekliğini dikkate alarak rollerini gözden geçirmeli, ticari tasarımlarını yeni baştan kurgulamalıdırlar. Sağladıkları kar, şirketin sürdürülebilirliği yanında geniş bir sosyal misyonu da finanse etmelidir. Gıda Platformu'nun amacı özetle; günümüz ve gelecek nesiller için sağlıklı, güvenilir ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri değişim ve dönüşümünü gerçekleştirmek için çalışmaktır şeklinde özetlenebilir" dedi.

Gıda Platformu, Birleşmiş Milletler; sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve Türkiye'nin 10. beş yıllık kalkınma planını da sahiplenerek ''Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Gıda" ilkesi doğrultusunda, iş dünyasına yönelik aksiyon planları oluşturmak amacıyla kurulmuştur. İzlenecek yöntemlerin belirlenmesi ve sektörün bu hedefleri temel alması, yol haritasının oluşturulması için özel sektör, kamu, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve diğer tüm işbirliği yapacak kurumlarla, değişime yön verecektir.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close