Gıda Mühendisinin Olmadığı Gıda Üretimi Eksiktir, Güvensizdir"
İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Reha Keskinoğlu, toplu yemek tüketimindeki gıda zehirlenmelerine ilişkin, "Toplu yemek tüketimi gibi hayati bir konuda gıda güvenliğinin sağlanması için ihale şartnameleri hazırlanırken, hizmeti vermeye aday tüm firmalarda ve bu firmaların...
İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Reha Keskinoğlu, toplu yemek tüketimindeki gıda zehirlenmelerine ilişkin, "Toplu yemek tüketimi gibi hayati bir konuda gıda güvenliğinin sağlanması için ihale şartnameleri hazırlanırken, hizmeti vermeye aday tüm firmalarda ve bu firmaların tedarikçilerinden 'gıda mühendisi' istihdamı şartı aranmalıdır. Gıda mühendisinin olmadığı gıda üretimi eksiktir, güvensizdir." dedi.
Keskinoğlu, yaptığı açıklamada, son dönemde toplu olarak görülen gıda zehirlenmelerinin kabul edilemeyeceğini belirtti.
Özellikle askeri kışlalarda yaşanan ve sonucu ölüme bile varan bu vakaların üst üste gelmesinin, gıda zehirlenmelerinin tekrarlanmasının, bir öncekinden ders alınmadığının göstergesi olduğunu söyledi.
"Gıda mühendisi istihdamı şartı aranmalı"
Reha Keskinoğlu, hizmet alımı yolu ile yapılan toplu yemek pişirme ve dağıtım işi doğrudan insan sağlığını ilgilendirdiği için üzerinde özenle durulması gereken bir konu olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Azami teknik şart ve gerekliliklerin yerine getirilmemesi durumunda nasıl bir boyuta ulaşabileceğini, can kayıplarının olabileceğini ülke olarak yaşadık ve gördük. Bu gibi hayati konulardaki hizmet alımında yaşanan rekabet, üst düzey standartlarda verilmesi gereken hizmet şartlarının olabildiğince düşük şartlarda sunulması ile gerçekleşmektedir. Hizmet alım ihalesine giren firmaların maliyetinin altındaki fiyatlara kadar 'kırım' yapması, çocuklarımızın ve gençlerimizin de 'kırılmasına' sebep olmaktadır. Toplu yemek tüketimi gibi hayati bir konuda gıda güvenliğinin sağlanması için ihale şartnameleri hazırlanırken, hizmeti vermeye aday tüm firmalarda ve bu firmaların tedarikçilerinden 'gıda mühendisi' istihdamı şartı aranmalıdır. Gıda mühendisinin olmadığı gıda üretimi eksiktir, güvensizdir."
Keskinoğlu, gıda güvenliğinin sağlanabilmesinin önemli şartlarından birisinin de kamuda yeterli sayıda gıda mühendisi istihdamından geçtiğine, personel atamalarında bu sayının yükseltilmesi gerektiğine de işaret etti.