Haberler

Gıda Erişimi Temel İnsan Hakkıdır

Gıda Erişimi Temel İnsan Hakkıdır
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SETBİR Başkanı İsa Coşkun, Dünya Gıda Günü'nde yaptığı açıklamada, sağlıklı, güvenilir, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir gıdaya erişimin insanların temel hakkı olduğunu vurguladı. Ayrıca, gıdaya erişim sorunlarının çözümü için yerel üreticilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, sağlıklı, güvenilir, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir gıdaya erişimin hem Türkiye'de hem de dünyada temel bir insan hakkı olduğunu belirtti.

Coşkun, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünya nüfusunu besleyebilmenin yolunun, bilimsel, hijyenik tarımsal faaliyet ile gıda üretimi ve dağıtımından geçtiğini ifade etti.

Birleşmiş¸ Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) bu yıl Dünya Gıda Günü için belirlediği temanın, "Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı" olduğunu bildiren Coşkun, herkesin besleyici, uygun fiyatlı, güvenilir ve sürdürülebilir gıdalara erişebilmesi gerektiğine işaret etti.

Coşkun, BM'nin 2023 raporuna göre çatışmalar, iklim değişikliği ve ekonomik krizler nedeniyle dünya genelinde her 11 kişiden 1'inin ve Afrika'da her 5 kişiden 1'inin açlıkla karşı karşıya kaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sağlıklı, güvenilir, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir gıdaya erişim hem Türkiye'de hem de dünyada temel insan hakkıdır. Küçük ve yerel üreticinin refah artışını sağlayacak tarımsal faaliyetlerin desteklenerek köyden kente göç ihtiyacının ortadan kalkacağına da inanıyoruz. Tarım/gıda üreticisi ile sanayicisinin eş güdümlü çalışmasının Türkiye'de ve dünyada gıdaya erişemeyen insan sayısının azaltılmasında önemli katkısı olacağını düşünüyoruz."

Dünyada çiftçilerin ürettiği tarım ve gıda ürünü miktarının dünya nüfusundan daha fazlasını beslemeye yetecek düzeyde olmasına rağmen açlığın devam ettiğini vurgulayan Coşkun, FAO'ya göre, tekrarlanan hava değişimleri, çatışmalar, ekonomik gerilemeler, eşitsizlik ve küresel salgın nedeniyle dünyada yaklaşık 733 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Coşkun, bu durumun çoğu tarımsal haneden oluşan yoksul ve korunmasız kesimleri ciddi şekilde etkilediğini, ülkeler arasında ve içinde giderek artan eşitsizliklere yol açtığını ifade etti.

Kaynak: AA / Mustafa Çalkaya - Güncel
Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bahis operasyonunda tutuklanan fenomenlerden paylaşım başına dudak uçuklatan kazanç

Fenomenlerin paylaşım başına aldıkları para ağızları açık bıraktı

title