Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Merkel anılarını yazdı! Tahtlar için çok konuşulacak ifadeler

Gezi Parkı Olaylarına İlişkin Dava

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Olaylara ilişkin, aralarında bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek'in de bulunduğu 20 sanığın yargılanmasına başlandı Ali Sarıçiçek: ''Eylem amacıyla orada değildim. Asıl mağdur benim''

Gezi Parkı olaylarına ilişkin, aralarında bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek'in de bulunduğu 20 sanığın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Sarıçiçek'in de aralarında olduğu 12 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. Diğer 8 sanık ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının ardından savunmaların alınmasına geçildi.

Gezi Parkı eylemleri kapsamında gözaltına alınarak 8 Temmuz'da tutuklanan ve avukatının itirazı üzerine bir hafta sonra tahliye edilen Ali Sarıçiçek, savunmasında bayrak satıcılığı yaptığını söyledi.

Sarıçiçek, 6 Temmuz'da kendisi gibi bayrak satan oğlunu da yanına alarak Beşiktaş'a gittiğini anlatarak, "Olay günü Beşiktaş'ta iş yapamadık. Sosyal medyadan kadınların yürüyüş ve su festivali yapacaklarını duyduğum için Taksim'e çıktık. Bir süre orada da iş yapamadık. Akşama doğru, saat 18.00-18.30 sıralarında oğlumu Taksim'de bıraktım, ben de daha fazla bayrak satmak için Beyoğlu tarafına gittim. İki ayrı yerde şansımızı deneyelim dedim. Kadınlar su festivalini yaptı" diye konuştu.

Geri dönmek istediğinde Beyoğlu'ndan Taksim'e geçilen alanın polisler tarafından kesildiğini aktaran Sarıçiçek, geçmek için izin istediğini ancak buna müsade edilmediğini kaydetti.

Sarıçiçek, ikinci kez izin istediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Karaköy tarafından çıkabileceğimi söylediler. O sırada biri kadın iki turist geldi. Pasaportlarını gösterdiler ve polisler de geçmelerine izin verdi. Ben de neden ayrımcılık yaptıklarını sordum. 'İlla Amerikan vatandaşı mı olmak gerekir' dedim. Elimdeki Türk bayrağını gösterip 'Sen de ben de bu bayrağın altında yaşıyoruz' dedim. O sırada arkamda insanlar birikmişti. Polisler bana ağıza alınmayacak küfürler etti ve beni darp ettiler. Sonra da TOMA'dan tazyikli su sıktılar. Islak üstümle yorgun bir şekilde yolun ortasına oturdum. O halde bir sigara yaktım. Farkında bile değilim, Türk bayrağını açmışım. Ben polise direnmedim. Belli bir grubun içinde yer almadım. Eylem amacıyla orada değildim. Asıl mağdur benim."

Sarıçiçek'in avukatı Tülay Delibaş da söz alarak, gözaltı işleminin o sırada olmadığını, dağılmaların başlamasıyla müvekkilinin gözaltına alındığını söyledi.

Sanık Ahmet Özdemir ise Taksim Dayanışması'nın çağrısı üzerine İstiklal Caddesi'ne gittiğini belirterek, "Adını ve milletvekili olduğunu sonradan öğrendiğim Gürsel Tekin vardı yan tarafımda. Telefonda İstanbul Valisi ile konuşuyordu ve Valinin sesi bana kadar geliyordu. Valinin, bir dakika sonra kendisine döneceğini söylediğini aktardı. Bir dakika dahi geçmeden polis TOMA'larla müdahalede bulundu. Üzerimize sarı renkte tazyikli su sıkıldı. Yere kapaklandım. İki kişi beni kaldırdı. Gözlerimi açtığımda bunların resmi kıyafetli polis olduğunu gördüm" diye konuştu.

Özdemir, polisin hiçbir uyarı yapmadan müdahale ettiğini savunarak, polise hiçbir şekilde mukavemette bulunmadığını ve izinsiz gösteri yürüyüşüne katılmadığını öne sürdü.

Mahkeme hakiminin, "Su sıkıldığını söylediniz. Parfüm gibi miydi yoksa tazyikli miydi?" diye soru sorduğu Özdemir, suyun TOMA'dan tazyikli şekilde sıkıldığını söyledi.

Özdemir, iddianamede bahsedilen zincir eylemlerin neresinde olduğunun sorulması üzerine de "35 ağacın kesilmesiyle sürece dahil oldum. Doğanın katliamı beni etkiledi. Kendimi tutamadım ve ağladım. İnsanlar benim yanıma geldi. Süreç çözümsüz kaldığı için de destek vermek amacıyla orada kaldım" ifadelerini kullandı.

Eyleme ilk günden itibaren destek verdiğini, bazen evine gittiğini bazen de Gezi Parkı'nda kaldığını anlatan Özdemir, "Kendime ait çadırım yoktu ancak paylaşılır bir ortamdı" dedi.

7 sanık hakkındaki adli kontrol kararı kaldırıldı

Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamları kabul etmeyerek, beraatlerini talep etti.

Duruşmaya verilen aranın ardından ara kararını açıklayan hakim, soruşturma sürecinde tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan, aralarında Sarıçiçek'in de bulunduğu 7 sanık hakkında adli kontrol kararının kaldırılmasına hükmetti.

2 sanığa zorla getirme kararı

Hakim, duruşmaya çağrılmalarına rağmen gelmeyen sanıklar Mehmet Yalçın ve Özgür Yıldırım'ın bir sonraki celseye zorla getirilmesine karar verdi. Duruşma, ekslikliklerin giderilmesi amacıyla ertelendi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş tarafından hazırlanan iddianamede, bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek hakkında "görevi yaptırmamak için direnme" ve "2911 sayılı kanuna muhalefet" suçlarından 1 yıl 2 aydan 7 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor

İddianamede, aralarında İtalyan uyruklu fotoğrafçı Mattia Cacciatori'nin de bulunduğu 19 sanığın ise "görevi yaptırmamak için direnme", "2911 sayılı kanuna muhalefet", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "ulaşım aracının hareket etmesini engellemek" suçlarından 1 yıl ile 17 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları isteniyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title