Gezi Parkı Odaklı Eylemlere İlişkin Davada Karar
Gezi Parkı odaklı eylemlere ilişkin davada yargılanan Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu 26 sanık beraat etti.
Gezi Parkı odaklı eylemlere ilişkin davada yargılanan Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu 26 sanık beraat etti.
İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Mücella Yapıcı ve Ali Çerkezoğlu'nun da aralarında bulunduğu 16 tutuksuz sanık katıldı.
Duruşmada söz alan bazı sanıkların avukatı Turgut Kazan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararları göz önüne alınarak müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.
Beyanları sorulan diğer sanık avukatları da müvekkillerinin beraatini istedi.
Davanın karara bağlanacağı belirtilerek son sözleri sorulan sanıklardan Sabiha Sezi Toprakçı, slogan atarak beraatini talep etti. Son sözleri sorulan diğer sanıklar da beraatlerine karar verilmesi talebinde bulundu.
Davayı karara bağlayan mahkeme, sanıkların 2911 sayılı "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" eylemlerinin, bu hali ile kanunda suç olarak tanımlanmamış olması gerekçesiyle 26 sanığın beraatine hükmetti.
Mahkeme, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan yargılanan sanıklardan Mücella Yapıcı, Ali Çerkezoğlu, Ender İmrek, Haluk Ağabeyoğlu ve Beyza Metin'in eylemlerinin bu hali ile kanunda suç olarak tanımlanmamış olduğu gerekçesiyle sanıkların bu suçtan da beraatini kararlaştırdı.
Ceza istemleri
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Mücella Yapıcı, Ali Çerkezoğlu, HDP Parti Meclisi Üyesi Ender İmrek, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Halkların Demokratik Kongresi Üyesi Haluk Ağabeyoğlu'nun "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçundan 2 ile 6 yıl, "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak, dağılmamak" suçundan 1 yıl 6 ay ile 3 yıl, "halkı kışkırtma" suçundan 1 yıl 6 ay ile 4 yıl arasında olmak üzere toplam 5 ile 13 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması isteniyordu.
Diğer 21 şüphelinin ise "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak, dağılmamak" suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.