Gezi Parkı Odaklı Eylemlere İlişkin Dava
Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu 26 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı Taksim Dayanışması, davaya ilişkin adliye önünde basın açıklaması yaptı.
Gezi Parkı olaylarına ilişkin, Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu 26 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.
İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, eski İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ve Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Kurulu 2. Başkanı Mücella Yapıcı'nın da aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Duruşma, sanıkların kimlik tespitlerinin yapılmasıyla devam ediyor.
Duruşma öncesi adliye önünde Taksim Dayanışması adına açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Soğancı, İstanbul Valisi, Emniyet Müdürü ve Belediye Başkanı tarafından açılan Gezi Parkı'na giderek ilgili mahkeme kararını açıklamak isteyen Taksim Dayanışması'nın engellendiğini savundu.
Soğancı, dayanışmayı oluşturan emek, meslek, kitle örgütleri, siyasi parti temsilcisi ve yöneticilerinden çok sayıda kişinin gözaltına alındığını kaydetti.
Bu kişiler hakkında düzenlenen iki iddianamenin mahkemeden döndüğünü ifade eden Soğancı, "Hazırlanan üçüncü bir iddianame uyarınca Taksim Dayanışması temsilcisi 26 arkadaşımız hakkında dava açılmış oldu" dedi.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko da Gezi Parkı olaylarına işaret ederek, "31 Mayıs'ta genç kardeşlerimiz Gezi'deki ağaçların kesilmesiyle başlayan Gezi direnişine yüreğini koydular. AKM'nin yıkılmaması için ayağa kalktılar. Taksim alanında yapılmak istenen Topçu Kışlası'na karşı çıkan arkadaşlar, adalet ve özgürlük talebiyle Türkiye'yi ayağa kaldırdılar. Taksim kapılarını zorladık ve Taksim alanına çıktık. 10'un üzerinde arkadaşımızı kaybettik" diye konuştu.
Beko, burada yanlış açılmış bir davanın söz konusu olduğunu öne sürerek, "Soma'daki katiller burada yargılanmalıdır. Son 5 ayda 810 işçi arkadaşımı öldüren insanlar burada yargılanmalıdır. Bugün burada yargının önüne çıkan demokrasi ve insan haklarıdır" dedi.
Açıklamanın ardından gruptakiler, duruşmayı izlemek üzere adliyeye girdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve İstanbul Milletvekili Melda Onur da açıklama yapan gruba destek verdi.
Ceza istemleri
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, eski İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, HDP Parti Meclisi Üyesi Ender İmrek, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Halkların Demokratik Kongresi üyesi Haluk Ağabeyoğlu'nun, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak"tan 2 ile 6 yıl, "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak, dağılmamak"tan 1 yıl 6 ay ile 3 yıl, "halkı kışkırtma" suçundan da 1 yıl 6 ay ile 4 yıl olmak üzere toplam 5 ile 13 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması isteniyor.
Diğer 21 şüphelinin ise "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak, dağılmamak" suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. - İstanbul