Haberler

Gezi Direnişinin Fotoğraflı Hikâyesi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Belgesel Fotoğraf Topluluğu tarafından hazırlanan "Fotoğraf Notları: Gezi Direnişi" kitabı Galata Fotoğrafhanesi Yayınları'ndan çıktı.

2013 yılının yaz aylarından itibaren ülke gündemine damgasını vuran "Gezi Direnişi"nden fotoğraflar kronolojik bir akışla hazırlanan "Fotoğraf Notları: Gezi Direnişi" adlı kitapta bir araya getirildi. Aralarında basın fotoğrafçısı, belgesel fotoğrafçı ve aktivistlerin yer aldığı Belgesel Fotoğraf Topluluğu tarafından hazırlanan kitap Galata Fotoğrafhanesi tarafından yayımlandı. "Gezi Direnişi", "Fotoğraf Notları" üst başlığı ile her yıl iki belgesel fotoğraf kitabı yayınlamayı hedefleyen Belgesel Fotoğraf Topluluğu'nun ilk kitabı.

BELGESEL FOTOĞRAF TOPLULUĞU'NUN İLK KİTABI

Taksim Meydanı'nın yayalaştırılması ve buna paralel olarak Gezi Parkı'nın yerine yaklaşık 80 yıl önce yıkılan Topçu Kışlası'nın replikasının kamuoyu ile tartışılmadan yapılmak istenmesine karşı çıkan bir grup fotoğrafçı, park ve çevresini 2012 yılından itibaren fotoğraflamaya başladı. Bu dönemde "Taksim'den Elini Çek-Fotoğrafçı İnisiyatifi"ni oluşturarak park savunmasına destek veren fotoğrafçılar daha sonra Belgesel Fotoğraf Topluluğu'nu kurdu. Topluluk, Gezi Parkı'na yönelik saldırıların başladığı 2013 Mayıs'ından itibaren yaşananları belgelemek amacıyla fotoğraflama faaliyetine yoğun biçimde devam etti. Üretilen fotoğraflar Taksim'den Elini Çek adıyla Facebook'ta açılan sayfa ve grup üzerinden binlerce kişiye ulaştırıldı. Bunun yanı sıra taksimdenelinicek.org adresindeki web sitesinde de Taksim, Topçu Kışlası ve Gezi Parkı'nın yaklaşık 150 yıllık hikâyesi binden fazla fotoğrafla anlatıldı.

KİTAPTA NELER YER ALIYOR?

Çevreci bir direniş hareketi olarak başlayıp, demokrasi mücadelesine dönüşen süreci ele alan "Fotoğraf Notları: Gezi Direnişi" kitabı 35 fotoğrafçının İstanbul'da çektiği 350'den fazla fotoğraf ile tüm yaşananları gözler önüne seriyor. Kitapta, Gezi Parkı'ndan 2013 yılı ve öncesine ait günlük hayat görüntüleri, 27 Mayıs gecesi parkta başlayıp neredeyse tüm ülkeye yayılan ve devlet tarafından zor kullanılarak bastırılmaya çalışılan halk direnişinin İstanbul'daki süreci ile Gezi Parkı'nın halk tarafından işgal edildiği günlerden fotoğraflar yer alıyor.

Kitapçılardan ve Galata Fotoğrafhanesi'nden temin edilebilen "Fotoğraf Notları: Gezi Direnişi"kitabının yayımlanması sebebiyle 15 Şubat Cumartesi günü, saat 16.00'da Galata Fotoğrafhanesi'nde, basın fotoğrafçıları, bağımsız fotoğrafçılar, aktivistler ve yeni medya temsilcilerinin katılacağı "Direnişin Fotoğrafı, Fotoğrafın Direnişi" başlığıyla bir forum düzenlenecek.

"GEZİ DİRENİŞİ"NİN FOTOĞRAFÇILARI

"Fotoğraf Notları: Gezi Direnişi" kitabında şu fotoğrafçıların çalışmaları yer alıyor: Arda Altuntaş, Atilla Erdoğan, Aykan Özener, Bahar Gökten, Bülent Müftüoğlu, Ceren Kalecik, Cevahir Buğu, Didem Mahsunlar, Eray Kıray, Fuat Özgen, Gençer Yurttaş, Gülnaz Bingöl, Hale Güzin Kızılaslan, Hazar Berk Büyüktunca, Hüseyin Aldemir, İnci Batuk, İsmail Gökçe, Meltem Ulusoy, Mete Çelebican, Metin Ofluoğlu, Miriam Bektaş, Murat Çamca, Murat Şensu, Ömer Tevfik Erten, Özcan Yaman, Özgür Baykal, Semra Yeşil, Serra Gürbüz, Şeyma Elaman, Tan Kurttekin, Taylan Bağcı, Tülin Safi, Yasin Akgül, Yücel Kurşun, Yücel Tunca.

Galata Fotoğrafhanesi Yayınları'ndan çıkan kitabın metinleri Özcan Yurdalan tarafından yazılırken, tasarımı Meltem Ulusoy tarafından yapıldı. Yücel Tunca'nın konseptini oluşturduğu ve yayına hazırladığı "Fotoğraf Notları: Gezi Direnişi" kitabı Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilli yayımlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close