Geyve'de Facianın Eşiğinden Dönüldü

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada yeraltı deposunda bulunan 2 ton patlayıcının infilak etmemesi, faciayı önledi.

Hakan Coşkun ve amcası Arif Coşkun'a ait Venüs Coşkunlar Havai Fişek Oyuncak Kimya San. Tic. Ltd. Şti., 1995 yılında Geyve ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki, Umurbey Köyü yolu üzerindeki arazi üzerine kuruldu.

20 dönümlük kapalı üretim alanı bulunan yaklaşık 600 kişinin çalıştığı, 200'den fazla farklı ürünün imal edildiği fabrikanın havai fişeklerin imal edildiği binasının laboratuvar bölümünde, dün saat 14.30 sıralarında patlama meydana geldi. Nedeni henüz belirnemeyen patlamayla birlikte yangın çıktı.

Yan yana 10 binadan oluşan fabrika, patlamayla savaş alanına döndü. Patlamanın meydana geldiği bina ve yanındaki binalar çökerken, diğerleri de hasar gördü. Pazar günü olması nedeniyle faaliyetin bulunmadığı fabrikanın kapısında bulunan bekçi yaralandı. İlçe merkezindeki birçok binanın da patlamanın şiddetiyle camları kırıldı. Kırılan camların isabet ettiği 7 kişi de hafif yaralandı. 8 yaralı kaldırıldıkları hastanede tedavi edildikten sonra taburcu edilirken, çıkan yangını Pamukova ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye ekipleri söndürdü.

ART ARDA 3 PATLAMA

Havai fişek fabrikasının yüzde 80'lik bölümünün yıkılmasına neden olan 8 kişinin yaralandığı patlama sırasında fabrikada mesai olmaması 'şans' olarak değerlendirilirken, yapılan incelemede art arda 3 büyük patlamanın meydana geldiği belirtildi.

Fabrikanın ortaklarından Arif Coşkun olay sonrasında fabrikaya gelen Sakarya Valisi Mustafa Büyük'le birlikte yaptığı açıklamada, patlamanın nedeninin bilinmediğini söyleyerek, "Tespitlere göre ilk önce laboratuvarda patlama oldu. Yarı mamul deposuna sıçraması sonucu iki patlama daha oldu. Bunların parça tesirinden dolayı diğer binalarımızda da büyük hasar oluştu. Yüzde 80 gibi binalarda yıkım meydana geldi. Fabrikada havai fişek, çocuk oyun grupları, Ramazan topu başta olmak üzere yüzlerce ürün üretiliyor. Üretim esnasında oluşabilecek bir kaza değil. Sebebi belli değil. Belki gaz sıkışması. Fabrikada 15 milyon lira gibi hasar var. Fabrikanın sıfırdan yeniden yapılması gerekiyor." dedi.

YER ALTINDAKİ ANA DEPODA 2 TONLUK PATLAYICI

Bu arada fabrikanın yüzde 80'lik bölümünün savaş alanına dönmesine neden olan patlama sırasında fabrikanın içerisinde, yerin 12 metre altında bulunan ana depoda 2 ton patlayıcı bulunduğu belirlendi.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise pazar günü olması nedeniyle fabrikada çalışan bulunmadığını, laboratuvar bölümünde meydana gelen patlamanın neden kaynaklandığını ise henüz bilemediklerini belirtti.

Vali Büyük, " Yaptığımız tespitlere göre sadece kapıdaki bekçi ile ilçe içersinde patlamanın şiddetinden kırılan cam parçalarından toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar ayakta tedavi edildi ." dedi. Vali Mustafa Büyük aynı fabrikada daha önce de benzer küçük çaplı yangın ve patlamalar meydana geldiğini ancak onların bunun kadar büyük olmadığını da belirtti.

FABRİKA TAŞINSIN

Fabrikada art arda meydana gelen patlamaların ana depoya sıçramaması ise çok büyük bir faciayı önlerken, fabrikanın bulunduğu mahalle sakinleri daha önce de defalarca patlamalar olduğunu belirterek fabrikanın artık taşınmasına istedi.

Mahalle sakinleri Vali Büyük'e, Güvenliğimizi tehdit eden fabrikayı artık burada istemiyoruz diyerek tepkilerini dile getirdi. Çevre sakinlerinin daha önce belediye ve kaymakamlığa bu yönde şikayet dilekçeleri verdikleri de belirtildi.

Vali Büyük patlamadan etkilenenlerin zararlarının karşılanacağını söyleyerek," Zararlarınız devlet tarafından karşılanacaktır. Fabrikada meydana gelen patlamadan dolayı fabrika kullanılamaz hale geldi. Fabrika yönetiminin de kararı ile fabrika bu olaydan sonra kapanmıştır. Geyveliler'e geçmiş olsun." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close