Haberler

Getab Başkanı Erol Akalın Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gebze Toplu Taşımacılar Birliği (GETAB) Başkanı Erol Akalın, bonzainin Türkiye’ye 2010 yılında girdiğini belirterek, 1 yıl içinde 400 çocuğun bu maddeden hayatını kaybettiğini belirtti.

Gebze Toplu Taşımacılar Birliği (GETAB) Başkanı Erol Akalın, bonzainin Türkiye'ye 2010 yılında girdiğini belirterek, 1 yıl içinde 400 çocuğun bu maddeden hayatını kaybettiğini belirtti.

GETAB Başkanı Erol Akalın, "Bir baba ve vatandaş olarak, uyuşturucu maddeler konusunda ciddi endişe içerisinde" olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bugün itibari ile ilk, orta lise ve dengi okulların yanı sıra dershaneler ve etüt merkezleri 2014-2015 eğitim öğretim yılına başlayacak. Eğitim ve öğretimin bir parçası olan servis sektörünün temsilcisi, bir baba ve vatandaş olarak, uyuşturucu maddeler konusunda ciddi endişe içerisindeyim. Son dönemde binlerce çocuk ve gencin hayatını kaybetmesine neden olan bonzai ve diğer uyuşturucu maddelerle ilgili kurum ve kuruluşlar okulların açılmasıyla birlikte uyuşturucu terörüne karşı birlikte savaşmaya davet ediyorum."

Bağımlılık yapıcı maddelerin merak, arkadaş baskısı, sorunlara çözüm arayışı, farklı olma duygusu, eğlence gibi nedenlerle kullanıldığını ifade eden Akalın, şunları söyledi: "Bu maddeler kişileri ve çocukları dönüşü olmayan yola sokmaktadır. İlk başta sahte bir iyi oluş hali yaşatan maddeleri kullanan çocuklar bağımlılık oluştuğunda artık maddeyi keyif için değil, acılarını dindirmek için kullanıyor. Uyuşturucu ve uyarıcı madde insana deneme şansı vermez. Her kullanıcı aynı zamanda potansiyel bir satıcı adayıdır."

Son yıllarda adı sıklıkla duyulmaya başlanılan uyuşturucu maddenin bonzai olduğunun altını çizen Akalın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemize 2010 yılında giriş yapan bu uyuşturucu çeşidi, son bir yılda popülerliğini iyice artırmış durumdadır. Bunun sebebi ise yapımı ve elde edilmesi. Yani maliyeti daha düşük olduğundan kolayca tüketilebilmesinden kaynaklanmaktadır. Bonzai, kimyasal bir uyuşturucu maddesidir. 'Bir kereden bir şey olmaz' sözü çocukları bağımlı hale getiriyor. Bonzai, eroinden daha tehlikeli bir uyuşturucu maddedir. Bu madde beyin hücrelerinde kısa sürede hasara neden olmakta, devamında şizofreni etkileri oluşturmaktadır. En son ölümlere neden olmaktadır."

Türkiye'de son bir yılda ölümle sonuçlanan 400'e yakın bonzai vakasının olduğuna dikkati çeken Akalın, sözlerine şöyle devam etti:

"Narkotik Şube Müdürlüğü'nün iller bazında dağıtım raporuna bakıldığında en fazla bonzai yakalanan ilk 4 il sırasıyla Kocaeli, İstanbul, Bursa ve İzmir, ardından Antalya geliyor. Kocaeli'de uyuşturucu madde bulundurmak ve kullanmaktan işlem yapılan ve polise bildirilmeyen vaka düşünüldüğünde 10 binden fazla bağımlı olduğu tahmin edilmektedir. Madde kullanma suçundan işlem yapılıp mahkeme tarafından denetimli serbestlik verilen kişi sayısı, 2012'da 873 kişi, 2013'de 929, 2014'de ilk 9 aya kadar 763 kişi. Bu rakamların önemli bir kısmı çocuklar veya çocuk çağında uyuşturucuya başlayan gençlerden oluşuyor. Bu rakamlar ilimizde uyuşturucu madde kullanımında tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Bağımlı olan erkek çocuk hırsızlık ve gasp olayına, kız çocukları ise fuhuşa sürükleniyor."

16 yaşında bonzai satan bir çocuğun, "Zeytinköy'den 5 liraya alıp 20 liraya peynir ekmek gibi satıyoruz" ifadesini aktaran Akalın, "Kullanım yaşı 11'e düşen bonzai çocuk ve ergenlerin katili olmaya devam etmekte. Merdiven altı laboratuvarlarda üretilen bonzai çok ucuza elden ele geziyor. Yetkililerin sigara ve alkol kullanımının yasaklanması konusunda sergilediği tavır ve kararlı yaklaşımı uyuşturucu kullanımı ve satışına karşıda göstermelidir. Ağır cezalar yürürlüğe girmelidir" diye konuştu.

Aile ve toplumun bilinçlendirilmesinin son derece önemli olduğunun altını çizen Akalın, hazırlanan kamu spotları televizyonlarda 24 saat yer almalı ve okullarda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti. Eğitim döneminde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Emniyet Müdürlüğü'nün işbirliği ile çalışması gerektiğine değinen Akalın, "Konunun uzmanı polisler okullarda eğitim vermeli, öğretmenler ve öğrenciler bilinçlendirilmelidir" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırması, Türkiye'de bonzai kullanımına ilişkin çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Geçen yıl 48 bin 374 çocuk bağımlılık yapan madde kullanımı nedeniyle güvenlik birimlerine getirildi. Çocukların 32 bin 849'unun sigara, 4 bin 439'unun esrar, 213'ünün bonzai, 171'inin hap ve 118'inin de eroin kullandığı tespit edildi. Çocukların bir kısmının da "uçucu", "yapıştırıcı" ve "çözücü" tabir edilen maddeler kullandığı belirlendi. Araştırmada, Türkiye'de bonzai kullanım yaşının 11'in altına kadar düştüğü ortaya çıktı. Yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde bonzai kullanan çocukların 165'inin yaşı 15-17 aralığında, 42'sinin yaşı 12-14 aralığında, 6'sının yaşı 11'in altında olduğu belirlendi. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close