Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Germencik'te Jeotermal Teknisyeni Yetiştirilecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Germencik İlçesi'nde 1958 yılında kurulan jeotermal firması Güriş A.Ş. jetormal teknisyeni yetiştirmek için 50 derslikli meslek yüksekokulu yaptırıyor.

Aydın'ın Germencik İlçesi'nde 1958 yılında kurulan jeotermal firması Güriş A.Ş. jetormal teknisyeni yetiştirmek için 50 derslikli meslek yüksekokulu yaptırıyor.

Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise ikinci en büyük jeotermal firması olduklarını iddia eden Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş Genel Müdürü Ali Karaduman, hem yatırımcı hemde müteahhitlik firması olduklarını söyleyerek ABD'li mühendisler ile çalıştıklarını dile getirdi. Germencik'te Güriş tarafından inşaatına başlanılan meslek yüksekokulunda jeotermalle ilgili teknisyenlerin yetişeceğini ifade eden Ali Karaduman, "Amacımız bu jeotermal tesislerde çalışacak teknisyenleri dört dörtlük yetiştirmektir. Ben de üniversitede öğrencilere ders vereceğim. Genç nesile gerekli bilgi ve tecrübemi aktaracağım. Jeotermal teknisyenleri bu okuldan yetişecek. Seralarda çalışacak genç arkadaşlar da yine bu okulda eğitim alacaklar. Okuldan çıkıp buraya gelecekler. Okuldaki teoriyi pratik haline burada dönüştürecekler. Hedeflerimiz çok büyük. Okulun mimarisi Selçuklu mimarisi olacak. Önümüzdeki eğitim yılına yetiştirmeyi planladığımız okulda 50 derslik bulunacak" dedi.

MÜHENDİSLİĞE YATIRIM

Yenilenebilir bir kaynak olan jeotermalin doğru yönetilmesi gerektiğini kaydeden Ali Karaduman, kuyu açımı ve yatırımının dikkatli yapılması gerektiğine dikkat çekti. Aydın'da jeotermal sektörüne aynı ayna çok sayıda yatırımcının girdiğini belirten Karaduman, "Bazı firmalar teknik kurallara uymak zorunluluğunu hissetmedi. Güriş olarak dünyanın en pahalı firmalarına ücretini vererek mühendisliği öğrendik. Buhar ve kızgın su ayrımını yaptıktan sonra akışkanlığını sağlıyoruz. Tamamen kapalı bir sistem içerisinde çalışıyoruz. Çıkardığımız suyun ve buharın yüzde yüzünü enjekte ediyoruz. Her 3 ve 6 ayda tarafsız laboratuarlardan gelerek burada ölçüm yapıyorlar. Toplamda 162.3 Megawat elektrik üretimi yapıyoruz. Yaklaşık bir milyar dolarlık yatırım bulunduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Bazı grupların jeotermallerinin tarıma ve insanlara zarar verdiği konusuna da değinen Karaduman, "Şu anda jeotermal tesislerimiz içerisinde zeytin yetiştiriyoruz. Zararı olsa burada zeytin yetişmez" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title