'Geri Çekilmeyi İzleme Komisyonu' Raporunu Açıkladı
İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından oluşturulan 'Geri Çekilmeyi İzleme Komisyonu' hazırladığı 'Bölge Geneli Askeri Hareketlilik ve Sınır Hattı Araştırma İnceleme Raporu'nu açıkladı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından oluşturulan 'Geri Çekilmeyi İzleme Komisyonu' hazırladığı 'Bölge Geneli Askeri Hareketlilik ve Sınır Hattı Araştırma İnceleme Raporu'nu açıkladı.
KESK Şubeler Platformu toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, genel başkan yardımcıları Serdar Çelebi ve Hasan Erdoğan ile İHD'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan şube başkanları ve yöneticileri katıldı. 8 Mayıs 2013 tarihinden itibaren geri çekilmenin başlamasıyla birlikte İHD tarafından oluşturulan Geri Çekilmeyi İzleme Komisyonu, Diyarbakır'ın ardından ikinci toplantısını ise Van'da gerçekleştirdi. İHD, Geri Çekilme Komisyonu tarafından hazırlanan Bölge Geneli Askeri Hareketlilik ve Sınır Hattı Araştırma İnceleme Raporu, düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.
Basın toplantısında konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bu raporun yürütülen çalışmalar kapsamında elde edilen veriler ışığında yayınlanan en kapsamlı rapor olduğunu belirtti. Komisyonun oluşumundan bu yana komisyon içerisinde yer alan tüm bölge şubelerin, bulundukları alanlarda izleme ve incelemeler yaptıklarını ifade eden Türkdoğan, bunların sonuçlarını ise raporlaştırıldığını kaydetti. Türkdoğan, "Her alanda aktif bir izleme yapılarak sürecin selametle yürümesi için ciddi çabalar sarf edilmiştir. Çoğu zaman ilgili mülki amirlerle veya karşılıklı taraflarla görüşmek suretiyle sorunların yaşanmaması için girişimlerde bulunulmuştur. İHD olarak bu ülkede barış ve huzur içinde yaşanabilmesi için yapılması gereken tek şeyin onurlu bir barış olduğunu tekrarlamak istiyoruz. Bunun için ise barışı gerçekleştirecek tarafların hassasiyetle davranarak, sürecin ilerlemesini sağlaması en önemli şartların başında gelmektedir. Ancak son günlerde bu sürecin zaman zaman gerildiğini ve atılması gereken adımların yavaşladığını gözlemleyebilmekteyiz. Özellikle çekilme sürecinden sonra AK Parti hükümetinin atması gereken demokratikleşme adımlarının henüz gerçekleşmediğini görüyoruz. Bu konuda defalarca yaptığımız çağrılara rağmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tatile sokularak, çıkarılması gereken yeni yasaların çıkarılma tarihi ötelenmiştir. Yine yeni anayasa konusunda partilerin yeterli düzeyde çaba sarf etmemesi yüzünden, cunta dönemi anayasası bir türlü değiştirilememiştir. Meclisteki muhalefet partilerinin yetersizliği ve iktidarın isteksizliğinden kaynaklı ilerlemeyen süreç, temenni ettiğimiz onurlu barışın sağlanmasını da akamete uğratacak tehlikededir" dedi.
Abdullah Öcalan'ın için halen uygun koşulların sağlanmamış olması ve sağlık sorunları yaşamasının bölgede ciddi bir gerginliğin yaşanmasına neden olduğunu savunan Öztürk Türkdoğan, "Hükümetin bu konuda acilen kamuoyunu tatmin edecek adımları atması gerekmektedir. Bu nedenle öncelikle hükümetin bu süreci tekrar ciddi bir şekilde ele alarak, sonbahar aylarına kalmadan gerekli demokratikleşme ve iyileştirme adımlarını atması gerekmektedir. Geri çekilme işleminin tamamlanmak üzere olduğu bu süreçte atılacak adımların, halkta yeni bir güven ortamı yaratacağı unutulmamalıdır. Her fırsatta barış sürecinden vazgeçmeyeceğini deklere eden Başbakan'ın bu söylemlerinin içini doldurmasını bekliyor, yaşanan sorun ve sıkıntıların aşılarak, beklentileri karşılayacak bir süreci girilmesini talep ediyoruz. Ayrıca İHD olarak gerek geri çekilme süreci olsun, gerekse bir bütün olarak barış sürecinin takipçisi olduğumuzu ve yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmeye çalışacağımızı tekrardan vurgulamak istiyoruz" şeklinde konuştu. - VAN