Haberler

Geniş Haber) Sivil Havacılık Akademisi'nin Temeli Atıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen ve Teknik Yardım Projesi kapsamında yapılcak olan "Türk Sivil Havacılık Akademisi" nin temeli düzenlenen bir törenle bugün atıldı.

Türkiye ile Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen ve Teknik Yardım Projesi kapsamında yapılcak olan "Türk Sivil Havacılık Akademisi" nin temeli düzenlenen bir törenle bugün atıldı.

Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş, AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Francois Begeot, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, DHMİ Genel Müdürü Serdar Yıldırım, THY Genel Müdürü Temel Kotil, AB Ulaştırma Genel Müdür Yardımcısı Matthew Baldwin, Havayolu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Atatürk Havalimanı yeni A Kapısı bölgesinde yapılacak olan "Türk Sivil Havacılık Akademisiönin temel atma töreninde bir konuşma yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, yapılacak olan Sivil Havacılık Akademisinin Türkiye'nin yanı sıra bölge ülkelerinden de gelecek personele uluslararası standartlarda eğitim vereceğini belirterek, şunları söyledi:

"Asya, Avrupa ve Afrika'nın bağlantı noktasında bulunan Türkiye, ülkeleri ve kıtaları birbirine bağlayan bir köprü olarak, geleceğin sivil havacılıktaki en önemli hatlarından biri olma potansiyeline sahiptir. Bugün burada bulunma vesilemiz olan Sivil Havacılık Akademisi de, sadece ülkemiz için değil, bu coğrafyaya hizmet edecek en büyük havacılık akademisi olacaktır. En modern tesis imkanları ve eğitim araçlarıyla donatılacak olan Sivil Havacılık Akademisi'nin Avrupa Birliği'yle uyumlu olarak havacılıkta insan kaynağının ve teknik kapasitenin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. 78 milyon nüfusu ile Avrupa Birliği'ne aday ülke olan Türkiye'nin, 40 milyon doğrudan yolcu taşıması ile ABD'den sonra Avrupa Birliği'ne en fazla sefer yapan ülke ve Avrupa'da en hızlı büyüyen pazar olduğu belirtilerek, Avrupa Birliği'nin ülkemizle havacılık anlaşması yapmasının önemine vurgu yapılmıştır."

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

Törene konuk olan Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Müsteşarı François Begeot ise son dönemlerde Türkiye'de meydana gelen olayların, Avrupa Birliği ile Türkiye'nin her zaman ortak olarak kalmalarını, müttefikler olarak her zaman iş birliği içinde olmaları gerektiğini gösterdiğine işaret etti.

BALDWİN: AB DARBE GİRİŞİMİNİ İLK KINAYAN KURULUŞLARDAN OLDU

Temel atma töreninde söz alan AB Komisyonu Sivil Havacılık Direktörü Matthew Baldwin ise 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin olarak, "Bu darbe girişimini de, her zaman olduğu gibi Avrupa Birliği ilk kınayan kuruluşlardan bir tanesi olmuştur. Bugün de olduğu gibi, her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum" dedi.

Baldwin, "Bizler, hepimiz terör tehlikesinin altında yaşamak durumundayız, maalesef. Maalesef ki ulaştırma sektörü her zaman teröristlerin en baştaki hedeflerinden biri olmaya devam edecektir. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilmiş olan hain terör saldırısı dolayısıyla taziyelerimi ve yakınlarını kaybetmiş aileler için de baş sağlığı dilemek istiyorum. Bu saldırı maalesef geçtiğimiz Mart ayında Brüksel'de yapılan saldırıların bir benzeri mahiyetindedir. Daha yakın zamanda da maalesef 15 Temmuz gecesi hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldınız. Bu darbe girişimini de, her zaman olduğu gibi Avrupa Birliği ilk kınayan kuruluşlardan bir tanesi olmuştur. Bugün de olduğu gibi, her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum" diye konuştu.

Daha sonra bir konuşma yapan Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ise, " Uçuş emniyeti, sektördeki tüm çalışanların yetenekleri ve eğitim düzeyleri ile doğrudan ilişkilidir. Akademide en az 60 iyi eğitimli ve operasyonel tecrübeli eğitimci ile faaliyet gösterecek" dedi.

SİVİL HAVACILIK AKADEMİSİ

Türk Sivil Havacılık Akademisi'nin 2017 yılı sonuna kadar faaliyete başlaması ve AB müktesebatı ile uyumlu olarak kamu ve özel sektörde insan kaynağının ve teknik kapasitenin geliştirilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

Ortadoğu, Afrika ve Asya ülkelerine sivil havacılık eğitimleri alanında öncülük edecek akademinin, yıllık 2 bin dolayında yerli ve yabancı kursiyere eğitim verme kapasitesi ile bölgedeki en büyük eğitim merkezi olması planlanıyor. Avrupa ve dünyadaki diğer sivil havacılık eğitim merkezleri ile rekabet edecek düzeyde hizmet vermesi amaçlanan akademi, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ile işbirliği içinde burslu eğitim imkanı da sunuyor.

SERDAR YILDIRIM: TÜRKİYE'NİN ŞU ORTAMDA BAŞARDIĞINI DÜNYANIN HİÇ BİR ÜLKESİ BAŞARAMAZDI

DHMİ Genel Müdürü Serdar Yıldırım tören sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Ağustos sonu itibariyle 118 milyon yolcuya ulaştık" diyen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Kötü değil. Durumumuz iyi. Bütün bu yaşananlara ve saldırılara rağmen ülkemiz yine de iyi gidiyor. Havacılığımız yolunda gidiyor. El ele çalışıyoruz. Daha iyiye götürmek için. Sıkıntılar yok mu ? Var ama aşacağız. Yeni havalimanımız da tam gaz devam ediyor. 2018'de onu devreye alacağız. THY'nin gidişi gayet iyi. Bir sıkıntı yok. Tabii ki bazı sıkıntılar olabilir. Bu kadar sıkıntılar yaşanıyor. Sınırlarımızda savaş var. Bölgemizde bir çok belayla uğraşıyoruz. Buna rağmen Türkiye'nin şu ortamda başardığını dünyanın hiç bir ülkesi bunu başaramazdı. Tam rekor 1467 oldu. 1500'e kadar çıkabilir. Biliyorsunuz Atatürk Havalimanı 1950'ler de planlanmış, o zaman 20 milyon kapasiteyle planlanmış bir havalimanı. Bugün bizim yaptığımız kapasiteyi Avrupalılar mucize olarak görüyor. Gerçekten öyle. Biz son 3 yılda işleyen bir havalimanında bir havalimanı daha inşa ettik. Pistiyle, apronuyla ve terminaliyle. Bugün kapasitemiz daha yukarıya çıktı. 1500'leri bulabiliriz. Fiziki şartlar buna tam izin vermiyor."

Yıldırım, yolcu beklentisine ilişkin de "Yolcu sayımızda geçen seneki rakamın altında kalabiliriz veya yakalayabiliriz. Geçen sene 182 milyon yolcu sayımız var. Bütün olumsuzluklara rağmen bu rakamı yakalayabiliriz. Bu rakamlar tüm Türkiye için. İstanbul için düşünürsek, geçen sene 63,5 milyon yaptı. Bu sene bu rakamlara yaklaşabiliriz veya biraz altında olabilir" dedi.

GÜVENLİK TEBDİRLERİ

Serdar Yıldırım, Atatürk Havalimanı'nda alınan güvenlik tedbirlerinin diğer havalimanlarına da uygulanabileceğini ifade ederek "Bizim kapıya koyduğumuz araçlar için olan x-ray cihazı uzun zamandır denemekte olduğumuz, çalışmalarını yaptığımız bir cihazdı. Onu devreye soktuk. Tabii yeterli değil ama bir rahatlama getirdi. Bunu başarılı gördüğümüz taktirde diğer havalimanlarına da uygulayacağız. Şartlar el verdiği sürece girişleri genişletip yolcu sıkıntısını gidermiş olacağız" diye konuştu.

KOTİL: 2023 HEDEFLERİNDEN HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK

Yıldırım ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan THY Genel Müdürü Temel Kotil ise bir gazetecinin "Hat açılışları darbeden sonra etkilendi mi? " şeklinde sorusunu da şöyle cevapladı:

"Bizim hat açılışlarımız daha önceden planlanıyor. Bunun darbeyle bir ilgisi yok. Dediğim gibi 2002'den örnek verdim. O zaman 3 ay sürmüştü yolcu sayısı düşüşü. Belki burada 3 aydan daha fazla sürer. Gerçi 3 aylık süreç geçti. Türkiye dünyada 10'nuncu. İlk 5 hedefini koydu Sayın Bakan Yardımcımız. 2023 hedeflerinden herhangi bir değişiklik yok. Kısa bir dönemde aksamış olabilir 2023 THY ve Türkiye hedeflerinde bir değişiklik yok. Bizim 2023'de hedefimiz 120 milyon yolcu ve 24 milyar ciro. Bunu revize etmedik"

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close