Haberler
Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

Geniş Haber) Ergenekon'da 19 Tahliye...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması ve tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan yeni kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, Ergenekon davasının 39 sanığı İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talebinde bulundu.

Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması ve tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan yeni kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, Ergenekon davasının 39 sanığı İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talebinde bulundu. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bugün tahliye taleplerine ilişkin ilk karar, İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nden geldi. Mahkeme, Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Sedat Peker'in tahliyelerine karar verdi. Kararda, 'sanıkların tutuklu kaldıkları süreler, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanıkların sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olması nazara alınarak, başkaca yönler incelenmeksizin yerinde görülen tahliye istemlerinin kabulüne, sanıkların tahliyelerine karar verilmiştir' ifadeleri yer aldı. Tuncay Özkan ve Levent Göktaş hakkında yurtdışı çıkış yasağı da konuldu.

ALPARSLAN ARSLAN CEZAEVİNDEN ÇIKAMADI

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay cinayetinin faili avukat Alparslan Arslan ile "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesinin altında ıslak imzası olduğu öne sürülen emekli Albay Dursun Çiçek'i de tahliye etti. Kararda, Alparslan Arslan'ın 20 Mayıs 2006'da tutuklandığı hatırlatılarak, tutuklanması nedeniyle 5 yıllık sürenin 21 Mayıs 2011 tarihinde dolduğu belirtildi. Yasa değişikliği ile tutukluluk süresinin 5 yıla indiği vurgulanarak, Arslan'ın derhal salıverilmesi gerektiği vurgulandı. Mahkeme, Arslan'ın Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri mesai saatleri içinde ikametgahına en yakın kolluk kuvvetine imza atmasına hükmetti. Arslan'a ayrıca yurtdışına çıkış yasağı da konuldu. Ancak Alparslan Arslan, Sincan Asliye Ceza Mahkemesi ve Silivri Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen kesinleşmiş hapis cezaları bulunduğu için cezaevinden çıkamadı. Arslan'ın iki cezasının toplam 4 yıl 2 ay olduğu ve avukatı Oğuz Kayıran'ın yattığı sürenin bu cezalara sayılması için başvuracağı öğrenildi. Dursun Çiçek hakkında da yurtdışına çıkış yasağı konuldu ve haftada bir gün imza atmasına karar verildi. Ancak Çiçek, Balyoz Davası hükümlüsü olduğu için cezaevinden çıkamadı.

YALÇIN KÜÇÜK'E OY ÇOKLUĞUYLA TAHLİYE

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi de Yalçın Küçük'ü tahliye etti. Oy çokluğuyla serbest kalan Küçük'ün tahliye gerekçeleri, "Ergenekon dosyasının karara çıkartılması, dosyanın gerekçeli kararının yazım aşamasında olması, sanığın delilleri karartma şüphesi gibi bir olgunun söz konusu olamayacağı, sanığın sabit ikametgah sahibi oluşu, yaşı, sağlık durumu, tutuklamanın tedbir olması, karar onansa dahi kesinleşmesi için geçebilecek muhtemel süre gibi durumlar" olarak sıralandı.

Mahkeme, Yalçın Küçük'e yurtdışına çıkışı koyarken, ayrıca her pazartesi karakola imza vermesine hükmetti. Karara muhalefet eden hakim Ahmet Arıkan, "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin belirttiği tutuklama nedenlerinde aradan geçen zaman zarfında bir değişiklik bulunmaması, sanığın aldığı ceza, sanığın suçunun katalog suçlardan olması, tutuklu kaldığı süre nedenleri ile tahliye talebinin reddi ile tutukluluğun devam etmesi görüşündeyim" dedi.

ŞAHİN VE KERİNÇSİZ'E TAHLİYE

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in tahliye talebini kabul etti. Şahin için yurtdışı çıkış yasağı ve haftada bir gün en yakın karakola imza atma zorunluluğu getirildi.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi de avukat Kemal Kerinçsiz'in tahliyesine karar verdi. Mahkeme, Kerinçsiz'in tutuklulukta 5 yılı doldurduğunu belirtti. Kerinçsiz için de yurtdışı çıkış yasağı konuldu.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARINA ATIF

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, Teğmen Mehmet Ali Çelebi, gazeteci Merdan Yanardağ, eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, eski 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız ve emekli tuğamiral Alaattin Sevim'i tahliye etti.

Mahkemenin tahliye kararında, "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin karar verdikten sonra tahliye taleplerini 'işten el çektiği' gerekçesiyle etkili biçimde incelemeden reddettiğini, mahkemenin 7 ayı aşkın bir sürede gerekçeli kararı tamamlayamaması ve temyize ilişkin usuli işlemleri ikmal edememesi nedeniyle Yargıtay'da henüz temyiz davası açılamadığından, tahliye isteklerinin re'sen dahi tahliye kararı vermesi münkün olan Yargıtay tarafından da incelenmesine olanak bulunamamıştır. Bu nedenle sanıkların mahkumiyet sonrası tutma halinin aynı davanın sanığı olan ve hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından bu nedenlerle hak ihlali olduğu tespit edilen İlker Başbuğ ile aynı şartlarda tabi olduğu anlaşılmıştır" denildi.

Dosyanın Yargıtay'a gitme sürecinden de bahsedilen kararda, "Yargıtay incelemesinin de uzun zaman alabileceği, sanıkların daha fazla tutuklu kalmasının mağduriyetlerine neden olabileceği, tutukluluk halinin devamı tedbirinin ölçülü olmadığı, sanıkların tutuklu kaldığı süre, sabit ikametgah sahibi olmaları, delillerin toplanarak karar verilmiş olması, delillere tesir olanaklarının bulunmaması, tedbir niteliğindeki tutuklamadan beklenen gayenin elde edilmiş olması" kriterlerine vurgu yapıldı. Mahkeme, sanıklara yurtdışına çıkış yasağı da koydu.

VELİ KÜÇÜK İLE BİRLİKTE 7 KİŞİYE RET KARARI

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi ise tahliye talebinde bulunan 13 sanıktan 6'sını serbest bıraktı. 7 kişinin talebini ise reddetti. Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Hikmet Çiçek ve Atilla Uğur tahliye edildi. Mahkeme, sanıklara yurtdışına çıkış yasağı da koydu.

Veli Küçük, Levent Ersöz, Hasan Ataman Yıldırım, Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel, Turhan Özlü ve Serdar Öztürk'ün tahliye talepleri ise reddedildi.

Mahkeme, Veli Küçük'ün hüküm tarihine kadar 67 ay 8 gün tutuklu kaldığını belirtti. Küçük'ün Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nden aldığı hapis cezası olduğunu belirten mahkeme, bu cezanın yattığı süreden düşüldüğünü ve bu nedenle Ergenekon davası kapsamında 5 yıl tutuklu kalmadığını kaydetti. Mahkeme, diğer 6 sanığı da 5 yıllık süreyi doldurmadıkları için tahliye etmedi.

TEKİN VE ERUYGUR'UN TAHLİYESİ

Öte yandan, tahliye edilen gazeteci Merdan Yanardağ da tutuklu bulunduğu Muğla Cezaevi'nden ayrıldı. Tahliye edilen sanıklardan Muzaffer Tekin'in pankreas kanseri nedeniyle İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, emekli orgeneral Şener Eruygur'un ise böbrek kanseri tedavisi devam ettiği için Şişli Etfal Hastanesi'nde yattığı öğrenildi.

12 KİŞİNİN TALEBİ YARIN DEĞERLENDİRİLECEK

19 sanığı tahliye eden mahkemeler, 12 kişinin tahliye talebini değerlendirmeyi ise yarına bıraktı. Emekli Binbaşı Fikret Emek, İsmail Yıldız, Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, Serdar Öztürk, Aykut Metin Şükre, Deniz Yıldırım, Mustafa Dönmez, yazar Ergün Poyraz, Boğaç Kaan Murathan, Semih Tufan Günaltay ve Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Korgeneral Mehmet Eröz'ün tahliye talepleri yarın değelendirilecek.

TAHLİYE EDİLENLERİN ALDIĞI CEZALAR

Tahliyesine karar verilen sanıkların aldığı hapis cezası ise şu şekilde:

İbrahim Şahin: 49 yıl 4 ay

Kemal Kerinçsiz: Ağırlaştırılmış müebbet hapis

Dursun Çiçek: Ergenekon'dan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Balyoz'dan da 16 yıl ceza aldı.

Alparslan Arslan: Ergenekon'dan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile birlikte mahkeme heyetine hakaretten 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Yalçın Küçük: 22 yıl 6 ay

Tuncay Özkan: Ağırlaştırılmış müebbet

Sedat Peker: 10 yıl

Levent Göktaş 23 yıl

Hasan Iğsız: Müebbet

Mehmet Ali Çelebi: 16,5 yıl

Alaettin Sevim: 10 yıl

Merdan Yanardağ: 10 yıl 6 ay

Mehmet Eröz: Müebbet hapis cezası

Doğu Perinçek: Ağırlaştırılmış müebbet

Muzaffer Tekin: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 117 yıl

Mehmet Demirtaş: 22 yıl

Oktay Yıldırım: 33 yıl 10 ay

Hikmet Çiçek: 21 yıl 9 ay

Atilla Uğur: 29 yıl 3 ay

UYGULANACAK ADLİ KONTROL YÖNTEMLERİ

Sanıklara uygulanacak adli kontrol yöntemleri ise şöyle:

Doğu Perinçek: Yurtdışına çıkış yasağı

Muzaffer Tekin: Yurt ışına çıkış yasağı

Mehmet Demirtaş: Yurt dışına çıkış yasağı

Oktay Yıldırım: Yurtdışına çıkış yasağı

Hikmet Çiçek: Yurtdışına çıkış yasağı

Atilla Uğur: Yurtdışına çıkış yasağı

İbrahim Şahin: Yurtdışına çıkış yasağı ve haftada bir gün karakola gidip imza

Kemal Kerinçsiz: Yurtdışına çıkış yasağı

Dursun Çiçek: Yurtdışına çıkış yasağı ve haftada bir gün karakola gidip imza

Alparslan Arslan: Yurtdışına çıkış yasağı ve haftada 3 gün karakola gidip imza

Yalçın Küçük: Yurtdışına çıkış yasağı ve her pazartesi imza

Alaettin Sevim: Yurtdışına çıkış yasağı

Hasan Iğsız: Yurtdışına çıkış yasağı

Mehmet Ali Çelebi: Yurtdışına çıkış yasağı

Şener Eruygur: Yurtdışına çıkış yasağı

Merdan Yanardağ: Yurtdışına çıkış yasağı

Tuncey Özkan: Yurtdışına çıkış yasağı

Levent Göktaş: Yurtdışına çıkış yasağı

Sedat Peker: Adli kontrol tedbirleri uygulanmadı

CT (ET) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title